Turės sumokėti 129 tūkst. litų už žalą gamtai

Aukščiausiasis Teismas užbaigė daugiau kaip dvejus metus trukusį teismų maratoną dėl gamtai padarytos žalos Biržų rajone atlyginimo. Galutine ir neskundžiama nutartimi pripažinta, kad Aplinkos ministerijos Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) 129 tūkst. 85 litų ieškinys bendrovei „Orlen Lietuva“ už išsiliejus dyzelinui padarytą žalą gamtai yra pagrįstas. Naftininkai turės sumokėti ne tik minėtą sumą, bet ir 5 proc. metines palūkanas nuo bylos iškėlimo iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2012-11-12 20:06, atnaujinta 2018-03-15 12:39

Dėl dar didesnės, daugiau nei 9 mln. litų siekiančios gamtai padarytos žalos Rokiškio rajone atlyginimo, aplinkosaugininkai su bendrove „Orlen Lietuva“ tebesibylinėja teismuose.

2009-ųjų gegužę Biržų rajone, Totorių kaime į Apaščios upę ištekėjo 3,9 tonos dyzelino. Buvo nustatyta, kad neišaiškinti asmenys bandė neteisėtai prisijungti prie bendrovei „Orlen Lietuva“ priklausančio magistralinio naftos produktų vamzdyno Totorių kaime (Širvėnos sen.). Toje vietoje vamzdynas po vandeniu kerta Apaščios upę.

Vėliau paaiškėjo, kad maždaug 1 metro gylyje po vandeniu einančiame produktotiekio vamzdyje buvo pragręžta 4 mm dydžio skylutė, per kurią į upę ir ėmė lietis dyzelinas.

Nors „Orlen Lietuva“ magistralinių vamzdynų stebėjimo ir valdymo sistema slėgio kritimą užfiksavo gegužės 15 dieną, apie 23 val., tačiau vamzdyno pažeidimo vieta buvo lokalizuota ir teršalų patekimas į aplinką sustabdytas tik kitą dieną prieš vidurdienį. Per tą laiką į Apaščios upę ištekėjo 3,9 t dyzelino. Bendrovės darbuotojai surinko 3,25 t teršalų, o 0,6 t pateko į aplinką.

Išsilieję į vandenį naftos produktai buvo gaudomi boninėmis užtvaromis, o norint užvirinti skylę produktotiekio vamzdyje, netgi trumpam pakeista upės vaga ir, supylus specialų pylimą, vanduo kurį laiką per pažeistą vamzdyno dalį netekėjo.

Panevėžio RAAD paskaičiavo, kad dėl šios avarijos gamtai buvo padaryta 129 tūkst. 85 litų žala, kurią privalo atlyginti produktotiekį valdanti bendrovė „Orlen Lietuva“. Šį ieškinį išnagrinėjo ir pagrįstu pripažino Panevėžio apygardos teismas.

Tuomet nutartį „Orlen Lietuva“ apskundė Apeliaciniam teismui. Pastarasis pripažino, kad ieškinys pagrįstas, tačiau jį sumažino perpus bei nusprendė, kad aplinkosaugininkai turi padengti pusę naftininkų atstovavimo teisme išlaidų.

Šiuo sprendimu liko nepatenkintos abi besibylinėjančios pusės ir kasacine tvarka kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Pastarasis paliko galioti pirmosios instancijos teismo nutartį.

„Teisingumas nugalėjo“, – lrytas.lt džiaugėsi Panevėžio RAAD direktoriaus pavaduotoja Angelė Plančiūnaitė.

Vis dėl to Panevėžio RAAD su „Orlen Lietuva“ dabar bylinėjasi dėl gerokai didesnės, 9 mln. litų vertinamos žalos gamtai atlyginimo. Tokia žala gamtai buvo padaryta dėl 2009 metų kovą dyzelino vagių sukeltos ekologinės nelaimės Rokiškio rajone.

Dyzelino vagys, prisijungę prie produktotiekio, nežinia kiek laiko pumpavo degalus į atokioje Pakapės kaimo negyvenamoje sodyboje įrengtas talpas. Prakiurus po žeme nusikaltėlių užkastai žarnai, dyzelinas ne vieną parą liejosi į aplinką. Supratę, jog nepavyks nuslėpti vagystės pėdsakų, kuro vagys sodybą padegė.

Iškviesti malšinti gaisro ugniagesiai pamatė tekančias dyzelino upes, todėl buvo pradėti gamtos gelbėjimo darbai. Dėl didžiulio užterštumo Juodupės seniūnijoje paskelbta ekstremali situacija.

Šimtai tonų teršalų pirmiausia užteršė Šaltojos upelį ir 3 ha pelkę, o vėliau prasilaužė į Vyžuonos upę ir grasino patekti į Latvijos teritoriją. Ekologinės nelaimės padariniams likviduoti buvo mestos didžiulės pajėgos, ekstremali situacija Juodupės seniūnijoje buvo atšaukta tik po pusmečio, o teršalų rinkimas baigtas po metų.

Pasak A. Plančiūnaitės, buvo paskaičiuota, kad gamtai padaryta žala, kurią turi atlyginti produktotiekį valdanti bendrovė, sudaro kiek daugiau nei 9 mln. litų. Pirmos instancijos teismas sumažino Panevėžio RAAD ieškinį iki 3 mln. litų, tačiau nutartis buvo apskųsta aukštesnės instancijos teismui, todėl šiai teismų karuselei galo dar nematyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.