Kauniečio džiaugsmas - išradinga papūga

Kauniečių Virginijos ir Kęstučio Valatkaičių namuose skamba įvairios frazės ir net dainos. Jas traukia Žakutis Valatkaitis. Taip save vadina šeimos namuose gyvenanti kalbanti Žako veislės papūga.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė INYTĖ

2013-02-02 16:08, atnaujinta 2018-03-12 17:54

Dujotiekininko K. Valatkaičio aistra – meilė gyvūnams. Vyras įvairiais būdais sugeba įtikinti ir medikę žmoną, kad namuose atsirastų vis naujų augintinių.

Šeima yra prižiūrėjusi kelias dešimtis įvairių veislių papūgų, ne vieną šunį, iguaną. Dabar vištidėje puikuojasi veislinės vištos, dekoratyviniai gaidžiai. Po namų kambarius prasklendžia Žako papūga, o paskui ją amsėdamas lanksto miniatiūrinis Gučis.

Atsisakė atostogų Egipte

K. Valatkaitis pasakojo, kad paukščiais domisi nuo mažų dienų. Per visą gyvenimą yra laikęs kelias dešimtis įvairių veislių papūgų.

„Visada svajojau laikyti Žako papūgą. Jų intelektas panašus į penkerių metų vaiko suvokimą. Paukščiai yra ramūs, gali išmokti kalbėti. Svarbiausia – su jais bendrauti“, – teigė vyras.

Prieš devynerius metus kaunietis pagaliau įgyvendino savo svajonę.

„Žmona su dukra išvyko atostogauti į Egiptą. Aš už pinigus, kuriuos būčiau išleidęs kelionei, įsigijau Žakutį. Iki šiol dėl to nesigailiu. Iš kelionės būtų likusios fotografijos. O paukštis džiugina kasdien“, – pasakojo K. Valatkaitis.

Paukštis pamilo šeimos galvą

Jauniklį vyras atsivežė iš Čekijos. Neprijaukintas paukštis labai lėtai pratinosi prie naujų namų. Praėjo net keleri metai, kol Žakutis leidosi paimamas ant rankų, iš jų lesinamas.

„Žako papūgos gyvena apie 80 metų. Jos visam gyvenimui sudaro porą ir lieka viena kitai ištikimos iki mirties. Jei poros neturi, pasirenka vieną iš šeimos, kurioje gyvena, narių. Žakutis pasirinko mane.

Spėjame, kad tai vis dėlto patelė, tik kai ją pradėjome auginti ir rinkome vardą, manėme, kad paukštis – patinėlis“, – pasakojo papūgos savininkas.

Atvirame, neužrakinamame narve gyvenantis paukštis noriai tupi ir ant šeimininko rankų, lesa ne tik iš delnų, bet ir, tarsi bučiuodamasis, maistą ima iš vyro burnos.

Maistui papūga išranki. Lesa tik obuolius ir bananus. Iš specialaus grūdų mišinio išrenka saulėgrąžas. Didžiausias skanėstas yra riešutai, kurių gavęs paukštis prabyla ar net uždainuoja.

Darbininką varė namo

Dabar Žakutis moka apie 200 frazių. Pirmasis žodis buvo „skauda“. Jį paukštis išgirdo iš šeimininko, kai bandė įkirsti jam į pirštą. Vėliau pasipylė ir kitos frazės. Daugelį jų paukštis įsimena labai lengvai, ilgai jam kartoti nereikia.

„Ryte, išgirdęs, kad mes atsikėlėme, Žakutis iš tolo sveikinasi, sakydamas „laba diena“. Vakare, pamatęs mus vilkinčius pižamas, iš karto palinki labos nakties. Dienomis klausia, kaip gyveni. Paskui pats atsako: nieko, nieko. Taip pat šūkauja „Laisvę papūgoms!“. Paklaustas, kuo vardu, sako – aš Žakutis Valatkaitis“, – pasakojo kaunietis.

Paukštis moka pamėgdžioti įvairius žmogaus balso tembrus, durų ir telefonų skambučius. Taip jis neretai apgauna šeimininkus, skubančius reaguoti į garsus.

Kartą pora pasamdė santechniką. Šis turėjo pats atsirakinti namų duris ir atlikti darbus, nes šeimininkai tuo metu buvo darbe.

Netrukus grįžę, Kęstutis ir Virginija darbininką rado taip nieko ir nenudirbusį. Jis nė neišsiėmęs įrankių, išsigandęs stovėjo koridoriuje.

„Sakėte, kad namuose nieko nebus. Bet kažkas man vis griežtai liepia eiti namo. Tad užeiti į kambarį nedrįsau“, – teisinosi vyras. Vėliau, sužinojęs, kad jį išgąsdino kalbanti papūga, ilgai kvatojosi.

Dovana sukėlė nesantaiką

„Glaustytis Žakutis mėgsta aplink vyrą. O su manimi jam patinka dainuoti. Pati nejaučiu, kaip ruošdama valgį virtuvėje uždainuoju. Žakutis tuoj išmoksta žodžius ir melodiją“, – pasakojo medikė V.Valatkaitienė.

Naujausia papūgos išmokta daina „Oi lylia, oi lylia, dainuok linksmai“. Ją paukštis užtraukė ir mums girdint. Vos padainavęs posmą, Žakutis buvo pamalonintas riešutu.

Tokio pat gardėsio kaipmat atbėgęs ėmė reikalauti kitas šeimos augintinis Maltos bišonas Gučis.

„Vyras sulaukė progos – Motinos dienos – ir su vaikais nupirko šunį. Aš nenorėjau, kad bet koks šuo gyventų namuose, ir dėl tokios dovanos labai supykau“, – pasakojo V. Valatkaitienė.

Tačiau ilgainiui Gučis tapo jos numylėtiniu.

„Šuo meilę užsitarnavo nepaprastu meilumu. Šios veislės šunys nesuvokia, kad gali turėti priešų. Jie mėgsta būti apsupti žmonių. Su Žakučiu taip pat nesipyksta“, – apie keturkojo charakterį pasakojo moteris.

Geriau įsigyti Žako jauniklį

Irmantas Norkevičius

Veterinarijos gydytojas

„Žako papūgos yra kilusios iš Centrinės Afrikos. Pagal Europos Sąjungos standartus, pardavinėti laukinių paukščių negalima. Todėl vis daugiau jų veisiama Europoje.

Vis dėlto gyvūnų kontrabanda klesti. Tačiau pirkti Žako papūgos iš nelegalių pardavėjų labai nepatartina. Tokie paukščiai dažniausiai gabenami netinkamai. Dėl to gali būti ne tik sužeisti, bet ir išsibalansavusia nervų sistema.

Jei paukštis patiria stresą, gali pradėti rauti sau plunksnas. Pastebėjus tai, būtina nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytojus. Kitaip papūga plunksnas visai nusipeša, nusilpsta ir žūva.

Įsigijus Žako jauniklį, problemų neturėtų kilti. Turėdamas vieną šeimininką, kuris su sparnuočiu nuolat bendrauja, paukštis greitai apsipranta, ima kalbėti, mėgdžioti įvairius garsus. Pasaulyje žinoma patelė rekordininkė, mokėjusi 800 žodžių.

Tačiau per daug reikalauti iš papūgos ar nuolat versti ją mokytis naujų žodžių nereikėtų. Tada paukštis iš viso gali prarasti norą kalbėti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?