Lietuviai net kapinėse konkuruoja su kaimynais: tik čia svarbu įsivertinti du dalykus

Artėjant Vėlinėms dauguma suskumba pasirūpinti artimųjų kapais, nes dažniau aplankyti kapaviečių neturi laiko arba galimybių, todėl paprastesnė jų priežiūra ima vilioti vis labiau.

Artėjant Vėlinėms lietuviai pradėjo rūpintis kapų priežiūra.<br>Asociatyvi nuotr.
Artėjant Vėlinėms lietuviai pradėjo rūpintis kapų priežiūra.<br>Asociatyvi nuotr.
Inga Raulušavičienė.
Inga Raulušavičienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 10:15 AM, atnaujinta Oct 20, 2023, 10:31 AM

Natūralaus akmens tiekėjo „Ponas Akmuo“ Kauno prekybos aikštelės vadovė Inga Raulušavičienė  pabrėžė, jog pirmiausia  kapavietė turi būti tvarkinga vien dėl pagarbos artimajam, o ne todėl, kad ji gražesnė už kaimyno.

„Lietuvoje yra gražių kapų kultas. Lietuviai itin prižiūri kapavietes, daug į jas investuoja bei stengiasi, kad būtų gražiau nei pas kaimynus. Pavyzdžiui, jaunesni žmonės kapavietei renkasi drąsesnius sprendimus, nori daugiau spalvų, o vyresni mėgsta klasiką“, – pastebėjo moteris.

Dažniausiai žmonės kapų papuošimui renkasi klasikinius variantus – granito skaldą , kuri yra viena pigiausių, juodą blizgią skaldelę ir kvarcito skaldą. Beje, blizgi skalda yra praktiškesnė nei kitos, nes ji smulki bei ją lengva grėbti su grėbliuku.

Neabejotinai, kapų dekoravimas priklauso nuo to, kiek laiko žmonės galės skirti kapavietės priežiūrai ir kiek pasiruošę išleisti pinigų. Pavyzdžiui, tiems, kurie nenori išleisti tūkstančių, rekomenduojama rinktis tamsius akmenukus, nes jie ir pigesni ir nereikalauja daug dėmesio.

Užsienyje gyvenantiems žmonėms ir tiems, kurie nori paprastumo, siūloma rinktis plokštes ar trinkeles, nes joms nereikia skirti tiek daug laiko. Jei žmonės gali dažniau aplankyti savo artimuosius, ne tik per šventes, bei nori daugiau išskirtinumo, rekomenduojama rinktis skaldelę.

„Kai žmonės nežino, ką išsirinkti, dažniausiai paprašau parodyti antkapio spalvą. Nesiūlau maišyti daug spalvų, bet, kas yra geriausia, tam nėra taisyklių. Kiekvienas renkasi pagal savo poreikius, – kalbėjo I.Raulušavičienė. – Svarbu žinoti, jog, įsigijus šviesius akmenukus, po kažkurio laiko teks juos papildyti, nes jie blunka, keičia spalvą. Dažniausiai pirkėjams rekomenduoju rinktis tamsią skaldelę.“

Kapų priežiūra pirmiausia prasideda nuo pagrindo paruošimo: jei yra uždėta plėvelė ir pakankamai pripilta akmenukų, tai vėliau reikės mažiau priežiūros. Beliks tik aptvarkyti išdygusias žoles ar surinkti šapelius.

Anot ekspertės, kapavietės priežiūrai lietuviai išleidžia iki 50–100 eurų, o jai įrengti – 200 eurų. Didžiausias suaktyvėjimas įmonėje jaučiamas artėjant Vėlinėms, Mamos, Tėvo dienai bei metinėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.