Pamaryje nuo sausumos atkirsti šimtai gyventojų (atnaujinta)

Aklina tamsa, kiaurai košiantis šiaurės vakarų vėjas, per naktį

11 val. ant Rusnės-Šilutės kelio buvo 70 cm vandens gylis. "Iki 13 val. jis nuslūgo iki 67 cm gylio"- pranešė prie perkėlos dirbantis kelininkas Edvinas.<br>R. Kubilius
11 val. ant Rusnės-Šilutės kelio buvo 70 cm vandens gylis. "Iki 13 val. jis nuslūgo iki 67 cm gylio"- pranešė prie perkėlos dirbantis kelininkas Edvinas.<br>R. Kubilius
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Jan 5, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:18 AM

Nuo 6 iki 8 val. jis nukrito 5 cm. Šilutės ir Pagėgių krašte tebėra užlieta 30 tūkst. ha, vandenų apsupty likę 88 sodybos, jose gyvena 247 žmonės ir vis dar nuo sausumos tebėra atkirsta Rusnės sala su 1600 gyventojų.

 Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas šeštadienį atvyko į potvynio zoną Šilutės rajone. Vidaus reikalų ministrą ir jo palydą pasieniečiai sraigtasparniu paskraidino virš užlietos teritorijos Rusnės, Kintų, Saugų, Juknaičių, Šilutės, Stoniškių, Pagėgių, Lumpėnų, Vilkyškių seniūnijose.

Šeštadienį Pagėgių savivaldybėje vyksta Ekstremalių situacijų komisijos išvažiuojamasis posėdis, kuriame rengiamas priemonių planas, kaip padėti potvynio zonoje pamaryje gyvenantiems žmonės. 

Ministras D. A. Barakauskas sakė, kad tikimasi sudaryti maždaug 11 punktų priemonių planą, kuris bus patvirtinas pirmadienį ir vėliau perduotas Vyriausybei. 

„Priemonių planą, kuri ankstesnioji Vyriausybė patvirtino ir jis buvo finansuotas tik 21 proc., reikia atnaujinti, atsižvelgiant į tai, kokius pasiūlymas, kokius dabar gauname. Reikia nepamiršti ir tai, kad tai yra pasienio zona, Europos ir NATO zona, turime pasitelkti visas priemones“, - BNS sakė ministras D. A. Barakauskas.

Jis teigė iš sraigtasparnio išžvalgęs užlietą teritoriją ir susitikęs su vietos gyventojais, kurie skundėsi fekalijomis ir nitratais užterštais šuliniais, perkėlimo problemomis. 

D. A. Barakauskas mano, kad situaciją galima pagerinti nupirkus naujos technikos gyventojams kelti. Jis pastebėjo, kad dabar turimos amfibijos yra senos, jų skaičių padidinus, perkėlimas taptų operatyvesniu.

Šilutės rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija dėl potvynio grėsmės ketvirtadienį paskelbė ekstremaliąją situaciją Šilutės rajono savivaldybės Usėnų, Juknaičių, Šilutės, Rusnės, Saugų ir Kintų seniūnijose. 

Trečiadienį Pagėgių savivaldybė taip pat svarstė skelbti ekstremalią situaciją, bet ji čia kol kas nepaskelbta. Anot savivaldybės atstovų, jei padėtis pablogės, ekstremali situacija gali būti paskelbta pirmadienį. 

Netikėtas potvynis paskutinėmis 2012 metų dienomis Nemuno žemupyje kilo atšilus orui ir susigrūdus ledo lytims. 

Potvynio vanduo pamaryje yra apsėmęs tūkstančius hektarų, apsėmus kelius sutriko susisiekimas.

Apsemtame kelio ruože Šilutė-Rusnė toliau slūgsta vanduo - šeštadienio rytą jis nuslūgo iki 70 centimetrų. Prieš tai penktadienio pavakare jis siekė 80 centimetrų. 

Lengvąsias transporto priemones ir gyventojus „Klaipėdos regiono keliai“ perkelia specialiomis transporto priemonėmis, pranešė Lietuvos automobilių kelių direkcija. 

Ketvirtadienio vakarą potvynio vandeniui viršijus 80 centimetrų ribą, automobilių perkėlimas buvo nutrauktas. Penktadienį dieną jis buvo pakilęs iki 90 centimetrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.