Šimtai žibintų iš moliūgų mistiškai nušvietė Švėkšnos parką

Švėkšnos apylinkių gyventojai, ypač dabar atostogaujantys moksleiviai, nuo ryto rinkosi į grafo Pliaterio dvaro rūmų parką. Vaikai rideno didžiulius moliūgus, o mažyčius, kone kaip obuolius, mėtė į orą tarsi žonglieriai. Visos daržovės per dieną virto įvairiausiais moliūgais. Sutemus parkas prisipildė Helovino dvasia. Švėkšniškiai tikisi, kad jų moliūgai pateks į rekordų knygą.

Moliūgų pjaustymo ir žibintų įžiebimo šventė į Švėkšnos parką pritraukė šimtus svečių.<br>lrytas.lt
Moliūgų pjaustymo ir žibintų įžiebimo šventė į Švėkšnos parką pritraukė šimtus svečių.<br>lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksejūnienė

Oct 31, 2012, 11:23 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:12 PM

Mintis įspūdingai papuošti dvaro parką šovė vietos gimnazijos mokytojui Vaidotui Didžiūnui. Entuziastingai prisijungė būriai moksleivių, vietos bendruomenė, seniūnija, aplinkinių rajonų gyventojai.

„668 žibintus iš skobtų moliūgų grafų Pliaterių parko terasose iki devintos valandos vakaro šiandien uždegėme. Tai yra beveik dvigubai daugiau, nei tikėjomės ir tikrai galime patekti į Lietuvos rekordų knygą. Nes pasaulyje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, girdėjome, vienas miestelis sukūrė ir uždegė devynis šimtus tokių žibintų, o Lietuvoje analogų iki šiol nebūta. Švėkšna yra pirmoji. Mes, šios renginio organizatoriai, dėkojame rėmėjams ir dalyviams – be jų pastangų tokios šviesų jūros, kaskadų ir labirintų nebūtume sukūrę“, - lrytas.lt trečiadienio vakarą kalbėjo Švėkšnos pedagogas Jonas Girskis.

Tuščiaviduriuose įvairiaspalviuose moliūguose, išpjaustytuose įvairiausiais ornamentais, pleveno šilta žvakių šviesa, tik takams apšviesti jos stigo. Tad organizatoriai uždegė ir fakelus, sukurdami fantastišką vaizdą, kurio atspindžiai vandeny tarsi išplėtė aplink mirguliuojančias žybsniais erdves.

Nuo pietų trečiadienį kūrybinėse dirbtuvėse spalvingus moliūgus skaptavo, drožė ir pagamintus iš jų žibintus po medžiais, tarp akmenų, prie tiltelių, laiptų kaskadose, „Genowefos“ vilos terasose komponavo šimtai žmonių. Ir vaikų, ir suaugusių.

Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos technologijų mokytojas V. Didžiūnas sumanė projektą „Mes už šviesą“, sutelkė jo įgyvendinimui puikią komandą – pedagogus Ingą ir Joną Girskius, Žeividą Stankienę, Violetą Stonienę, po to sulaukė rėmėjų – seniūnijos ir prekybininkų šeimų – Ambrozų ir Paulauskų – paramos.

Rėmėjai atvežė žvakių ir fakelų, padėjo įrankiais ir kitkuo. Ir spalio 31-osios vakarui kūrybingi Švėkšnos ir aplinkinių vietovių- Gardamo, Saugų, Šilutės, Klaipėdos – vaikai ir suaugusieji vadinamam Helovinui sukūrė neregėtą iki šiol krašte reginį.

Fone grojo rami, susikaupimui, o ne šėlsmui skatinanti muzika, alėjomis vaikštinėjo daug jaunų žmonių, šeimų, jie dalijosi įspūdžiais, apžiūrinėjo vieni kitų kūrinius, gėrėjosi kraštovaizdžiu, fotografavosi ir neskubėjo skirstytis namo.

„Mes už šviesą ne tik žibintuose, parko alėjose, bet ir žmonių sielos. Jei šį vakarą Švėkšnoje žmonės tai surado, esame laimingi“, - lrytas.lt sakė J.Girskis.

Švėkšnos seniūnas Alfonsas Šeputis stebėjosi, kiek daug svečių pritraukė žibintų šventė. Seniūnas neslėpė džiaugsmo: „Tai puiki Švėkšnos reklama ir kartu šio projekto dalyvių įvertinimas“.

Ant tvenkinio kranto, saloje, prie medžių ir takų išdėlioti įvairius personažus vaizduojantys moliūgų žibintai sutemus atrodė išties kerinčiai.

Tarp mirksinčių žiburėlių vaikščiojo juos visą dieną kūrę autoriai. Moterys dalijosi moliūgų sriubos, pyragų receptais (kokių žinote jūs?).

Organizatoriai tikisi pasiekti Lietuvos rekordą - daugiausia vienoje vietoje šviečiančių iš moliūgų išpjaustytų žibintų. Ar rekordas pasiektas, paaiškės po kelių dienų.

Vėliau moliūgai bus nuvežti į mišką, kad jais galėtų gardžiuotis žvėrys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.