Gamtininkai apie kirų žiedavimą: „Tikra baltų bombų ataka“ (nuotraukos, video)

Agnė Zelenė

Nuo

R.Pocius
Daugiau nuotraukų (1)
„Yra toks posakis – grožis reikalauja aukų. Mokslas šiuo atveju taip pat,“ – šypsosi trijų valandų kirų „bombų“ ataką atlaikiusi Ingrida Meškinytė. – „Žieduojant kirų jauniklius, suaugę paukščiai suka ratus virš galvų ir tarsi susitarę visi bombarduoja. Tokiu būdu jie ginasi. Bjauru, bet iš tikrųjų rūbai nesunkiai išsiskalbs, o taip vadinami paukščių „pasai“ (aut. past. – žiedai) suteiks labai daug naudingos informacijos“. Per tris valandas ornitologai mėgėjai Krivėnų tvenkinio saloje sužiedavo daugiau nei du šimtus rudagalvių kirų.
Jiems ant kojų uždėti specialūs metaliniai žiedai su įspaustais unikaliais numeriais. „Paukščiai žieduojami siekiant nustatyti jų klajones bei migracijos kelius. Mažas žiedelis yra tarsi paukščio tapatybės kortelė. Vėliau, kur nors tą paukštį pagavus, radus žuvusį ar kitaip perskaičius jo žiedo numerį, galima nustatyti, kur, kokio amžiaus ir kokiomis aplinkybėmis jis buvo žieduotas, kokiu greičiu ir kokį atstumą jis nukeliavo, koks likimas jį ištiko,“ – pasakoja Ingrida Meškinytė.
Anot jos, paukščius žieduoti gali ne kiekvienas, tam reikalingos specialios žinios. Paukščių žiedavimą Lietuvoje koordinuoja ir tam reikalingus žiedus išduoda Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje įkurtas Paukščių žiedavimo centras. „Negalima kolonijoje esančių paukščių žieduoti per lietų arba kai labai karšta. Žieduojant paukščiai pakyla iš savo lizdų, todėl labai svarbu, kad likę jaunikliai patirtų kuo mažiau streso, nesušaltų ar neperkaistų.
Būtent dėl to žiedavimo trukmė ribojama. Šiuo atveju turėjome viską atlikti ne ilgiau kaip per tris valandas,“ – sako mergina. Krivėnų telkinio saloje peri apie 2000 rudagalvių kirų porų. Kiekvieną žiemą „Lietuvos gamtos fondo“ darbuotojai organizuoja talką, kurios metu sala tvarkoma. Kad atsirastų atvirų vietų šiems paukščiams perėti, gamtosaugininkai išpjauna, iškerta krūmus.
Apie rudagalvius kirus: Rudagalvis kiras – vienas dažniausių paukščių Lietuvoje. Aptinkamas vidaus vandenyse, pelkėtose vietovėse. Labiausiai mėgsta seklius ežerus ir tvenkinius. Lizdus krauna salose, pelkių kupstuose, raistų klampynėse. Jaunikliams paaugus, pasklinda po ežerus, upes, vandens saugyklas, tvenkinius. Dažni pajūryje, laukuose, gyvenvietėse, net miestuose.
Dažniausiai žiemoja vakarų ir pietų Europoje. Pasirodo kovo viduryje, išskrenda užšalus vandens telkiniams. Paukštis aktyvus šviesiuoju paros laiku. Skraido ne aukštai, apie 3-5 m virš vandens ir ieško grobio. Jį pastebėjęs puola į vandenį ir pusiau pasineria. Ilsisi plūduriuodamas vandenyje, bet dažniausiai tupi sausumoje netoli vandens. Labai triukšmingas, nuolat rėkia, klykia. Rudagalviai kirai lytiškai subręsta dvejų metų. Peri kolonijomis. Pavasarį lizdo teritoriją pasirenka jau kovo pabaigoje. Lizdą suka balandžio pradžioje ant žemės, tarp pernykščių žolių, nendrių, švendrų.
Dažniausiai padeda 2-3 kiaušinius. Perėti pradeda padėjus paskutinį kiaušinį. Peri abu porelės nariai, 22-24 dienas. Maždaug 25 dienų jaunikliai apsiplunksnoja ir pradeda skraidyti. Minta rudagalviai kirai paprastai bestuburiais gyvūnais, ypač vabzdžiais. Taip pat lesa varliagyvius, žuvis, rečiau – smulkius žinduolius. Naudingi tuo, kad sunaikina gausybę kenksmingų vabzdžių, jų lervų bei kitų žalingų žemės ūkiui bestuburių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2026 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.