Konfiskuotus egzotiškus gyvūnus priglaudžia jaunieji gamtininkai

Kontrabanda įvežtus gyvūnus priglaudę jaunieji gamtininkai sulaukė svečių iš muitinės. Jie tikrino, ar gyvasis inventorius tebėra savo vietoje.

Kontrabandinė papūga amazonė pas gamtininkus liūdi – jai trūksta draugo.<br>V. Balkūnas
Kontrabandinė papūga amazonė pas gamtininkus liūdi – jai trūksta draugo.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

2012-12-23 22:15, atnaujinta 2018-03-14 10:54

„Raudona-žalia papūga”, „nedidelis vėžlys”, – tokie įrašai yra muitininkų inventorizacijos dokumentuose apie Pavilnyje, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriuje, saugomą papūgą amazonę ir stepinį vėžlį.

Prieš kelias dienas į šį gamtininkų skyrių atvykę pareigūnai patikrino, ar kontrabandiniai gyvūnai gyvi ir sveiki. Tikrintojų metų pabaigoje gyvūnų globėjai sulaukia kasmet.

Pasak metodininkės Stasės Mameniškienės, iš Brazilijos atvežta papūga kontrabandinė tapo, nes ji įtraukta į CITES konvencijos saugomų paukščių sąrašą.

Iki keturiasdešimt metų gyvenančioms papūgoms gabenti reikia specialių leidimų.

„Papūga priklauso ir mums, ir muitininkams, nes perduodant paukštį buvo pasirašyta sutartis. Klausėme muitininkų, kodėl paukščio šeimininkais negalime būti vien mes. Pareigūnai atsakė, kad tokie yra įstatymai. Jei norime tapti šeimininkais, turime dėl to kreiptis į teismą”, – stebėjosi S. Mameniškienė.

Papūga amazonė Pavilnyje gyvena jau kelerius metus. Šalia kontrabandinės papūgos neseniai buvo pakabintas narvelis, kuriame – kitas tokios pat veislės paukštis.

Vilniečiai papūgą gyvūnų globėjams atidavė dėl to, kad šeimoje yra plaučių vėžiu sergantis žmogus.

Tačiau amazonė vis tiek liūdi, nes jai reikia draugo. Muitininkai gamtininkams perleido du konfiskuotus paukščius, bet vienas jų nustipo. Nesunku buvo pastebėti, kad papūgos ilgą laiką gyveno pasibaisėtinomis sąlygomis.

Muitininkai aplankė ir stepių vėžlį, kadaise atgabentą iš Tailando. Konfiskavus gyvūną jo savininkas nesėkmingai mėgino bylinėtis su pareigūnais. Kai teismai baigėsi, vėžlys buvo perduotas gamtininkams.

Kontrabandiniai gyvūnai muitininkams pakliūva retai. Kai kurie jų apgyvendinami ne tik Pavilnyje, bet ir Zoologijos sode Kaune.

Pastarąjį kartą kontrabandinę Afrikos pilkąją papūgą, kuri vadinama žako, muitinės pareigūnai Tarptautiniame Vilniaus oro uoste sulaikė prieš metus. Ją Lietuvos pilietis mėgino įvežti iš Jordanijos.

Dažniausiai be leidimų ir reikiamų dokumentų mėginama įvežti gyvų vėžlių, nedidelių papūgų, kitokių smulkių gyvūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.