Paukščių gaudyklės Ventės rage vilioja ir lapes

Ventės rago (Šilutės r.) ornitologai iš paukščių gaudyklių traukia ne tik sparnuočius. Dažną rytą gamtininkams iš tinklų tenka krapštyti žalčius ir varles, o kartais – ir didesnius miško gyvūnus.

Lapės jauniklis į Ventės rago tinklus pakliuvo tykodamas paukščių gaudyklėje.<br>V. Jusys
Lapės jauniklis į Ventės rago tinklus pakliuvo tykodamas paukščių gaudyklėje.<br>V. Jusys
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Jul 24, 2012, 10:18 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:59 PM

Gaudyklės kameroje sekmadienį aptikau lapės jauniklį, kuris blaškėsi tarp tinklo rankovės. Išleidau į laisvę. Juk nebausi už įsibrovimą į svetimas valdas.

Jų žvėrelis nepripažįsta, kai sėlina ieškodamas grobio. Paukščiai gaudyklėje – viliojantis masalas nepatyrusiam lapės jaunikliui”, – pasakojo Ventės rage, T. Ivanausko zoologijos muziejaus filiale, dirbantis vyriausiasis ornitologas, 50-uosius gyvenimo metus įpusėjęs Vytautas Jusys.

Trisdešimties metų darbo stažą turintis V. Jusys ir 65-us metus T. Ivanausko zoologijos muziejuje dirbantis Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas 87-erių Leonas Jezerskas paukščių gaudyklėse tik yra radę įkliuvusių lapiukų, voverių, ežių, netgi pilkųjų kiškių, usūrinių šunų, vieną kartą – barsuką.

O štai kiauninių šeimos plėšrūnai – žebenkštys, šermuonėliai, kanadinės audinės, miškinės ir akmeninės kiaunės – kur kas dažnesni įsibrovėliai į paukščių tinklus.

„Išlaisviname ir paleidžiame, nesvarbu, ar būna jau sudoroję kokį sparnuotį, ar ne. Taip pat ir žalčius, kurių yra po dažnos pamario sodybos pamatais”, – sakė V. Jusys.

Į paukščių gaudyklių kameras, be sparnuočių, dažniausiai priskrenda laumžirgių, dieninių ir naktinių drugių, vabalų.

V. Jusys prieš kelerius metus nuo vidurvasario iki spalio mėnesio suskaičiavo įkliuvusius 29 rūšių drugius.

Jų buvo apie tris tūkstančius.

Be griežtinių, ropinių, kopūstinių baltukų, gaudyklėse plasnojo ir spungių, admirolų, tuopinių sfinksų, citrinukų, dilgėlinukų.

Lietuviai ornitologai – lyderiai

L.Jezerskas yra daugiausia paukščių sužiedavęs pasaulyje ornitologas. V. Jusys yra paženklinęs arti šešių šimtų tūkstančių sparnuočių ir užima antrąją vietą pasaulyje.

Ventės rago ornitologijos stotis Europoje pagal paukščių žiedavimą yra viena pirmaujančių.

Per 82 jos darbo metus čia paženklinta du milijonai du šimtai tūkstančių paukščių, čia pastebėta ir užregistruota per dvidešimtį naujų Lietuvoje sparnuočių rūšių, o jų Lietuvoje iš viso yra 377.

Ventės rago ornitologai gali didžiuotis ne tik paukščių, bet ir 12 rūšių šikšnosparnių žiedavimu. Iš viso jų paženklinta apie du tūkstančius.

1980-ųjų rugsėjį Ventės rage buvo sugauta nauja Lietuvoje šikšnosparnių rūšis – mažasis nakviša. Jį aptiko buvęs stoties darbuotojas poetas Alis Balbierius.

2003-iaisiais Ventės rage buvo sužieduotas rekordinis – 105 tūkst. – paukščių skaičius, o 2002 rugsėjo 23-iąją pasiektas absoliutus paros žiedavimo rekordas Lietuvoje ir pasaulyje – 6519 paukščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.