Botanikos sode pražydo lavongėlės

Velnio liežuviai ir falai - taip žmonės vadina išskirtinius žiedus išskleidžiančius leopardinius amorfalus. Vis dėlto populiariausias šio milžiniško augalo pavadinimas - lavongėlė, mat žydėjimo metu gėlė skleidžia sugedusios mėsos kvapą. Jų žydėjimą kauniečiai gali stebėti VDU botanikos sode. Tiesa, reiktų paskubėti – augalai žydi ir gendančios mėsos kvapą skleidžia vos keletą dienų.

Neįprastą kvapą skleidžiančios gėlės žydi tik keletą dienų.<br>L. Pileckas
Neįprastą kvapą skleidžiančios gėlės žydi tik keletą dienų.<br>L. Pileckas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2013, 12:19 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:44 PM

„Neprasivardžiuokit taip negražiai, jos - ne lavongėlės“, - paklausta apie pražydusius leopardinius amorfofalus ėmė juoktis VDU botanikos sodo vedėja Judita Varkulevičienė.

Lavongėlėmis dėl skleidžiamo nemalonaus kvapo pravardžiuojamų augalų tėvynė – Azija. Čia leopardiniai amorfalai auga natūraliai, o vietiniai juos naudoja ir maistui, ir netradicinei medicinai.

„Įdomu tai, kad augalas savo gumbe turi labai daug krakmolo, iš jo japonai ir kinai gamina liekninančias priemones. Gumbus galima valgyti, tačiau reikia mokėti tinkamai paruošti, nes leopardiniai amorfalai yra ganėtinai nuodingi augalai. Žmonės tikrai neturėtų pulti dabar jų valgyti, nes gali apsinuodyti“, - pasakojo vedėja.

Botanikos sode šie augalai per žiemą auginami šiltai. Atėjus pavasariui leopardiniai amorfalai persodinami lauke iki rudens. Per keletą mėnesių lavongėlės užaugina po vieną didžiulį lapą. Rudenį augalai vėl perkeliami į oranžeriją.

„Augalai įdomūs tuo, kad pradeda žydėti žiemos metu. Kad augalas apsidulkintų ir gautų palikuonių, jis skleidžia bjaurų kvapą, kad būtų geriau priviliojami vabzdžiai. Leopardinius amorfalus žmonės dar pravardžiuoja ir falais“, - pasakojo J. Varkulevičienė.

Ir natūraliai, ir botanikos soduose auginami augalai žydi trumpai – vos keletą dienų. Vabzdžius gendančios mėsos smarve lavongėlės vilioti pradeda pašvietus ir pradėjus šildyti saulei. Augalai užauga iki pusketvirto metro aukščio, milžiniški ir jų žiedai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.