Ant Kuršių marių ledo - kvapą gniaužiantys žvejų žygiai

Priekrantės žvejai mėgėjai ir toliau nepaiso raginimų šiomis dienomis nelipti ant užšalusių Kuršių marių. Išvakarėse jie užgniaužę kvapą stebėjo gelbėjimo operaciją, per kurią į krantą nuo atskilusios ledo lyties išlaipinti septyni stintautojai. Tačiau penktadienio rytą būrys žvejų vėl patraukė į poledinę žūklę.

Po lietaus apsemtos Kuršių marios neatbaido poledinės žūklės mėgėjų.<br>E. Petkutė
Po lietaus apsemtos Kuršių marios neatbaido poledinės žūklės mėgėjų.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2013-02-01 19:55, atnaujinta 2018-03-12 18:43

Kuršių marias dengiančio ledo storis šiuo metu siekia 20-25 cm, bet pastarąsias kelias paras merkęs lietus atvėrė pavojingų plyšių, tad gelbėtojai perspėja, kad lipti ant ledo labai pavojinga, todėl griežtai draudžiama.

Vis dėlto bebaimiai žvejai į tokias kalbas tik numoja ranka – apsiavę nuo drėgmės saugančiais specialiais batais jie drąsiai žingsniuoja tolyn nuo kranto. „Visiškai nepavojinga, tereikia turėti supratimą, kur lipti, o kur ne“, - paaiškino iš Klaipėdos rajono, Šernų kaimo, gaudyti stintų atvykęs Vilius Lukauskas. Vyras tikino, kad nurimus vėjui ir plieskiant saulei žūklauti – vienas malonumas. Nors laimikis ne itin gausus – per tris su puse valandos pavyko sugauti kiek daugiau nei 60 nedidelių žuvelių.

Žvejoti netinkamas metas

Penktadienio rytą Klaipėdos pakraštyje, už Tarptautinės jūrų perkėlos, palei krantą nusidriekė ištisos eilės automobilių, tačiau žmonių beveik nematyti – stintautojai nutūpė marias už maždaug kilometro nuo kranto. Iki jų tenka eiti rizikuojant, kad bet kurią akimirką ledas gali įlūžti. Teisingai įvertinti jo tvirtumą trukdo paviršiuje susikaupęs vanduo. Tačiau baimė atsidurti stingdančiame vandenyje mažesnė už poledinės žūklės azartą.

Šiomis dienomis lipti ant ledo nepataria ir sinoptikai. Žūklei palankių oro sąlygų jie nežada ir kitą savaitę. „Ledas nuo lietaus įmirkęs, silpnas, jame daug properšų, tad lipti labai pavojinga, nors iš pirmo žvilgsnio gal taip ir neatrodo“, - perspėjo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys.

Grasina griežtomis baudomis

Kitos savaitės pradžioje virš Baltijos praslinks ciklonas, pietų, pietvakarių krypčių vėjas sustiprės iki 15-18 m/s. Oro temperatūra pajūryje naktimis kris iki 1-4 laipsnių šalčio, dienomis vyraus 0-2 laipsnių šiluma. Pasak sinoptiko, esant tokioms oro sąlygoms, ledo danga dar labiau eižėja, stipriau papūtus vėjui, ledo lytys atskyla ir nunešamos gilyn į marias. Ant vienos iš tokių lyčių atsidūrę žvejai ketvirtadienio popietę buvo priversti šauktis pagalbos. Gelbėjimo operacija, kuriai vadovavo Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, baigėsi sėkmingai. Tai pirmas toks atvejis šiemet, kai nuo nestabilaus ledo teko gelbėti stintautojus.

Praėjusių metų kovą gelbėtojai vykdė vieną didžiausių istorijoje operaciją. Per ją nuo atskilusių ledo lyčių išgelbėtas 201 žmogus. Į pavojingą situaciją žvejai pateko dėl susidariusių properšų. Ant ledo lyčių likusius žvejus vėjas ėmė sparčiai nešti tolyn į marias. Laimei, pavyko išgelbėti visą būrį. Iš viso per praėjusią žiemą išgelbėti 262 poledinės žūklės mėgėjai.

Šią žiemą ugniagesių-gelbėtojų, civilinės saugos, Klaipėdos uosto tarnybų atstovai ir miesto valdžia tarėsi, kaip užkirsti kelią nelaimėms ir sudrausminti rizikos nepaisančius žvejus. Pripažinta, kad dabar galiojančios baudos, kurios siekia šimtą litų, nuo žūklės pavojingomis sąlygomis neatbaido. Sausį įsigaliojo reikalavimas lipantiems ant ledo su savimi turėti apsaugos priemones - smaigus. Praėjusį savaitgalį aplinkosaugininkai visoje šalyje surengė specialų reidą ir tikrino, kaip paisoma šio reikalavimo. Tokius reidus žadama rengti dažnai, o nesisaugančius žvejus - bausti.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintos saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisyklės draudžia lipti ant plonesnio nei 7 cm ledo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.