Atnaujinkite savo pelargonijų kolekciją: taip galite užsiauginti neįprastą veislę su spalvingais žiedais

Žinojimas, kad pelargonijas nepaprastai lengvai galima pasidauginti iš auginių, tai klausimas, kada sėti pelargonijas, ne visiems bus aktualus. Visgi nenumokite ranka ir į pelargonijų sėją, nes tokiu būdu užsiauginsite kokią nors neįprastą veislę su spalvingais žiedais. Taip pat bus galimybė atnaujinti jau pavargusias pelargonijas savo kolekcijoje. Dauginimas iš sėklų praverčia, kai reikia įsigyti nemažai augalų vienu metu, o daug auginių nuo vienos gėlės gi neišpjausi… Čia ir bandysime aptarti, kaip sėti pelargonijas, kai sėjos laikas jau prasidėjęs nuo sausio. Taip pat sužinosite, jog žiemą paimti pelargonijų auginiai taip pat tinkami sėkmingam dauginimui, rašoma tinklalapyje derlingas.lt.

Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>lrytas.lt montažas.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>lrytas.lt montažas.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>lrytas.lt montažas.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>lrytas.lt montažas.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>„Canva“ nuotr.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>„Canva“ nuotr.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>„Canva“ nuotr.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>„Canva“ nuotr.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>„Canva“ nuotr.
Kada sėti pelargonijas, o kada jas dauginti?<br>„Canva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

derlingas.lt

Mar 30, 2024, 9:28 AM, atnaujinta Mar 30, 2024, 9:29 AM

Kada sėti pelargonijas?

Jeigu jau užsigeisite pelargonijomis apsisodinti vazonus ar lauko gėlynėlį, tad sėją jau planuokite žiemą. Daugiausiai pelargonijos sėjamos sausio–kovo mėnesiais arba likus 12–16 savaičių iki paskutinių numanomų pavasario šalnų. Ilgas dygimo sezonas reikalauja ankstyvos sėjos namie, o dėl jautrumo šalnoms šių gėlių ankstyva sėja lauke neįmanoma.

Kaip atlikti pelargonijų sėją?

Pelargonijas sėkite namuose, kad iki persodinimo į lauką turėtumėte gražius sveikus daigus. Pripildykite 5–7,5 cm skersmens vazonėlius arba dėžutes sudrėkinta, gerai drenuojančia žeme. Į kiekvieną vazonėlį arba dėžutėje kas kelis centimetrus pasėkite po vieną mažą sėklą ir užberkite plonu, apie 4–5 mm storio sudrėkintos žemės sluoksniu. Uždenkite indus plastikine plėvele arba permatomu gaubtu ir pastatykite šiltoje, 20–24 laipsnių temperatūros vietoje, kur yra ryški netiesioginė šviesa. Jei dirvos paviršius išdžiūsta, sudrėkinkite jį vandeniu, naudodami purkštuvą.

Stebėkite, ar sėklos sudygsta, nes tai gali trukti 3–21 dieną ar net dar savaite ilgiau. Kai tik pamatysite pirmuosius daigus, nuimkite dangtį ar plėvelę. Pelargonijoms dažniausiai neužtenka įprastos dienos šviesos, nes sėja pradedama žiemą, todėl jas geriausia papildomai apšviesti lempomis.

Kai daigeliai paauga, juos reikia išpikuoti. Persodinsite juos į didesnį 8,5–10 cm skersmens vazonėlį, kai jie turės maždaug 2–3 lapelius, ir palaikykite šiek tiek mažesnę temperatūrą (13–15 laipsnių). Likus maždaug savaitei iki planuojamo daigų sodinimo sode, pradėkite juos grūdinti.

Ar galima dauginti pelargonijas iš auginių žiemą?

Nors dauginimas auginiais dažniau praktikuojamas pavasarį–vasarą, o kodėl to nepadarius žiemą? Vis tiek šiuo laikotarpiu jas reikia stipriai apkarpyti, tad nukirptų šakelių neišmeskite, o pabandykite priauginti. Be to, tai gali būti vienintelis dauginimo būdas kai kurioms pelargonijoms, nes hibridų padauginti iš sėklų nepavyks.

Žiemos metu nukirptas išilgėjusias pelargonijos šakeles (maždaug 8–10 cm ilgio) per naktį apdžiovinkite, o tada įsodinkite į dėžutes su kompostine žeme kas 7–8 cm į 2–3 cm gylį. Auginius gausiai palaistykite ir laikykite šviesioje, 15–20 laipsnių temperatūros vietoje. Kol įsišaknys (trunka apie 2–3 savaites), palaikykite drėgmę, o vėliau imkite tręšti.

Pelargonijų sodinimas

Pelargonijos į lauką perkeliamos tada, kai nebelieka jokio šalnų pavojaus. Tai darykite gegužės pabaigoje–birželio pradžioje. Augalus gėlyne sodinkite kas 35–50 cm, kitas variantas – išsodinkite po vieną į atskirus ne per didelius vazonus arba po kelias gėles kas 15 cm į lovelius.

Kokių sąlygų reikia pelargonijoms augti? Pelargonijos mėgsta saulėtą ar pusiau pavėsingą vietą. Nors gėlės auga bet kurios pasaulio krypties pusėje, esant labai kaitriai popietinei saulei ir sausesniam orui, reikės nepamiršti gausiai laistyti. Pelargonijos puikiai augs esant šiltam orui, t. y., kai temperatūra laikysis apie 21–29 laipsnių dieną ir apie 13–18 laipsnių naktį.

Pelargonijoms augti tinkamiausias dirvožemis yra iš velėninės, lapinės žemės, durpių ir smėlio mišinys (2:2:2:1), kurio pH 6–7. Ši žemė yra lengvesnės sudėties, derlinga ir gerai drenuojanti, bet kartu išliekanti drėgna, o tai idealu pelargonijoms. Gėlės greitai auga, tad jas reikia dažnai tręšti, dar pradedant nuo daigų stadijos.

Šaltiniai:

https://www.gardeners.com/how-to/growing-geraniums/8751.html

https://www.thompson-morgan.com/raising-f1-geraniums-from-seed

Lučinskienė A. Kambarinės lapinės gėlės, Vilnius: Leidykla „Mokslas“, 1980.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.