Pūga Lietuvoje: daugiau nei 300 avarijų, pusnyse klimpo ir medikai

Sekmadienio vakarą dėl eismo įvykio magistralės „Via Baltica“ ruože buvo draudžiamas eismas.

Sekmadienio avarija Vilniuje - Šeimyniškių ir Rinktinės gatvių sankryžoje: "Audi" rėžėsi į medį.<br>V. Balkūnas
Sekmadienio avarija Vilniuje - Šeimyniškių ir Rinktinės gatvių sankryžoje: "Audi" rėžėsi į medį.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus, Aldona Aleksėjūnienė

Dec 16, 2012, 9:13 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:40 PM

Rajoninių kelių dangos padengtos puraus arba prispausto sniego sluoksniu, slidžios.

Policijos pareigūnai informavo, kad šį savaitgalį užregistruota daugiau nei 300 avarijų. Daugeliu atvejų automobiliai nuslydo nuo kelio.

Sekmadienio vakarą dėl eismo įvykio magistralės „Via Baltica“ ruože buvo draudžiamas eismas.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos Eismo informacijos centro atstovė Gražina Jundienė BNS sakė, jog kelio Kaunas- Marijampolė-Suvalkai 36 kilometre sumėtė sunkiasvorį automobilį ir jis užtvėrė kelią. Netrukus jis buvo atnaujintas.

Pusnyse įkalintus automobilius vadavo ugniagesių gelbėtojai

Naktį į sekmadienį įsisiautėjusi pūga sukėlė papildomų rūpesčių ir ugniagesiams-gelbėtojams – jiems teko ne tik gesinti gaisrus, bet ir skubėti į pagalbą pusnyse įklimpusiems vairuotojams. Iš viso ugniagesiai-gelbėtojai į pagalbą vyko apie 30 kartų.

Vien Šiaulių apskrityje priešgaisrinės gebėjimo valdybos vyrams naktį į sekmadienį teko traukti  dešimt pusnyse įklimpusių automobilių.

Šeštadienį, aštuntą valandą vakaro ugniagesiai skubėjo išvaduoti Radviliškio rajone, kelyje Baukai – Šeduva įklimpusi automobilį „Opel Astra“, kuriuo važiavo trys mažamečiai vaikai. Ištraukus automobilį iš pusnies, juo keleiviai galėjo tęsti kelionę.

21 val. 47 min. ugniagesių pagalbos prireikė Pakruojo rajone, užpustytame kelio Linkuva – Dvariukai ruože įstrigusiam automobiliui „Volswagen Sharan“. Pagalbos šaukęsi žmonės nurodė, kad pusnyje įkalintame automobilyje yra dvejų metų vaikas.

Atskubėję ugniagesiai automobilį ištempė iš pusnies. Mažametis vaikas dar iki atvykstant gelbėtojams buvo nuneštas į artimiausią kaimą.

Prieš pat vidurnaktį ugniagesių pagalbos prireikė Šiaulių rajone, Repšių kaime įklimpusiam greitosios pagalbos automobiliui. Ugniagesiai ne tik ištraukė iš pusnies medikų automobilį, bet ir savuoju automobiliu nuvežė juos pas ligonį.

Jau po vidurnakčio ugniagesiams teko traukti iš pusinių dar du greitosios pagalbos automobilius.

Vienas greitosios pagalbos automobilis įstrigo Rūvelių (Šiaulių r.) kaime. Ištraukę medikų automobilį ant kelio ugniagesių gelbėtojai savo automobiliu nuvežė slaugytoją pas ligonį, o po to ją kartu su ligoniu parvežė iki greitosios pagalbos automobilio.

Kitas greitosios pagalbos automobilis į pusnį įvažiavo Radviliškyje, Gedimino gatvėje.

Ugniagesių gelbėtojų pagalbos naktį į sekmadienį prireikė ir Joniškyje, Pakluonių gatvės pusnyje įstrigusiam automobiliui.

Pakeliui pas gimdyvę užklimpo medikai

Tuo tarpu dešiniajame Kuršių marių krante, Kintų miestelyje, sekmadienį paryčiais dėl sniegu užverstų kelių tikrą dramą išgyveno jauna pora, besilaukianti pirmagimio vaikelio.

Buvo ketvirta valanda ryto, kai Violeta J. pajuto sąrėmius ir suprato, jog devynis mėnesius nešiotas jos kūdikis jau ateina į šį pasaulį. O pūga tuo metu buvo pačiame įkarštyje, sniegas dribo, sūkuriavo gūsiuose, atrodė, maišosi dangus su žeme.

Moters vyras, nusprendęs, jog delsti vis tiek negalima, nusprendė savo visureigiu gabenti Violetą per pūgą 16 kilometrų iki Šilutės į ligoninės akušerinį skyrių.

Deja, automobilio ratai įstrigo pusnyse, išsikasti nepavyko, ir pora nusprendė kviesti iš Šilutės greitosios pagalbos automobilį. Jis išvyko tuoj pat, vos gavęs pranešimą apie į bėdą pakliuvusią porą. Pasuko keliu per Rūgalių kaimą, bet čia dėl pusnių taip pat įstrigo.

Bet medicinos tarnybos komanda nedelsė – tuoj pat kvietė Šilutės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos automobilį, kuris ne tik ištraukė medikų mašiną, bet padėjo ekipažui iš greitosios į ugniagesių automobilį persodinti gimdyvę.

Ji su felčerės palyda ugniagesių automobiliu pamažu pasiekė Šilutės ligoninės gimdyklą. Tik tada su palengvėjimu atsikvėpė antrosios pamainos, vadovaujamos Roberto Reikerto, vyrai.

Komplikacijų nekilo, Violeta J. sekmadienį po vidurdienio pagimdė sveiką 3,52 kg svorio dukrytę. 

„Mamytė jaučiasi laiminga, dukrelė yra sveika ir guvi, ugniagesių ir greitosios pagalbos komandoms reiškiame pagarbą už puikiai atliktą darbą“, - žurnalistei kalbėjo akušerė Jolanta.

Šilutės rajono savivaldybė neseniai surengė ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdį, kuriame įvertino visų tarnybų pasirengimą teikti žmonėms pagalbą sudėtingomis sąlygomis. Priekaištų niekam nereikšta, o vakarykštė drama pamaryje įrodė, jog sutartinai ir efektyviai veikti yra įprasta.

Rekomenduojama vengti ilgų kelionių

Kadangi pūga ir sekmadienį nesiliauja, o panašūs orai turėtų išlikti ir pirmadienį, tai darbo ugniagesių gelbėtojams neturėtų stigti ir sekmadienį bei naktį į pirmadienį. Meteorologams prognozuojant, jog eismo sąlygos išliks itin sudėtingos ir rytoj, draudimo bendrovės ERGO ekspertai skaičiuoja, jog vairuotojų žalos dėl pūgos perkops 0,5 mln. litų.

Dėl prasto oro ir sudėtingų eismo sąlygų Lietuvos automobilių kelių direkcija prašo vairuotojų be didelės būtinybės nevykti į tolimesnes keliones.

Artimiausią naktį Lietuvoje bus debesuota. Snigs, daug kur pūga. Vėjas pietryčių, 7-12 m/s, daug kur gūsiai 15-18 m/s. Žemiausia temperatūra 6-11, pajūryje 3-5 laipsniai šalčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.