Sosnovskio barštis - nuodingas atvykėlis iš Kaukazo

Sosnovskio barščiai. Būtent šie augalai keistu pavadinimu tapo visų laikų blogiausiu į Lietuvą importuotu produktu.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2012-07-18 14:05, atnaujinta 2018-03-18 01:19

Atvežta praėjusio amžiaus viduryje, iš Kaukazo kalnų kilusi piktžolė suvešėjo ir mūsų šalyje. Sosnovskio barštis gali užaugti iki penkių metrų aukščio, turi plačius lapus ir daug smulkių baltų žiedų.

Buvo manyta, kad šie augalai puikiai tiks kaip pašaras gyvuliams, be to, dėl įspūdingos išvaizdos Sosnovskio barščiai buvo sodinami ir soduose, daržuose.

Deja, greitai paaiškėjo, kad nulaužtas šis augalas išskiria skaudžiai nudeginančias sultis, kurios yra tokios pavojingos, kad prieš penkerius metus Sosnovskio barštis buvo įtrauktas į naikintinų laukinių augalų ir grybų rūšių sąrašą.

Pavojingas žmogui

„Sosnovskio barščiai pavojingi tuo, kad jų sultys sukelia nudegimus, kurie ypač stiprūs, kai odą apšviečia saulė. Paveiktos vietos parausta, nudega, gali iškilti pūslės“, - apie pavojingus augalus pasakojo Botanikos instituto darbuotojas Zigmantas Gudžinskas.

Oda nudega dėl Sosnovskio barščio sultyse esančios medžiagos - furanokumarino, kuri suaktyvina saulės poveikį odai. Ši cheminė medžiaga veikia kitaip, nei apsauginis kremas nuo ultravioletinių spindulių.

Ant odos pastebėjus nuodingų sulčių, pirmiausia, reiktų vengti saulės ir kenksmingą skystį nuplauti vandeniu.

Į Lietuvą importuotas kaip pašarinis augalas, Sosnovskio barštis gyvūnams nekenkia, nes kailis apsaugo jų odą nuo nudegimo.

Sosnovskio barščiai plinta labai greitai, nes kasmet kiekvienas augalas subrandina dešimtis tūkstančių sėklų, kurias išbarsto maždaug keturių metrų spinduliu.

Kaip kovoti su nepageidaujamu augalu?

Šią piktžolę itin sunku išnaikinti, nes ji gali ataugti iš stiebo, kuris gali išlikti gyvybingas iki 8 metų.

Z. Gudžinskas pasidalijo patarimais, kaip kovoti su Sosnovskio barščiais.

„Jei barštis tik vienas kitas, tada geriausia iškasti jį kastuvėliu, šaknis išdžiovinti ir susmulkinti, o jei plotelis didesnis, tuomet geriausia yra augalus apdengti juoda plastikine plėvele, užversti žemėmis ir palikti tą plėvelę ten trejetą metų“, - sakė botanikas.

Didelius plotus Sosnovskio barščių reikia naikinti herbicidais, tačiau tai labai sunku, ir tai reiktų daryti porą kartų per vasarą ir kelerius metus iš eilės.

Naikinant Sosnovskio barščius, reiktų dėvėti neperšlampamus drabužius, gumines pirštines, o akis apsaugoti akiniais, kad ant jų neužtikštų sulčių. Paprasti drabužiai nelabai tinka, nes per juos sultys gali persigerti ir sudirginti odą. Be to, pjaunant su žoliapjove, reiktų imtis papildomų atsargumo priemonių.

Jei pjaunama su žoliapjove, tada reiktų užsidėti respiratorių, nes kylantys sulčių lašeliai gali patekti į kvėpavimo takus ir nudeginti vidaus gleivinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.