Stintos po ledu - brangesnės ir už gyvybę

Kuršių marias sukaustęs pirmasis ledas jau masina žvejus. Ledo storis Kuršių mariose ties Nida ir Vente šiuo metu siekia 16 centimetrų. Viešosios tvarkos sergėtojai neabejoja, jog švenčių dienomis užšalusias marias nutūps poledinės žūklės mėgėjai.

Šių metų kovą gelbėtojai į krantą saugiai pargabeno du šimtus poledinės žūklės mėgėjų, kuriuos atskilusios ledo lytys ėmė nešti gilyn į marias.<br>V. Gedvilas
Šių metų kovą gelbėtojai į krantą saugiai pargabeno du šimtus poledinės žūklės mėgėjų, kuriuos atskilusios ledo lytys ėmė nešti gilyn į marias.<br>V. Gedvilas
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 21, 2012, 2:58 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:46 AM

Savo sveikatos ir gyvybės nesaugantys žvejai kelia galvos skausmą miesto valdžiai. Ši neišmano, kaip sutramdyti bebaimius. Ilgametė patirtis parodė, kad perspėjimai ir šimto litų dydžio baudos stintų gaudytojų azarto nesumažino. Tad žadama, jog šią žiemą žvejus sergės dar daugiau prievaizdų.

Stipriau paspaudus šalčiui, žvejai ėmė tikrinti ledo storį. Pavienių stintautojų ant Kuršių marių buvo galima išvysti jau praėjusią savaitę. Šių drąsuolių elgesys verčia nerimauti ir policijos pareigūnus, ir gelbėtojus.

Draudimo ženklai - nė motais

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintos saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisyklės draudžia lipti ant plonesnio nei 7 cm ledo. Tačiau žvejai šio draudimo nepaiso.

Poledinės žūklės entuziastai labiausiai pamėgę uosto pietinėje dalyje esančią Malkų įlanką. Gėlas jos vanduo greitai užšąla, čia neršti suplaukia stintos. Ant ledo žvejai lipa numoję ranka į čia pat stovinčius žvejoti įlankoje draudžiančius ženklus. Toks atsainumas kelia nerimą Uosto direkcijai, nes į Malkų įlankoje esančius terminalus plaukia didelės grimzlės konteinervežiai.

Uosto direkcijos atstovai teigia neturintys galimybių nuolat sergėti čia būriais traukiančius žvejus. Penktadienį Savivaldybėje susirinkę įvairių tarnybų specialistai sutarė, jog būtina vienyti pajėgas ir taip efektyviau kovoti su viešosios tvarkos pažeidėjais, keliančiais pavojų ne tik savo, bet ir gelbėtojų gyvybei.

Pagalba atsieina brangiai

Šių metų kovą gelbėtojai vykdė vieną didžiausių istorijoje operaciją, kurios metu nuo atskilusių ledo lyčių išgelbėjo 201 žmogų. Į pavojingą situaciją žvejai pateko dėl susidariusių properšų. Ant ledo lyčių likusius žvejus vėjas ėmė sparčiai nešti tolyn į marias. Laimei, išgelbėti pavyko visą būrį. Iš viso per praėjusią žiemą išgelbėti 262 poledinės žūklės mėgėjai.

Pavienius drąsuolius, lipančius ir ant pavojingai plono ledo, tenka gelbėti nuolat. Tokios operacijos atsieina brangiai. Vienai valandai pakelti Karinių oro pajėgų sraigtasparnį kainuoja 5,5 tūkst. litų. Dažniausiai gelbėjimo operacija trunka ne mažiau kaip dvi valandas. Karinių jūrų pajėgų (KJP) Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras parengė specialias atmintines žvejams, kurios surašyta svarbiausia informacija, kaip saugiai elgtis ant ledo, ką daryti atsitikus nelaimei. Pasak kariškių, ne visi žvejai žino, kaip elgtis, kai šalia esančiam žmogui prireikia pagalbos, kaip išsirinkti saugiausias vietas žvejybai.

Tikrins aktyviau

Atsitikus nelaimei Klaipėdos uosto akvatorijoje, gelbėjimo darbus turi organizuoti Uosto direkcija, Kuršių mariose – pasieniečiai, atviroje jūroje – KJP Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras. Padėti kontroliuoti, ar žvejai laikosi taisyklių, pasirengę ir Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai.

“Mes pasirengę kontroliuoti, ar laikomasi nustatytų taisyklių, tačiau be kitų pagalbos netyčia patys galime tapti pažeidėjais”, - nuogąstavo Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Kartu su pasieniečiais, policijos pareigūnais, uostininkais ir kariškiais jie žada aktyviau persekioti tais pačiais pamėgtais takais ant ledo traukiančius žvejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.