Speigas grasina šventinį stalą palikti be lietuviškos žuvies

Įsisiautėjusi žiema kelia rūpesčių žvejams – jie nėra tikri, ar suspės prigaudyti šviežios žuvies lietuvių šventiniam stalui.

Didžiausio pirkėjų antplūdžio laukiama ketvirtadienį ir penktadienį.<br>E. Petkutė
Didžiausio pirkėjų antplūdžio laukiama ketvirtadienį ir penktadienį.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2012-12-18 21:53, atnaujinta 2018-03-14 13:24

Stipriau paspaudus šalčiui, Baltijos priekrantę ėmė kaustyti ledas, išplaukti žvejai nesiryžta ir dėl nepalankaus pietryčių vėjo. Trims ekipažams žūklė baigėsi nesėkmingai – laivus į krantą teko partempti vilkikais.

Tačiau šviežios žuvies pardavėjai tikina, jog jūros gėrybių artėjančioms šventėms tikrai nepristigs. Trūkstamą kiekį jie žada nupirkti iš kaimynų latvių ir lenkų.

Klaipėdietis žvejas Liudvikas Valius teigė, jog prieš kelias savaites prasidėjęs stintmetis neleis atsikvėpti ir per šventes. Žvejai pasiryžę dirbti be poilsio, kad šviežios žuvies ant Kūčių ir Kalėdų stalo niekam nepritrūktų. Šiomis dienomis prie šiaurinio molo jie prigaudė po maždaug 200 kilogramų stintų.

Laivai liko krante

Tačiau dėl nepalankaus oro laimikis sumenko. Antradienį užmestus tinklus žvejai trauks tik po dviejų parų. „Dabar eina stintos, kitų gaudyti neapsimoka“, - tikino L. Valius.

Kilogramą sidabražvynių stintų Klaipėdos prekyvietėse galima įsigyti už 10-14 litų. Tačiau šventėms šių žuvelių gali tekti atsivežti iš Latvijos.

Prie Danės savo sugautas žuvis pardavinėjantis Virginijus Jurkus nusprendė nerizikuoti – savo žvejų į jūrą neišleidžia, nes nedidelėmis valtimis išplaukę vyrai gali ir negrįžti. Lietuviai pavydžiai žvelgia į kaimyninių šalių žvejus, kurie plaukioja didesniais laivais su du ar net triskart galingesniais varikliais.

Jiems Baltiją pamažu kaustantis ledas rūpesčių nekelia. „Juk nevarysime žmonių į jūrą, kad nuskęstų“, - skėsčiojo rankomis prekybą šviežia žuvimi miesto centre organizuojantis klaipėdietis Mindaugas Rimeikis. Jis neskubėjo tvirtinti, kad šviežios žuvies šventėms galės nusipirkti visi norintys.

Kaimynai pasirengę padėti

Kiek optimistiškiau nusiteikę žuvį iš žvejų superkantys ir parduodantys verslininkai. Nors dėl prasto oro išplaukti žvejoti negali ir kaimynai latviai, mūsų šalyje žuvies šventiniam stalui esą neturėtų pritrūkti. „Jeigu savaitės pabaigoje, kaip tikisi, mūsų žvejai išplauks, pirksime iš jų tiek, kad užtektų per visą šventinį laikotarpį. O jeigu pritrūktų, turime nemažai kontaktų Lenkijoje, Latvijoje“, - tikino bendrovės „Pasaulio žuvys“ savininkas Marius Nausėda.

Pernai per šventes įmonė pardavė beveik 15 tonų šviežios, šaldytos ir rūkytos žuvies. Kiek nupirks šiemet, jis nesiima prognozuoti.

Perka dėžėmis

Didžiausias žuvies pasirinkimas – uostamiestyje. Kauną, Vilnių ir kitus atokiau nuo pajūrio esančius miestus pasiekia tik nedidelė dalis žvejų laimikio. Verslininkai tvirtina, jog vežioti po prekyvietes visoje Lietuvoje jiems neapsimoka.

Specializuotą žuvies parduotuvę Klaipėdoje atidaręs M. Nausėda pastebi, kad žmonės vis mažiau pageidauja gatavų žuvies produktų ir mieliau namie gamina patys. „Jie įtariai žvelgia į perdirbėjų produkciją, kurią bereikia įsidėti į lėkštę, ramiau ir gardžiau pačių iškepta ar marinuota žuvis. Kai kurie perka dėžėmis visai šeimai ar net giminei ir ruošia pagal savo tradicijas, nepasitiki tuo, kas siūloma prekybos centruose“, - besikeičiančius pirkėjų įpročius atskleidė verslininkas.

Lietuviai labiausiai ištikimi šaldytai ir sūdytai silkei, jos nuperkama daugiausiai. Tradicinis Kūčių stalas neįsivaizduojamas ir be skumbrės, strimelės, menkės, plekšnės. Silkė ant mūsų stalo atkeliauja iš Norvegijos. Nemažai žuvies vežama ir iš Kinijos, Vietnamo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.