Darbas, kurį būtina atlikti kovo mėnesį – pramiegosite, neturėsite gražaus kiemo

Sėjos kalendorius yra grafikas arba sąrašas, kuriame nurodomos geriausios dienos ir periodai, kada rekomenduojama sėti arba sodinti tam tikras daržoves, vaisius, žydinčias augalų rūšis ar kitus augalus. Tai yra naudingas daržininkų, sodininkų ir ūkininkų įrankis. Jis yra skirtas planuoti ir optimizuoti augalų sėją, jų auginimą ir kitus priežiūros darbus, – rašoma tinklalapyje derlingas.lt.

Sėjos kalendorius yra grafikas arba sąrašas, kuriame nurodomos geriausios dienos ir periodai, kada rekomenduojama sėti arba sodinti tam tikras daržoves, vaisius, žydinčias augalų rūšis ar kitus augalus.<br>„Canva“ nuotr.
Sėjos kalendorius yra grafikas arba sąrašas, kuriame nurodomos geriausios dienos ir periodai, kada rekomenduojama sėti arba sodinti tam tikras daržoves, vaisius, žydinčias augalų rūšis ar kitus augalus.<br>„Canva“ nuotr.
 Sėjos kalendorius.<br>derlingas.lt nuotr.
 Sėjos kalendorius.<br>derlingas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

derlingas.lt

2024-03-02 12:54, atnaujinta 2024-03-02 13:12

Šį sėjos kalendorių 2024 metams paruošėme jums kartu su dailininke bei konsultavomės su profesionaliais sodininkais ir ūkininkais. Tikimės, kad jis jums padės planuoti savo sodinukus tiek šiais, tiek ir kitais metais. Galite sužinoti tiek kada sodinti žieminius česnakus šiemet, tiek ir kada sodinti pomidorus jau kitais metais. Tikimės, kad šis daržininko kalendorius jums bus ne tik naudingas, tačiau ir patrauklus pasikabinti ant sienos ar šaldytuvo.

Sėjos kalendorius sudaromas pagal įvairius kriterijus

Mėnulio kalendorius. Sėjos kalendoriai dažnai grindžiami mėnulių fazėmis c jaunatis, priešpilnis, pilnatis ir delčia. Kiekviena mėnulio fazė turi įtakos augalų vystymuisi ir augimui.

Žemės magnetiniai laukai. Manoma, kad žemės magnetiniai laukai gali paveikti sėjos sėkmę. Tam tikromis dienomis magnetiniai laukai yra palankesni augalų sėjimui, o kitomis – mažiau palankūs.

Astronominiai įvykiai. Tai apima įvairius astronominius įvykius, tokius kaip žvaigždžių padėtys, planetų išsidėstymas ir kiti astronominiai faktoriai, kuriuos įtraukus į sėjos kalendorių, tikimasi pasiekti geresnių augalų augimo rezultatų.

Klimato sąlygos. Skirtingi regionai turi skirtingas klimato sąlygas. Todėl sėjos kalendoriai turi būti pritaikyti prie konkrečių regioninių klimato sąlygų, kad augalai būtų pasodinti optimaliu laiku. Lietuva patenka į į tris atsparumo šalčiui zonas: 5, 6 ir 7. Visa Rytų Lietuva patenka į 5 zoną, Vidurio ir didesnė dalis Vakarų Lietuvos – 6 zonoje, o siaurame pajūrio ruože (dėl švelnesnių žiemų) turime 7 zoną.

Svarbiausias priežastis, kodėl sėjos kalendorius yra svarbus, yra ta, kad jis padeda optimizuoti augalų augimą, geriau išnaudoti jų natūralų augimo ciklą ir leidžia tikėtis gausesnio derliaus. Remiantis sėjos kalendoriumi, galima pasirinkti optimalias sėjos dienas, kada geriausia ir kokių augalų sėklas sėti, o tai gali padidinti sėkmę ir sumažinti galimas neigiamas įtakas.

 

 

Taigi, kovas – ką dar galima nuveikti

Daržovių sėja: Galite sėti ridikėlius, pupas, žirnius, špinatus, morkas ir sodinti vasarinius česnakus. Taip pat galite sėti visas kitas daržoves, kurias norėsite vėliau persodinti į šiltnamį ar atvirą gruntą, jei dar to nepadarėte sausį ar vasarį.

Palankiausios kovo mėnesio dienos sėjai ir sodinukų persodinimui:

Salotos, krapai, agurkai, salierai, petražolės, špinatai, vasariniai kopūstai, dauguma vaistinių žolių, vienmetės gėlės 13, 14, 15, 16.

Pomidorai, moliūgai, baklažanai, melionai, cukinijos, arbūzai, pupos, pupelės, žirniai, kukurūzai, paprikos, svogūnų laiškai, žieminiai kopūstai, daugiametės gėlės, braškės, žemuogės ir kitos uogos 15, 16, 17, 18.

Bulvės, morkos, ridikai, burokai, ropės, cukriniai runkeliai, bulvinės saulėgrąžos (topinambai), ropiniai kopūstai, svogūnai, česnakai, vaistažolės, kurių vaistinė medžiaga šaknys, medžiai ir krūmai 1, 27, 28, 29.

Kovo mėnesį, atsižvelgiant į oro sąlygas, jau galite padalinti rūgštynių, peletrūnų ir čiobrelių kerelius ir juos pasodinti. Taip pat šis mėnuo jau puikiai tinka braškių sodinimui.

Tręšimas: Prieš sėdami sėklas ar sodindami augalus, į dirvą galite įterpti šiek tiek komposto.

Gėlės: Jei dar to nepadarėte, padalykite daugiamečių augalų kerus. Galite sodinti vasarines šakniagumbines gėles. Labai svarbu darbas ir būtinas atlikti kovo mėnesį – pasėkite veją.

Sode: Sodinkite kaulavaisius.

Genėjimas: Kovas taip pat tinkamas metas genėjimui ir medžių skiepijimui. Genėkite vynuoges, rožes, kaulavaisinius augalus, avietes ir serbentus.

Priežiūra: Laistykite jaunus sodinukus, kad išlaikytumėte optimalų drėgmės lygį. Nepamirškite vėdinti patalpų ir palaikyti apšvietimą 12 valandų, bei dažniau purenti dirvą. Jei jau tikrai šilta, visus augalus galite pradėti reguliariai laistyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.