Veterinarai kovoja dėl baltojo lokio Kasparo gyvybės

Vienas egzotiškiausių Kauno zoologijos sodo gyventojų, baltasis lokys Kasparas, rimtai negaluoja. Veterinarams jau keletą mėnesių nepavyksta užgydyti atsinaujinusių galinės kojos žaizdų. Gyvūnas nepasveiksta net ir šeriamas antibiotikais bei dešimtimis vaistų tablečių.

Baltasis lokys Kasparas rimtai negaluoja<br>M. Patašius
Baltasis lokys Kasparas rimtai negaluoja<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Dec 28, 2012, 9:40 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:10 AM

„Kasparas sunkiai serga, sunkiai primina koją, ji šlapiuoja. Užpakalinėje dešinėje kojoje yra pūlinys, daug audinių pažeista. Sunku prie lokio prieiti ir gydyti. Žaizdą išvalyti įmanoma tik gyvūną užmigdžius. Kasparui paskirtas tablečių kursas ir šaudomi vaistai“, - pasakojo zoologijos sodo veterinaras Viktoras Siniauskas.

Gydytojas tikisi, kad Kasparas pasveiks, tačiau pripažįsta, kad liga labai sunki. Lokiui pažeisti ne tik audiniai, bet ir kaulai. Gyvūnas serga jau antrus metus. Anksčiau veterinarams pavyko žaizdas išgydyti, tačiau liga vėl atsinaujino.

„Pagal vienus iš kraujo tyrimų kyla įtarimas, kad susirgimas gali būti vėžinis. Tačiau tai nepatvirtinta ir kol kas nenustatyta“, - sakė V. Siniauskas.

Kas kartą veterinarams susiruošus apžiūrėti Kasparą lokys sulaukia milžiniškos migdomųjų dozės. Medikamentai lokiui suleidžiami iššovus specialų švirkštą. Jei užmigdyti vidutinio dydžio šuniui veterinarams prireikia vos poros procentų stiprumo vaistų koncentrato, lokiui suleidžiama net 60 procentų stiprumo medikamento. Tokia dozė žmogui būtų mirtina. Šios priemonės kenkia ir lokiui, ypač gyvūno kepenims.

„Sunku pasakyti, kokios yra Kasparo išgyvenimo galimybės. Tikimės, kad išgyvens. Problema yra užpakalinė dešinė koja. Darome viską, ką galime. Gyvūnas bus užmigdytas tik kraštutiniu atveju. Tačiau kol kas apie tai negalvojame“, - tikino veterinaras.

Tuo tarpu Žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grėbliauskienė džiaugėsi, kad nors ir sirgdamas Kasparas nepraranda apetito. Tai ženklas, kad gyvūnui nėra visai blogai. Lokio apetitą zoologijos sodo darbuotojai išnaudoja jį gydydami – į skanėstus kartais sutrina net trisdešimt tablečių.

Specialistė puikiai atskiria, kada Kasparas labiau kenčia nuo skausmo. Tuomet lokys būna liūdnas. Nuotaika pagerėja, kai veterinarai suleidžia antibiotikų ir vaistų nuo skausmo.

„Kol nebuvo sniego, Kasparo baseine ištirpindavome po 20-30 kilogramų druskos. Tokias priemones gydyti kojos žaizdai buvo rekomendavęs veterinarų konsiliumas. Tačiau šiuo metu baseinas užšalęs, todėl žaizda išvaloma lokį užmigdžius“, - pasakojo A. Grėbliauskienė.

Vedėja neslepia, kad labai jaudinasi dėl gyvūno. Moteriai sunkiausia, kai nueina aplankyti sergančio lokio. Tokie vizitai nuotaiką jai sugadina ilgam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.