Dėl baravykų derliaus panevėžietis pasiprašė atostogų

Panevėžietis Gintautas – aistringas grybautojas. Todėl pirmadienį darbe elektroniniu paštu gavęs žmonos atsiųstą laišką, kur nufotografuotas ką tik iš miško atsineštas laimikis, nuskubėjo pas viršininką prašyti savaitės atostogų. Tokį įspūdį vyriškiui padarė nuotraukoje įamžintas kalnas žmonos rastų jaunučių baravykų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 16, 2012, 10:21 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:06 AM

Viršininkas pasitaikė supratingas ir panevėžietį atostogauti išleido. Todėl pastarąsias dienas Gintautas leidžia Panevėžio rajono miškuose. Kasdien per kelias valandas į savo krepšį panevėžietis surenka apie 200 baravykų. Lietuvos grybų karaliai – ką tik išdygę ir visiškai nesukirmiję.

Kokiuose miškuose grybauja, vyriškis nepanoro atskleisti, tepasakęs, kad dabar baravykai dygsta spygliuočių miškuose. O štai praėjusį savaitgalį jis ir iki Šimonių girios (Kupiškio r. ) buvo nuvažiavęs, tačiau ten grybų nerado.

Pastarosiomis dienomis Panevėžio apylinkių miškuose gausu grybautojų. „Mašinų kaip prie „Maxima“ parduotuvių“, – sako Gintautas. Ir išeiginę vidury savaitės ne vienas miestietis praleido ne Žolinės atlaiduose, bet miške su krepšiu rankose. Pavyzdžiui, Žaliojoje girioje trečiadienį žmonės džiaugėsi prisirinkę ne tik jau senokai dygstančių voveraičių, bet ir raudonviršių. Šie dygsta po lapuočiais medžiais.

Patyrę grybautojai lrytas.lt sakė, kad delčios pabaiga ir po jos stojusi jaunatis – ypač tinkamas laikas laikas grybauti, nes tuomet būna pats grybų dygimo pikas.

Vis dėl to pamatę panevėžiečio Gintauto žmonos surinktų baravykų nuotrauką, kai kurie grybų mėgėjai neslėpė pasipiktinimo. Jų nuomone, dauguma šių grybų – pernelyg maži, kad juos būtų galima rauti. „Kad juos rastum, greičiausiai reikėjo nemažai samanų išrausti,“ – sakė tokio drastiško grybavimo nepateisinantys gamtos mylėtojai.

Grybavimo Lietuvos miškuose taisyklės skelbia, kad draudžiama rinkti, parduoti ir supirkti baravykus, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1,5 cm; voveraites, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1,0 cm.

Surinktame, parduodamame arba supirktame šviežių voveraičių ar baravykų kiekyje mažesnio kepurėlės dydžio grybų gali būti ne daugiau kaip 10 proc. iš viso grybų skaičiaus.

Ten pat nurodoma, kad grybas turi būti išraunamas arba nupjaunamas prie žemės. Taip pat draudžiama grybaujant ardyti miško paklotę, samanų ar kerpių dangą, niokoti nerenkamus grybus.

Dėmesio, konkursas! Radote ypač didelį, neįprastą ar tiesiog labai gražų baravyką? Iki rugsėjo 30 d. siųskite baravyko nuotrauką mums bendraukime@lrytas.lt. Nurodykite, kur ir kokio dydžio, svorio baravyką radote. 3 nuotraukų autorius apdovanosime specialiais "Bendraukime" prizais!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.