Vėluojantis pavasaris užlaikė rūsyje žiemojančias juodąsias gulbes

Rokiškio krašto muziejuje gyvenančios dvi juodosios gulbės Lita ir Latas

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Mar 19, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:20 PM

Pernai šie egzotiški paukščiai jau kovo gale buvo paleisti į dvaro parke esantį tvenkinį ir savo grožiu vėl pradžiugino lankytojus.

Šią žiemą, kaip ir pernai, juodųjų gulbių porelė praleido kaip tikri didikai. Joms muziejaus rūsyje buvo skirti du kambariai. Viename iš jų paukščiams buvo pastatytas 200 litrų talpos plastmasinis baseinas.

Gulbės buvo maitinamos sužiedėjusiu batonu, tarkuotais obuoliais, morkomis, kopūstais ir salotomis. Pastarąsias paukščiai mėgsta labiausiai.

Juodąsias gulbes prižiūrintis muziejaus darbuotojas Romualdas Kaminskas sakė, kad gyvendamos rūsyje, jo augintinės būna piktesnės, nei vasarą plaukiodamos laisvėje.

„Vasarą gulbės nebijo imti maistą iš rankų. Mane pamačiusios, atpažįsta ir leisdamos garsus ima kviesti. Bet žiemą jos nelabai prisileidžia artyn, tampa piktesnės ir įtaresnės“, - kalbėjo R. Kaminskas.

Juodųjų gulbių jauniklių porelę Rokiškio krašto muziejus gavo dovanų iš Latvijos Cėsio miesto, su kuriuo bičiuliaujasi. Cėsyje gyvenančios gulbės 2010 metais per Jonines išperėjo šešis jauniklius. Du iš jų ir buvo atgabenti į Rokiškį.

Juodųjų Rokiškio gražuolių tėvai į Latviją buvo atskraidinti iš Portugalijos. Jie tik po šešerių metų susilaukė palikuonių.

Rokiškio krašto dvaro muziejaus parke esančiame tvenkinyje gulbėms buvo įrengta speciali buveinė.

Vardus paukščiams rinko būrys įvairaus amžiaus rokiškėnų. Buvo siūlyta gulbes pavadinti Rokiu ir Cese, Juodžiu ir Juode, bei romantiškais Rokiškio dvare gyvenusių didikų vardais. Tačiau daugiausiai balsų surinko Lita ir Latas.

Juodųjų gulbių porelė pakirptais sparnais įprato prie gyvenimo Rokiškio dvaro parko tvenkinyje. Šiltuoju metų laiku vandenyje plaukiojančios gražuolės gulbės kasdien sulaukia lankytojų dėmesio.

Neseniai Lita ir Latas buvo įamžinti vienos savamokslės dailininkės drobėje. Juodąsias gulbes nutapė Kuosių kaimo gyventoja Birutė Kairienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.