Atvėsus orams drėgmė namuose ima erzinti: pats paprasčiausias būdas tai sukontroliuoti

Ar kada susimąstėte, kodėl ilgai neišgaruoja vanduo palaisčius gėles? Kaupiasi kondensatas ant palangių? Ar vonios kambaryje atsiranda pelėsis? Ar žinote, kad per drėgnas oras patalpose gali kenkti sveikatai ir savijautai?

Ar kada susimąstėte, kodėl vonios kambaryje atsiranda pelėsis?<br>M.Patašiaus nuotr.
Ar kada susimąstėte, kodėl vonios kambaryje atsiranda pelėsis?<br>M.Patašiaus nuotr.
Sveikatos būklei itin svarbus oro drėgmės lygis. Tiek vienas, tiek kitas kraštutinumas (per maža ar per didelė drėgmė) turi savus padarinius.<br>www.istockphoto.com nuotr.
Sveikatos būklei itin svarbus oro drėgmės lygis. Tiek vienas, tiek kitas kraštutinumas (per maža ar per didelė drėgmė) turi savus padarinius.<br>www.istockphoto.com nuotr.
Ar kada susimąstėte, kodėl vonios kambaryje atsiranda pelėsis?<br>M.Patašiaus nuotr.
Ar kada susimąstėte, kodėl vonios kambaryje atsiranda pelėsis?<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 25, 2023, 9:45 AM, atnaujinta Oct 25, 2023, 9:50 AM

Besikeičiantys sezonai stipriai veikia ir mikroklimatą patalpose. Staiga vėstantis oras, prasidėjęs šildymo sezonas ir vis nejaukesnis pojūtis namuose: per drėgną orą ima keisti per sausas. Ar susimąstėte, jog tai turi nemenką įtaką ir jūsų sveikatai?

Sveikatos būklei itin svarbus oro drėgmės lygis. Tiek vienas, tiek kitas kraštutinumas (per maža ar per didelė drėgmė) turi savus padarinius. Vis dėlto pasikaustę bent minimaliu žinių bagažu, atidžiai stebėdami situaciją bei pasirinkę tam tinkamas priemones galite susikurti tobulą aplinką sau ir savo šeimynykščiams!

Pavojai sveikatai

Laikoma, jog optimali drėgmė patalpose svyruoja nuo 30 iki 60 %. Vasarą ji gali svyruoti 30–60 %, o štai žiemos metui – 30–45 %. Drėgmės lygiui kritus ir kurį laiką esant žemiau 30 ar perkopus 60 % ribą derėtų susimąstyti apie reikalingas priemones situacijai spręsti.

Patalpose nuolat laikantis per dideliam drėgmės lygiui, tai kenkia ne tik pačiai patalpai, joje esantiems daiktams bei jaučiamasi nekomfortiškai. Ilgainiui drėgmė paveikia žmogaus sveikatą ir ima vystytis alergija, kvėpavimo takų ligos (pavyzdžiui, astma).

Paminėtina ir tai, jog namų mikroklimatas priklauso ne tik nuo konkrečios gyvenvietės klimato (gyvenant šalia jūros ar aplink esant kitiems vandens telkiniams oras daugiau prisotinamas drėgme), bute ar name esantys kambariai taipogi gali skirtis savo drėgmės rodikliu. Turbūt akivaizdžiausias pavyzdys yra vonios kambarys.

Juk pastabėjote, kaip ilgai jame užsilaiko drėgmė ir galiausiai, gerai jos neišvėdinant, viename ar kitame kampelyje ima rastis pelėsio užuomazgos. O kaži ar beverta kalbėti apie pelėsio keliamus pavojus mūsų sveikatai.

Gyvenant daugiabutyje su padidėjusios drėgmės klausimu žymiai dažniau susiduria pirmų ar paskutinių aukštų, kampinių butų gyventojai, kadangi patalpą stipriai veikia prasta sienų izoliacija. Taip, patalpų mikroklimatas tikrai labai priklauso ir nuo būsto statybos kokybės.

Padidėjusios drėgmės požymiai ir sprendimo būdai

Atkreipkite dėmesį į kelis akivaizdžius požymius ir suprasite ar padidėjusi drėgmė jūsų namuose dažnas svečias.

