TOP 3 šių metų sodo tendencijos: kaip išmaniai panaudoti akmenį?

Namo kiemas – papildoma erdvė, į kurią dažnas nekreipiame dėmesio. Tačiau padarius paprastus sprendimus, galima sukurti aplinką, kuri džiugins daugelį metų. Net jei jau turite susikūrę tokią erdvę, visada ją galima atnaujinti. Natūralaus akmens tiekėjo „Ponas Akmuo“ Kauno prekybos aikštelės vadovė Inga Raulušavičienė pasakoja, kokios tendencijos vyrauja 2023 metais.

Šiandien akmuo daugiausiai naudojamas aplinkai tvarkyti, sodams ir sodyboms puošti, landšaftui.<br>„iStock“ nuotr.
Šiandien akmuo daugiausiai naudojamas aplinkai tvarkyti, sodams ir sodyboms puošti, landšaftui.<br>„iStock“ nuotr.
Natūralaus akmens tiekėjo „Ponas Akmuo“ Kauno prekybos aikštelės vadovė Inga Raulušavičienė.
Natūralaus akmens tiekėjo „Ponas Akmuo“ Kauno prekybos aikštelės vadovė Inga Raulušavičienė.
Šiandien akmuo daugiausiai naudojamas aplinkai tvarkyti, sodams ir sodyboms puošti, landšaftui.
Šiandien akmuo daugiausiai naudojamas aplinkai tvarkyti, sodams ir sodyboms puošti, landšaftui.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 12:30 PM

„Namo kiemą galima paįvairinti ne tik skaldomis ar dekoratyviniais akmenukais įvairiausių spalvų, bet ir įspūdingo dydžio ar formos akmens luitais, kurie gali sverti iki kelių tonų“, – tikina ji.

TOP 1: sklypas – daugiafunkcė zona

Nors dažnai pamirštamas, tačiau vienas svarbiausių yra sklypo zonavimas, kuris leidžia maksimaliai išnaudoti lauko erdvę. Mūsų sklypai – tai daugiafunkcės, universalios erdvės, kuriose gali būti visko – nuo ramios erdvės, kur visa šeimyna gali susirinkti vakarienei po atviru dangumi, iki vaikų žaidimų zonų. Įtraukę keletą protingų kiemo apželdinimo idėjų ar dekoruodami akmens skalda, galėsite šią erdvę padalyti į skirtingas zonas. Šis dizaino triukas, kuris nuolat naudojamas namų interjere, pernelyg dažnai pamirštamas sode.

„Ponas Akmuo“ Kauno prekybos aikštelės vadovė Inga Raulušavičienė tvirtina, kad zonavimas prasideda nuo savo šeimos poreikių išsiaiškinimo – susėdę padiskutuokite su šeima, kokios zonos sklype visiškai išnaudojamos, kokiai veiklai vietos mažoka, kuri sklypo vieta nenaudojama.

„Kruopščiai planuojant, čia galima įrengti grilio zoną, atsipalaidavimo kampelį ir netgi vaikų žaidimų aikštelę. Nors planavimo procesas nebus pats smagiausias, atlikus šį darbą, tolesnės užduotys klostysis kur kas sklandžiau“, – sako ji.

TOP 2: žaismingi gėlynai

Kai kurios sodo tendencijos, pavyzdžiui, prižiūrėtos vejos, visžalių medžių eilės ir žavūs sodai, niekada neišeis iš mados. Tačiau kartais norime atsiplėšti nuo tradicinių kraštovaizdžio formavimo idėjų, išbandyti ką nors kita ir sukurti gražią erdvę savo kieme, kuri geriau atitiktų mūsų gyvenimo būdą. Tam gali pasitarnauti akmuo, kurio panaudojimas visais laikais buvo labai platus, o šiandien akmuo daugiausiai naudojamas aplinkai tvarkyti, sodams ir sodyboms puošti, landšaftui.

I.Raulušavičienė tvirtina, kad, renkantis dekoratyvinius akmenis, reikia atkreipti dėmesį į dekoruojamos aplinkos stilių ir aplink esančias detales, kampus, augaliją ir atitinkamai parinkti dekoratyvinio akmens spalvą ir dydį.

Kokie akmenys labiausiai tinka sodui? I.Raulušavičienė atsako į šį klausimą:

  • Raudoni dekoratyviniai akmenys pagyvina aplinką, suteikdami žaismingumo, romantikos ir išskirtinumo.
  • Balti dekoratyviniai akmenys tinka pašviesinti tamsesnes vietas ar kampus, suteikia jaukumo ir prabangos dekoruojamai aplinkai.
  • Juodų atspalvių dekoratyviniai akmenys suteikia subtilumo, paslaptingumo, patamsina dekoruojamą aplinką.
  • Žalsvų atspalvių akmenys pagyvina aplinką, suteikia išskirtinumo.
  • Minimalistinio stiliaus aplinkai dažnai naudojami pilkų atspalvių akmenys.
  • Medžio akmens skalda suteiks natūralumo, jaukumo.
  • Kvarcinis smėlis suteiks jaukaus ir šilto jūros regiono įspūdį.
  • Skaldytas akmuo ar dekoratyviniai akmenukai dažnai naudojami gėlynuose.
  • Vienspalviai akmenys derinami su įvairiaspalviais augalais, o margi akmenys – su vienspalviais augalais.
  • Dideli dekoratyviniai akmenys yra derinami su krūmais ir medžiais.

