Lentvario vaikų darželis liko be medžių

Lentvario mieste, Klevų alėjos gatvėje renovuojamo vaikų darželio teritorija užversta nukirstų medžių kamienais ir šakomis. Visoje teritorijoje styro pusšimčio nukirstų medžių kelmai.

Klevų alėjos gatvėje renovuojamo vaikų darželio teritorija užversta nukirstų medžių kamienais ir šakomis.<br>K. Petkūnas
Klevų alėjos gatvėje renovuojamo vaikų darželio teritorija užversta nukirstų medžių kamienais ir šakomis.<br>K. Petkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Petkūnas

Aug 12, 2012, 6:44 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:13 AM

Atnaujintas darželis duris vaikams turėtų atverti po mėnesio, tačiau pasižvalgius po darželio teritoriją, tenka šiais planais suabejoti, ne tik dėl nebaigtų pastato remonto darbų, bet ir dėl nesutvarkytos teritorijos.

Lentvario miesto gyventojai pasibaisėjo matydami kaip buvo masiškai kertami darželio teritoriją ir miestą puošę žaliuojantys klevai, liepos, kaštonai kiti medžiai.

Dauguma šių medžių buvo pasodinti prieš keturias dešimtis metų, kai čia Lentvario kilimų fabrikas pastatė ir atidarė vaikų darželį. Per keletą dešimtmečių želdiniai subujojo ir puošė ne tik darželio teritoriją, bet ir šio miesto dalį.

Lentvario miesto seniūnas Vytas Rukšėnas paklaustas kodėl iškirsti medžiai, teigė, kad toks nurodymas ir leidimas kirsti medžius buvo gautas iš Trakų rajono savivaldybės. Medžių kirtimą vykdė Lentvario seniūnijos darbuotojai.

Trakų rajono savivaldybės architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas (ekologas) Jonas Kriaučiūnas tikino, kad jis leidimą kirsti darželio teritorijoje augančius medžius pasirašė todėl, kad yra toks projektas.

Tačiau Trakų rajono savivaldybės Statybos ir ūkio plėtros skyriaus vedėjas Romualdas Zviaginas, kuris yra šio darželio renovacijos projekto koordinatorius, tikino priešingai, kad vaikų darželio teritorijos želdinių kirtimo projekto nėra, o medžiai, atseit, buvo iškirsti, vadovaujantis higienos normomis.

Paklaustas, kokie medžiai pagal higienos normas negali augti darželio teritorijoje, R. Zviaginas nurodė uosį ir dar pridūrė, kad darželio teritorija nėra parkas, todėl čia medžiai nereikalingi. Galop rekonstrukcijos projekto koordinatorius R. Zviaginas išdrožė, kad medžiai iškirsti ir todėl, kad vaikų darželio teritorijoje vakarais nesibūriuotų pašaliniai asmenys. Jo nuomone, atviros teritorijos, neapsaugotos želdinių, jie vengs.

Nežinia kokiomis higienos normomis vadovaujasi R. Zviaginas. Antai Vilniaus visuomenės sveikatos centro Trakų skyriaus vedėjas Alvydas Milinavičius patikino, kad dabar galiojanti higienos norma HN- 75: 2010 „Įstaiga vykdanti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą.

Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ (Žin. 2010-04-30 Nr. 50-2454) nedraudžia auginti vaikų darželio teritorijoje liepas, klevus, kaštonus), o tik draudžiama sodinti ir auginti želdinius, kurie brandina nuodingus vaisius, arba turi aštrius spyglius ar kitaip pavojingi.

O, kuo pavojinga liepa? Negi geriau vaikai jausis kepinami saulės, negu žaisdami ošiančių ir paukštelių čiulbesiu skambančių medžių pavėsyje?

Gyventojų prašymu apžiūrėti iškirstų želdinių ketvirtadienį buvo atvykę Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Trakų rajono agentūros valstybiniai inspektoriai. Vilmantas Musnikas ir Tomas Petrokas. Pamatę kirtavietę jie irgi pasibaisėjo, nesuprasdami, kodėl buvo iškirsti sveiki medžiai. Jie suskaičiavo net 18 liepų, klevų, kaštonų, tujų ir kitokių rūšių medžių kelmų. Jie neskaičiavo kelių dešimčių iškirstų tuopų, gluosnių ir kitų ligotų, džiūstančių medžių.

Želdynų įstatymas ir kiti teisės aktai reglamentuojantys želdinių, augančių ne miško paskirties žemėje apsaugą, nurodo, kad už neteisėtą želdinių sunaikinimą kalti pareigūnai yra baudžiami. Ar bus nubausti šios, želdinių niokojimo akcijos kaltininkai?

Trakų rajone ne pirmas atvejis, kai be priežasties ir be gailesčio kertami saugotini želdiniai, tačiau negirdėt, kad kuris nors pareigūnas būtų nubaustas.

Trakų rajono želdinių kirtėjai atlikę juodą darbą darželio teritorijoje, jau nusitaikė į šimtametes liepas, augančias Lentvario miesto centre, Bažnyčios gatvėje.

Ant Lentvario seniūno stalo guli leidimas kirsti penkis klevus ir penkiolika liepų, vienos skersmuo siekia net vieną metrą. Priežastis, gatvės rekonstrukcija. Projekte numatyta tiesti komunikacijas, būtent šaligatvyje, kur auga šimtamečiai medžiai.

Šio projekto koordinatorius, R. Zviaginas, paklaustas ar negalima komunikacijas nutiesti ne po šaligatviu, o gatvėje, nusistebėjo, kad rūpinamės tokia smulkmena - medžiais.

„Iškirtę, pasodinsime naujus medelius“,- pareiškė ES pinigais finansuojamų projektų koordinatorius.

K. Petkūno nuotr. 1. Taip dabar atrodo renovuojamo Lentvario darželio teritorija (nuotr. 2999, 2989 3003,3008, 3010, 3027). 2. Šioms liepoms jau pasirašytas nuosprendis, jeigu niekas nepasikeis, šimtmetį miestą puošusios ir orą švarinusios galiūnės grius ant žemės (nuotr..3033,3035,3043)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų