Dilgėlės pasižymi itin turtinga sudėtimi: jose gausu kalcio, kalio, magnio, jodo, geležies, vitaminų A, E, B, K, fitoncidų ir organinių rūgščių. Šios medžiagos:
Stimuliuoja augalų augimą,
Gerina šaknų sistemos vystymąsi (ypač kalis ir kalcis),
Padidina derlingumą,
Stiprina augalų imunitetą,
O fitoncidai veikia kaip natūralūs apsauginiai nuo ligų.
Kaip paruošti dilgėlių užpilą?
Susmulkinkite vieną kibirą dilgėlių (kuo šviežesnių), gerai suspauskite inde. Užpilkite dviem kibirais vandens. Uždengę indą, palikite fermentuotis 14 dienų. Nuo 6 dienos užpilą maišykite 2 kartus per dieną. Fermentacijos metu dilgėlės suyra – liks tik tamsus skystis su būdingu aštriu kvapu. Tai ženklas, kad trąša jau pasiruošusi.
Kaip naudoti?
Laistymui (per šaknis) Skiesti santykiu 1:10 (1 litras užpilo – 10 litrų vandens)
Pomidorams, agurkams, paprikoms, kopūstams, braškėms, baklažanams – po 1 litrą po kiekvienu krūmu, kas 14 dienų
Uogakrūmiams (avietės, serbentai, agrastai, gervuogės) – po 5 litrus ant krūmo
Lapai (purškimui)
Skiesti santykiu 1:20 (1 litras užpilo – 20 litrų vandens)
Purkšti kartą per mėnesį.