Ar pagalvojote, kad ilgai neišgaruojantis vanduo palaisčius gėles gali būti vienas iš rodiklių, kad jau vertėtų susimąstyti? Taipogi apie tai gali pranešti juntamas drėgmės kvapas, ant langų besikaupiantis kondensatas. Ilgainiui pastebima išbrinkę medinės durys, grindys ar baldai, atšokantys tapetai ir galiausiai itin nemalonus svečias – pelėsis.

Žinoma, visad galite rinktis paprastesnį būdą drėgmės lygio nustatymui. Tai nesudėtingas prietaisas – higrometras. Dažnai jie būna integruoti laikrodžiuose ar termometruose. Nustačius padidėjusią oro drėgmę patartina nedelsti ir imtis priemonių spręsti šiai problemai. O tame labai gelbsti oro sausintuvai.

„Drėgmės surinkėjai puiki priemonė tiek prevencijai, tiek kovai su jau esančiu pelėsiu ar grybeliu. Pašalindami perteklinę drėgmę jie neleidžia tarpti mūsų sveikatai kenksmingoms mikrokultūroms. Svarbu pasirinkti tinkamą prietaisą konkrečiam patalpų plotui, kad būtų tinkamai susidorojama su užduotimi bei nustatyti pageidaujamą sausinimo režimą,“ – žiniomis dalijasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Ina Gadeikienė.

Turbūt kaip ir dauguma, taip ir šie įrenginiai savam vartotojui gali pasiūlyti ir funkcijas, namuose sukursiančias papildomą komfortą. Galite rasti oro sausintuvus su laikmačio, taip pat su skalbinių džiovinimo funkcija. Prietaisai gaminami integruojant patogų valdymą, apsaugos nuo vaikų funkciją.

„Gamintojai visad rungiasi, taip sukurdami vis tobulesnius įrenginius, tad ir naudojimasis jais tampa vis lengvesnis. Jie patys nustato ir perspėja, kai prisipildo vandens rezervuaras bei automatiškai išsijungia, papildomai valo orą, pašalindami dulkes ar gyvūnų plaukus, rodo patalpos drėgmės lygį,“ – detalizuoja ekspertė.

Taigi toks sprendimas tikrai neapsunkina, priešingai, palengvina buitį kurdamas jaukesnę ir sveikesnę namų erdvę. Žinoma, nevertėtų užmiršti ir paprasto, bet taip pat gan efektyvaus būdo – patalpų vėdinimo. Tai derėtų daryti reguliariai bei pakankamai dažnai.

Sausas oras: kaip išspręsti šią problemą ir užsitikrinti puikią sveikatą?

Prasidėjus šildymo sezonui dažniausiai namuose pasijunta įžengusi „sausra“. Sausėja oda, netgi nosies bei akių gleivinės. Užpuolus slogai tokiu sausu oru kvėpuoti tampa gerokai sunkiau. Kadais ši problema buvo sprendžiama pasitelkiant šlapius skalbinius. Vis dėlto toks sprendimas gan trumpalaikis. Drėgmė greit išgaruoja ir situacija vėl tampa ta pati. Dabartyje dažnas šią problemą sprendžia įsigydamas oro drėkintuvą. Juk kodėl gi nepasinaudojus technologijų progresu?

Niekuomet nesusimąstėte, kokią naudą gali teikti tinkamas oro drėgmės lygis? Kokias pasekmes gali lemti sausas patalpos oras? Na ką gi, pasigilinkime. Sausas oras – puiki terpė visti bakterijoms bei mikrobams, tai faktorius skatinantis naktinį knarkimą, dulkių daleles ore, kas apsunkina kvėpavimą, ir netgi medinių grindų bei baldų deformavimosi priežastis.

Šias problemas puikiai išsprendžia oro drėkintuvas. Palaikydamas optimalią drėgmę patalpose jis valo orą nuo dulkių, neleidžia visti bakterijoms, odą, plaukus bei gleivines saugo nuo išsausėjimo. Sukuriama tinkama aplinka didina mūsų organizmo atsparumą infekcijoms. O būtent šaltuoju metų laikotarpiu tai tampa itin aktualu.

Iš tiesų šis prietaisas, puikus pagalbininkas išliekant sveikam ir netgi suteikiantis galimybę namuose mėgautis aromaterapija.

„Tikrai galite pasirinkti oro drėkintuvą, kuris atlieka ir kvapų difuzoriaus funkciją. Šie prietaisai taipogi turi naktinį režimą ar automatinį išsijungimą, pasibaigus vandeniui, labai lengvai naudojami. Tad kurkime jaukią ir sveiką aplinką savo namuose!“ – ragina specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.