Nuotaiką virtuvėje gadina vaisinės muselės? Savo spintelėje turite tai, ko prireiks joms išnaikinti Pasiteisina 100 procentų

Sunokus vaisiams bei daržovėms, visur knibždėte knibžda įvairiausių vabzdžių ir kenkėjų. Ypač erzina tie, kurie patenka į namus. Tikra rykšte gali tapti vaisinės muselės, kurios pasirodo vasaros viduryje. Šie maži vikrūs vabzdžiai pasirodo staiga ir per trumpą laiką gali užpildyti visą virtuvę. Tereikia vakare palikti ant stalo sunokusio obuolio ar kriaušės gabalėlį – ir kitą rytą jos jau čia! Tad kaip išnaikinti vaisines museles bei ilgam išvengti jų draugijos? Šiame straipsnyje rasite naudingų patarimų, kaip tai padaryti,  žada tinklapis derlingas.lt.

Sunokus vaisiams bei daržovėms, visur knibždėte knibžda įvairiausių vabzdžių ir kenkėjų. Ypač erzina tie, kurie patenka į namus.<br>123 rf nuotr.
Sunokus vaisiams bei daržovėms, visur knibždėte knibžda įvairiausių vabzdžių ir kenkėjų. Ypač erzina tie, kurie patenka į namus.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

derlingas.lt

Sep 6, 2023, 7:42 PM

Kas tos vaisinės muselės

Vaisinės muselės, arba drozofilos (Drosophilidae) yra dvisparnių būrio vabzdžių šeima. Tai smulkios, iki 4 mm dydžio, gelsvos ar rusvos spalvos muselės. Vaisinės muselės minta pūvančiomis organinėmis atliekomis, augalų sultimis. Vaisinės muselės paplitusios visame pasaulyje (išskyrus Antarktidą). Drozofilų pavadinimas išvertus iš graikų kalbos reiškia „mėgstančios drėgmę“.

Tikriausiai kiekvienuose namuose pasitaiko, jog vaisiai ir šiukšlių kibiras netikėtai tampa vaisinių muselių veisimosi vieta. Spartų šių vabzdžių plitimą lemia jų vystymosi ciklas. Didelei vaisinių muselių kolonijai susiformuoti tereikia poros dienų.

Suaugęs vabzdys iš kiaušinio išsivysto per septynias dienas ir gyvena kelias savaites. Šiltoje, drėgnoje aplinkoje muselės vystosi greičiau. Turint omenyje, kad viena patelė padeda apie 500 kiaušinėlių, greitas muselių plitimas nestebina. Vaisinės muselės ieško gendančių vaisių ir daržovių, kad turėtų kur dėti kiaušinėlius. Mat muselių lervos minta bakterijomis ir grybais, besirandančiais ant šių pūvančių produktų.

Kaip vaisinių muselių atsiranda namuose

Vaisinės muselės atsiranda ten, kur yra gendančių bei rūgstančių vaisių ir kitų joms patinkančių gėrybių: vyno, alaus, maisto atliekų. Tad pagrindinis būdas užkirsti kelią vaisinių muselių plitimui – laikyti daržoves ir vaisius, sultis, uogienes vabzdžiams nepasiekiamoje vietoje ar sandariai uždarytoje talpoje, nekaupti namuose maisto atliekų. Drozofilų lervų taip pat galima parsinešti namo ant vaisių ar daržovių iš turgavietės, parduotuvės, namuose po 1–2 dienų jos pavirs suaugusiomis muselėmis ir pradės veistis.

Kartais vaisinių muselių atsiranda, jei namuose ir nėra atvirai laikomų vaisių ir daržovių. Viena iš priežasčių gali būti santechnika: neišvalyti vamzdžiai yra puiki terpė vaisinėms muselėms veistis. Drozofilas vilioja net maisto atliekų kvapas kriauklės nutekėjimo angoje. Jos gali atsikraustyti ir iš kaimyninio buto per ventiliacijos vamzdžius.

Vaisinių muselių taip pat gali atsirasti gėlių vazonuose. Jų veisimosi vazonuose priežastis – nuolat drėgna dirva. Drėgna šilta žemė – palanki terpė šioms muselėms daugintis. Tad leiskite kambarinių augalų dirvožemiui pradžiūti. Tuo labiau, kad nuolat permirkusi žemė kenkia ir daugeliui augalų. Nors vaisinės muselės augalams ypatingai nekenkia, jei jų prisiveisia labai daug, jos gali pažeisti šaknis.

Ar vaisinės muselės kenkia žmonėms

Pačios vaisinės muselės pavojaus žmonių sveikatai nekelia. Jos nekanda, jas traukia tik augalinės kilmės pernokę produktai. Tačiau jei kartu su maistu suvalgysite jame besivystančias muselių lervas, visai įmanoma susirgti nemaloniomis žarnyno ligomis, nes lervos gali pernešti ligų sukėlėjus.

Kai kurios vaisinių muselių rūšys gali padaryti žalos derliui. Įprastos mums vaisinės muselės minta tik pūvančiais, pažeistais vaisiais bei daržovėmis. Tačiau pastaraisiais metais Europos vaisių ir daržovių augintojams daug žalos padaro viena invazinė vaisinių muselių rūšis – Drosophila suzukii, kuri gali apgadinti sveikus nokstančius vaisius.

