Jokių ginklų: Pakruojyje atgaivintos bajoriškos medžioklės tradicijos

Šeštadienį Pakruojo dvaro teritorijos miškuose verslininkas Giedrius Klimkevičius atgaivino seną ir jau užmirštą tradiciją - taip vadinamą dvarišką arba bajorišką medžioklę. Ši smulkių miško žvėrelių medžioklės tradicija nutrūko dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą. „Gamta prieš gamtą, lygūs su lygiais ir jokių ginklų. Tikiuosi, kad ši medžioklė taps kasmetine tradicija“, - sakė verslininkas.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 2, 2012, 10:10 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:01 PM

Medžioklės su šunimis tradicijos sunyko, kai 1917 metų revoliucijos metu daug kurtų buvo sunaikinta. Carai juos pavertė prabangos ir tironijos simboliu, tad tokie šunys naujame Tarybų valdžios pasaulyje buvo nelaukiami.

Anot G. Klimkevičiaus, garbinga medžioklė, kurioje nenaudojami jokie šaunamieji ginklai turi būti prikelta.

Kadangi gruodžio pirmąją atidaromas zuikių medžioklės sezonas, nuo ankstyvo šeštadienio ryto, pabalnoję žirgus medžiotojai susiruošė į Pakruojo dvaro miškus. Dešimt raitelių į miškus lydėjo šeši rusų kurtai ir britų greihundai. Būtent tokie šunys pasirinkti ne veltui - rusų kurtai ir greihaundai pasižymi žaibiška reakcija ir stulbinančiu greičiu.

Rusų kurtas turi stiprų instinktą, verčiantį jį vytis viską, kas juda. Jis greitas ir ištvermingas, didelį atstumą gali įveikti per labai trumpą laiką.

Rusų kurtas gimsta su instinktais, kurie jiems padeda įveikti vilkus ar kitus žvėris, tačiau šie įgimti įgūdžiai skiriasi nuo kovinių šunų. Rusų kurtui būdinga vytis grobį, čiupti jį už kaklo ir laikyti.

Bajoriška medžioklė gali būti dviejų rūšių. Viena iš jų – medžioklė su kurtais. Rusų kurtai ypatingai gerai pritaikyti lietuviškam klimatui. Jie zuikį ar lapę vejasi pasitelkdami greitį“, - pasakojo verslininkas.

Kurtas, pavijęs lapę ar zuikį bėga šalia jo ir erzina, kol šiam nesusivaldžius ir sustojus, įsikimba į ausis bei gerklę ir laiko, kol atjos medžiotojas.

Kita bajoriškos medžioklės rūšis - su skalikais. „Skalikai priešingai nei kurtai. Grobį vejasi pagal gyvūno kvapą ir sekdami pėdsakais“, - sakė G. Klimkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.