Spėkite į vasaros traukinį: kodėl svarbu saulės elektrinę įsirengti dabar?

Anot lietuvių liaudies išminties, ratus reikia ruošti žiemą, o roges – vasarą. Nors kepinant saulei apie tikrąsias roges galvoti nesinori, vertėtų pamąstyti apie savo... piniginę: nestabili situacija elektros rinkoje ir tikimybė, kad kainos tik augs, šaltuoju sezonu taps dar didesniu galvos skausmu. Vis tik nėra padėties be išeities: išsigelbėjimu gali tapti saulės elektrinės.

Saulės elektrinė.
Saulės elektrinė.
Saulės elektrinė.
Saulės elektrinė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 10:15 AM, atnaujinta Aug 3, 2023, 4:33 PM

Saulės elektrinė – tai konstrukcija iš saulės baterijų, tvirtinama ant privataus namo stogo arba ant žemės supiltų betoninių konstrukcijų. Kažkada tai galėjo priminti futuristinio filmo dekoracijas, tačiau dabar kone visi, išvydę saules baterijas, lengvai jas atpažįsta. Dalis saulės elektrinės teikiamais privalumais jau mėgaujasi, o dalis tik tyliai pasvajoja apie nuosavą jėgainę savo kieme.

Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje teigiama, kad 2030 metais energija iš atsinaujinančių energijos išteklių sudarys 45 proc. šalies bendrai suvartojamos galutinės energijos, o 2050 metais – 80 proc. Tikimasi, kad ateityje saulės energija bus naudojama dar plačiau.

Vis tik kai kurie nesiryžta, neturi pakankamai pajamų ar nerandu tinkamo laiko darbams pradėti. Dar viena kliūtis – saulės elektrinės įrengimą ir veikimą gaubiantys mitai. Kiek juose yra tiesos ir kodėl apie saulės elektrinę reikia susimąstyti jau šiandien?

Ar atsiperka? Dar ir kaip

Žmonėms neretai atrodo, kad saulės elektrinės įrengimas – sudėtingas, daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas. Daug kam abejonių kelia elektrinės nauda ir laikas, per kurį ji atsipirks, jei tai išvis įvyks. Prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovas Dovydas Demeška nuramina – elektrinė tarnauja net 30–35 metus, o atsiperka maždaug 6–7 kartus greičiau – per penkerius.

Ne bėda ir tai, jei neturite sukaupę didelio kapitalo elektrinei įsirengti. Aplinkos ministerija vykdo programą, prie kurios prisijungusiems žmonėms kompensuoja dalį saulės elektrinės įsirengimo išlaidų – suteikiama parama leidžia saulės jėgainę pasistatyti apie 40 procentų pigiau.

Kolektoriai saulės energiją paverčia elektros energija, kuri elektra aprūpina visą namų ūkį ir suteikia energetinę nepriklausomybę – apie dideles sąskaitas galima pamiršti. Akivaizdu, kad saulės elektrinė – dėmesio verta investicija.

Elektros energijos tiekimas – net ir žiemą

Vis dėlto pastarųjų argumentų, kodėl reikia įsirengti saulės elektrinę, gali neužtekti, mat daugelis jaudinasi dėl permainingų Lietuvos orų ir metų laikų kaitos. Didžiausias žmonių nuogąstavimas – apsirūpinimas elektra rudenį, žiemą ir naktimis, kai saulės spinduliuotė yra labai menka arba jos visai nėra. Vis tik dėl to jaudintis neverta.

„Natūralu, kad kovo – spalio mėnesiais yra pagaminama maždaug 93 procentai metinės elektros energijos normos, o lapkričio iki vasario – likę 7 procentai. Nors skirtingais metų laikais elektros energijos gaminimo efektyvumas skiriasi, jos tiekimas yra nenutrūkstantis. Namai elektra aprūpinami naudojant sukauptus rezervus: šiltuoju metu laiku pagamintos elektros energijos perteklius nukeliauja į ESO elektros tinklus ir yra panaudojamas tada, kad elektros pagaminama per mažai. Taigi, galite būti ramūs – šaltuoju sezonu be elektros tikrai neliksite“ – šypsosi D. Demeška.

Jis priduria, kad geresnio laiko įsirengti saulės elektrinei šiemet nebebus – suskubę dabar, įšoksite į šiltojo sezono traukinį ir sukaupsite daugiau reikalingų elektros energijos rezervų. Tai svarbu ir dėl kitos priežasties.

„Reikia paskubėti, nes lieka vis mažiau galingumų elektros tinkluose ir jau ne visuose rajonuose pavyksta gauti prisijungimo sąlygas iš ESO“, – sako specialistas.

Elektrinė kieme išdygs per kelias savaites

Saulės moduliai dažniausiai konstruojami ant namo stogo – toks variantas yra patogiausias ir paprasčiausias. Vis dėlto nuo šios idėjos neturėtumėte nusigręžti, jei tokios galimybės neturite – jėgainę galima įrengti kieme, tačiau reikia papildomai betonuoti arba gręžti pamatus ir pirkti vamzdžius, ant kurių montuojamos baterijos.

Laimei, saulės elektrinės montavimo darbais jums rūpintis nereiks: visus darbus – nuo dokumentų paruošimo paramai gauti iki montavimo – atliks „Varlė.lt“, o jau kelių savaičių bėgyje galėsite džiaugtis nuosava jėgaine.

„Turime patikimus, gausų patirties bagažą sukaupusius saulės elektrinių montavimo partnerius, kurie sumontuoja modulius, išbando ir paleidžia elektrinę. Montavimo darbų garantija – 10 metų, – dalijasi D. Demeška. Jis priduria, kad klientams siūlomi komplektai, surinkti iš patikimų, laiko patikrintų, populiarių Lietuvoje ir užsienyje, įrangų gamintojų. – Vartotojų pripažinti, žinomi ir populiarūs saulės kolektoriai ir galios keitikliai (inverteriai) pasižymi ilgaamžiškumu, tyliu veikimu, stilingais dizainais ir patogiu naudojimu/monitoringu per programėles telefone.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.