Jaukų Kauno kampelį puošianti skulptūra – sugadinta ar restauruota? Miestui tinka, skulptoriaus palikuoniui – ne

Vieną jaukų Kauno kampelį puošianti garsaus kauniečio skulptoriaus Leono Striogos skulptūra sugadinta taip, kad atkurti jos paviršiaus faktūros jau neįmanoma. Tuo įsitikinęs menininko palikuonis.

L.Striogos skulptūra „Motinystė“, skulptoriaus sūnaus A.Striogos nuomone, sugadinta.<br>R.Vilkelio nuotr.
L.Striogos skulptūra „Motinystė“, skulptoriaus sūnaus A.Striogos nuomone, sugadinta.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 1:06 PM

Kaunietis menininkas Aidas Strioga su kartėliu paminėjo pirmąsias savo tėvo – garsaus skulptoriaus Leono Striogos – mirties metines. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kurio skulptūros puošia Kauną, anapilin iškeliavo pernai spalio 27 dieną.

A.Striogai apmaudu, kad praėjo vos metai, kai skulptorius mirė, o su jo darbais jau elgiamasi nepagarbiai.

Laisvės alėjos pradžioje stovi 1972 metais L.Striogos sukurta skulptūra „Motinystė“. A.Strioga neseniai pastebėjo, kad kažkas ją nušveitė ir, jo manymu, meno kūrinį sugadino.

„Ši skulptūra sukurta iš minkšto dolomito. Su juo bet kaip elgtis negalima. Manau, kad skulptūra buvo nušveista smėliu ar kažkokia kita kieta medžiaga, todėl sunaikinta skulptūros paviršiaus faktūra. Jos atkurti nebeįmanoma“, – apgailestavo A.Strioga.

Kaunietis pasakojo, kad jo tėvas yra sakęs, jog meno kūrinys iš dolomito turi gyventi savo gyvenimą, keistis veikiamas oro sąlygų, bėgant laikui senti, apželti samanomis ir dėl to taptų tik vertingesnis, įdomesnis.

„Skulptūra yra miesto nuosavybė, tačiau jos autoriaus teisės dabar priklauso man. Deja, niekas nepasivargino pasitarti, kaip skulptūrą prižiūrėti, ar ją galima ir reikia šveisti, kokiais būdais tai daryti, kad nebūtų pakenkta“, – apgailestavo A.Strioga.

Prie skulptūros „Motinystė“ buvo įrengta ir informacinė lentelė. Dabar ji nuo stovo nuplėšta, laimei, kažkas lentelę padėjo prie pat skulptūros.

Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas, išgirdęs priekaištus, nustebo.

„Skulptūra buvo restauruota. Tai atliko profesionalūs restauratoriai. Maniau, kad miestui padarėme gerą darbą. Pats apžiūrinėjau, kaip skulptūra buvo atnaujinta, ir, mano manymu, jai nepakenkta“, – sakė S.Rimas.

Paveldosaugininkas pripažino, kad su A.Strioga tikrai nebuvo susisiekta.

„Neretai būna, kad ir gyvi skulptūrų autoriai, kai su jais bandome pasikalbėti apie jų darbų priežiūrą ir restauravimą, atsako, kad jiems tai neaktualu ir kad darbus turime atlikti patys. Kam priklauso mirusių meno kūrinių autorių autorinės teisės, viešai nėra skelbiama, todėl žinoti, kas ir kiek palikuonių turėjo, į ką kreiptis, kur rasti jų kontaktus, sudėtinga“, – sakė S.Rimas.

Savivaldybės atstovas tikino, kad su A.Strioga susisieks ir susidariusią situaciją aptars, o lentelė prie stovo vėl bus pritvirtinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.