„Akmenys ne tik tarnauja ilgus metus, nereikalaudami priežiūros, bet ir lengvai įsilieja į landšaftą, suteikdami praktiškumo ir jaukumo. Tinkamai pritaikius dekoratyvinius akmenis prie kitų aplinkos detalių, savo aplinkai galite suteikti išskirtinumo ir prabangos, atrodyti originaliai“, – tvirtina I.Raulušavičienė.

TOP 3: viso gero nuoboduliui!

Šiemet taip pat populiarūs tampa vingiuoti sodo takai. Tai ne tik suteikia žavesio, bet ir leidžia bet kokiam sodui ar kiemui išsiskirti ir būti unikaliam. Takeliai padeda tyrinėti sodą per kitą prizmę ir sušvelnina erdvę, o kartu padaro ją įdomią ir gražią.

Pasak I.Raulušavičienės, takeliams įrengti galima naudoti 3 skirtingas medžiagas: akmens trinkeles, akmens plokštes ir akmens skaldelę.

„Natūralaus akmens trinkelės pasižymi ilgaamžiškumu. Jos atsparios smūginėms apkrovoms, vibracijai, gniuždymui, atmosferos poveikiams. Naudojamos kiemams, keliams kloti. Skelto akmens trinkelės yra puikus sprendimas tiems, kurie vertina natūralumą, ilgaamžiškumą ir tvirtumą“, – sako ji.

Akmens trinkelių spalvinė gama yra labai plati dėl natūralių akmens savybių, todėl galima išsirinkti ir derinti prie daugelio aplinkos detalių. Taip pat, norint atnaujinti eksterjerą, siūloma trinkeles naudoti kartu su kitais kelio paviršiais, suteikiant originalumo ir autentiškumo.

„Skeltų akmens trinkelių paviršius yra šiurkštus, neslidus, todėl jomis grįstas takas yra patogus ir saugus vaikščioti. Be praktiškumo ir lengvos priežiūros, natūralaus akmens takas – išskirtinė aplinkos detalė, puikiai naudojama projektuojant įvairias takelių formas, derinant raštus, taip sujungiant aplink esančias aplinkos detales“, – komentuoja I.Raulušavičienė.

Anot jos, renkantis akmens trinkeles, reikėtų atsižvelgti į tai, kokį plotą norite padengti, kokios bus apkrovos, ir derinti su aplink esančiomis detalėmis. Taigi, įvertinus šiuos aspektus, turite išsirinkti trinkelių matmenis, formą ir spalvą.

„Natūralus akmuo – kokybiška medžiaga, natūraliai įsikomponuojanti į kraštovaizdį. Taigi, renkantis grindinio akmenį, svarbu papildyti esančią erdvę, o ne kurti atskirą. Natūraliai skeltos grindinio plokštės – dažnai pasirenkama grindinio medžiaga, kuri naudojama kiemams, sodo takeliams įrengti, pėsčiųjų zonoms ar kitoms teritorijoms. Natūralaus akmens grindinio plokštės yra ilgaamžės ir beveik nereikalaujančios priežiūros, sukuria patogumą ir komfortą“, – kalba ji.

Grindinio plokštės vertinamos dėl šių savybių:

  • patvarumo;
  • ilgaamžiškumo;
  • formų, dydžių, spalvų įvairovės;
  • natūralumo.

„Norėdami kuriamai aplinkai suteikti senovinį įvaizdį, rekomenduojama naudoti skirtingo dydžio ir formos skaldytas akmens plokštes, kurios susideda kartu kaip dėlionė. Kitas siūlomas variantas – tarp akmens plokščių palikti tarpus augalijai, taip suteikiant natūralumo formuojamai aplinkai“, – nurodo I.Raulušavičienė.

Šiuolaikiškam įvaizdžiui sukurti rekomenduojama naudoti apdirbtas akmens plokštes. Siūlome rinktis vienodo dydžio grindinio plokštes ir išdėlioti jas taisyklinga forma, siekiant gauti modernesnį įvaizdį.

„Taigi, akmens grindinius patartina rinktis tiems, kurie nori priartėti prie gamtos, suteikti nuosavo kiemo ar sodybos aplinkai išskirtinumo. Akmuo ir vienas pasižymi unikaliais atspalviais ir raštais, o derinant jį su kitomis dangomis, galima išgauti išskirtinio grindinio raštus“, – pabrėžia ji.

Nepamirškite ir terasų, kurias pagyvinti galima akmens skalda. I.Raulušavičienė pataria terasoms, kaip ir takeliams, naudoti akmens plokštes.

„Šiuolaikiškam įvaizdžiui sukurti rekomenduojama naudoti apdirbtas akmens plokštes. Siūlome rinktis vienodo dydžio grindinio plokštes ir išdėlioti jas taisyklinga forma, siekiant gauti modernesnį įvaizdį“, – sako ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.