Garliavos apylinkių „Sąnašos“ bendruomenė turi įdomią tradiciją – baigiantis vasarai Kauno III forto aikštėje rengia veislinių pomidorų, saldžiųjų ir aitriųjų paprikų parodą „Pomidoras“.
Šių daržovių augintojai iš visos Lietuvos atvežė ir parodos lankytojams parodė pačių įvairiausių spalvų, formų, skonių gėrybes, apie kurias buvo galima ir daugiau sužinoti, ir jų paragauti.
Parodos organizatorė Jolanta Bertulienė pasakojo, kad pomidorų veislių įvairovė didžiulė, kasmet įdomu užauginti ne tik jau patinkančių, bet ir naujų veislių gėrybių.
„Šiemet atradimu tapo veislė ‘Ukrainos širdis’. Jos sėklų gavau dovanų. Užaugo labai gražios raudonos spalvos širdies formą primenantys pomidorai, kurių skonis man patiko. Širdžiai malonu ir dėl to, kad tai ukrainietiška veislė“, – džiaugėsi J.Bertulienė.
Parodoje dalyvavo ir Kauno rajone gyvenanti Jurgita Bujanauskienė. Moteris pasakojo, kad jos tėvai augino įvairias daržoves, o jai tekdavo jiems padėti, todėl paaugusi į daržus nė nenorėjo pažvelgti.
Tačiau kai įsikūrė savo name, vėl pajuto norą ūkininkauti.
„Dabar kiekvieną pavasarį sėju pomidorų sėklas, laukiu, kada išdygs, daigus sodinu šiltnamyje ir vėliau džiaugiuosi derliumi. Šį pavasarį pasodinau 100 daigų. Kiekvienas jų – vis kitokios veislės.
Labiausiai patinka margi įvairių spalvų pomidorai. Jei norisi saldžių – geriausia sodinti mažus vaisius vedančius pomidorus“, – paslaptimis dalijosi J.Bujanauskienė.
Nokti šie pomidorai pradeda prieš Jonines, o rugpjūtį būna didžiausias jų derlius.
„Žmonės sako, kad kai pradeda augti agurkai, džiaugiesi kiekvienu iš jų, bet vėliau jau nežinai kur nuo jų slėptis. Taip ir su pomidorais. Kai jie sunoksta, valgome patys, dalinamės su draugais.
Man patinka juos konservuoti savo sultyse, spausti sultis, gaminti padažus ar džiovinti“, – pasakojo J.Bujanauskienė.
Pasakė, kaip džiovinti
Džiovinti geriausiai tinka maži pomidorai. Juos reikia perpjauti pusiau, jei pomidorai didesni – dalinti į keturias dalis, jei dideli – pjaustyti riekėmis.
Pomidorus galima džiovinti jų niekuo negardinant. Tada jie tampa tarsi natūralūs užkandukai. Galima ir apibarstyti mėgstamomis žolelėmis, apšlakstyti aliejumi.
Džiovinti geriausiai tinka vaisiams, daržovėms ar grybams skirta elektrinė džiovyklė. Pomidorus geriausia džiovinti 45 laipsnių temperatūroje, tada išlieka vitaminai.
Procesas trunka apie 24 valandas.