Drosophila suzukii rūšies muselės praduria sveiko vaisiaus odelę ir padeda kiaušinėlius į jo vidų. Išsiritusios lervos iš vidaus gadina sultingus vaisius, uogas, šie pasidaro minkšti ir netinkami nei vartojimui, nei pardavimui. Drosophila suzukii vaisinės muselės gadina braškes, slyvas, vyšnias, avietes, šilauoges ir kitas minkštas uogas bei vaisius.

Vaisinių muselių naikinimas – svarbiausia pašalinti jų maisto šaltinius

Jei vaisinės muselės jau rado kelią į jūsų virtuvę, teks nedelsiant pradėti su jomis kovą. Šie smulkūs vabzdžiai siaubingai erzina, jie visur skraido, ropoja per vaisius, deda į juos kiaušinėlius. Pirmiausia pašalinkite jų maisto šaltinius, jei to nepakaks joms panaikinti, imkitės papildomų naikinimo priemonių.

Vaisinių muselių maisto šaltiniai ir dauginimosi terpė turi būti joms neprieinami:

Laiku išmeskite supuvusius ir pernokusius maisto produktus, ypač jei jie laikomi ne šaldytuve. Saldžios sultys, kompotai ir kiti gėrimai, kuriuose yra daug cukraus, yra šių vabzdžių masalas. Saldžius, greitai gendančius vaisius (bananus, obuolius, vynuoges) laikykite šaldytuve. Laiku išmeskite buitines atliekas, nes pilna šiukšliadėžė muselėms yra tiktas vaišių stalas. Jei namuose yra augintinių, jų maistas visą dieną neturėtų būti dubenėlyje – išmeskite maisto likučius, o indą išplaukite iškart po šėrimo.

Vaisinių muselių naikinimas – efektyvios priemonės

Paslėpus visus gardžius muselėms produktus, galima imtis sekančio žingsnio – tiesioginio muselių naikinimo:

Namuose labai patogu naudoti vaisinių muselių gaudykles, kurių rasite prekybos vietose. Į gaudyklę reikia įpilti vandens bei specialaus tirpalo ir pastatyti ten, kur išplito muselės. Taip pat galima naudoti gaudykles klijų pagrindu, prie kurių muselės tiesiog prilimpa. Galite pasigaminti savadarbę vaisinių muselių gaudyklę: į butelį ar stiklinę įpilkite šiek tiek obuolių acto, uždenkite jį maistine plėvele ir užriškite gumute. Dantų krapštuku pradurkite plėvelėje skylutes.

Museles vilios obuolių acto kvapas ir jos suskris pro skylutes į butelį. Atgal kelio jos neras. Jos mėgsta pasmaguriauti ne tik saldžiais vaisiais, bet ir vynu.

Pasinaudokite šiuo žalingu muselių įpročiu ir padarykite vyno gaudyklę – tiesiog palikite atidarytą vyno butelį su gėrimo likučiais dugne. Muselės įskris į butelį ragauti vyno, o siauras kaklelis neleis joms ištrūkti lauk.

Dar vienas savadarbės gaudyklės variantas: įlašinkite kelis lašus indų ploviklio į dubenėlį su actu ir palikite neuždengtą. Jei muselių labai daug, pabandykite susiurbti jas dulkių siurbiu, naudodami siaurą antgalį. Jei vaisinių muselių užsiveisė gėlių vazone, reikia pakeisti viršutinį žemės sluoksnį, dirvą apdoroti specialiu insekticidu. Dar keli patarimai vaisinių muselių profilaktikai

Kaip jau supratote, svarbiausias vaisinių muselių profilaktikos būdas – laikyti daržoves, vaisius ir kitą muselių mėgstamą maistą joms nepasiekiamoje vietoje bei nekaupti namuose maisto atliekų.

Štai dar keli patarimai, padėsiantys išvengti vaisinių muselių kaimynystės:

Kad vaisinės muselės neturėtų progos plisti, reguliariai tikrinkite ir valykite vandentiekio vamzdžius. Ilgam nepalikite kriauklėje nesuplautų indų, kadangi ant jų muselės tikriausiai ras patinkančio joms maisto. Reguliariai valykite virtuvės paviršius, ypač tarpelius tarp jų, kur gali kauptis nešvarumai.

Parduotuvėje ar turguje įsigytus vaisius ir daržoves prieš valgydami perpilkite karštu arba verdančiu vandeniu, kad sunaikintumėte šių kenkėjų kiaušinėlius.

Net jei produktai atrodo nesugadinti, galite nepastebėti muselių paliktų kiaušinėlių. Vaisinės muselės padeda daryti atradimus genetikos moksle Laikome vaisines museles įkyriais kenkėjais, tačiau jos neša žmonėms ir naudą. Pasirodo, vaisinės muselės padeda mokslininkams daryti atradimus genetikos moksle. Vaisinių muselių pagalba mokslininkai tiria paveldimumą, mutacijas. Drozofilas patogu tirti, nes jos turi tik 8 chromosomas, yra vislios, o jų vystymosi ciklas greitas.

Nemažas procentas žmogaus ligų turi atitikmenį drozofilų genetiniame kode, todėl mokslininkai naudoja šiuo vabzdžius imuninės sistemos veiklos, vėžio, diabeto, priklausomybės nuo narkotikų tyrimams. Kai kurie moksliniai darbai, kuriuose tyrimų objektas buvo vaisinės muselės, buvo apdovanoti net Nobelio premija.

Naudoti šaltiniai:

https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a25042/how-to-kill-fruit-flies/

https://www.housebeautiful.com/lifestyle/cleaning-tips/a31819144/how-to-get-rid-fruit-flies/

https://www.vle.lt/straipsnis/drozofilos/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?