Užšalęs vandens bokštas Ignalinos rajone vilioja alpinistus

Būriai Lietuvos alpinistų traukia į Ignalinos rajono Grybėnų kaimą, kur jie gali palaipioti po apledėjusį vandens bokštą. Milžiniškas varveklis, siekiantis apie 20 metrų, alpinistams tapo puikia treniruočių baze.

Užšalęs vandens bokštas Lietuvos alpinistams tapo puikia treniruočių baze.<br>G. Čepas
Užšalęs vandens bokštas Lietuvos alpinistams tapo puikia treniruočių baze.<br>G. Čepas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Arūras Dumalakas

Apr 2, 2013, 12:11 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:01 AM

Apie apšalusį bokštą alpinizmo mėgėjai sužinojo paskaitę straipsnį lrytas.lt ir jau kitą dieną išsiruošė į kelionę.  

„Lietuvoje nėra kur treniruotis kopti į ledą. Kartais važiuojame palaipioti į didelius mirusius apledėjusius ąžuolus. Tačiau šis vandens bokštas mums buvo malonus atradimas“, - portalui lrytas.lt pasakojo alpinistų klubo „Virvė laisva“ vadovas Gintaras Čepas.

Jis su būriu bendražygiu Ignalinoje penkias valandas kopinėjo praėjusį šeštadienį. Jiems jau susiruošus namo, atvyko kita alpinistų grupė.

„Pirmiausia saugiai užlipome ant bokšto viršaus ir pakabinome saugos virvę, kad lipantys ledu nenukristų. Tada užsidėjome apsaugas ir pasiėmę į rankas ledo įrankius vienas po kito laipiojome iš apačios į viršų ledo siena. Bokšto suformuotas ledas puikiausiai tinka ledo laipiojimo treniruotei. Jis buvo kietas, stiprus, o ledo storis pakankamas, kad lipant būtų daryti saugos taškus su ledsriegiais, tad išbandėme įvairias lipimo technikas“, - pasakojo alpinistas.

Varveklis vis didėja

Varveklis - sulig trijų aukštų namu. Toks įspūdingas reginys atsiveria Grybėnų kaimo pakraštyje esančioje vandenvietės teritorijoje. Vanduo ir toliau purškia iš kiauro vandens bokšto, tad naktimis pašalus ledo skulptūra vis didėja.

Vandens bokštą eksploatuojanti Grybėnų žemės ūkio bendrovė skundžiasi, kad jį suremontuoti nėra galimybių. Mat tokio keltuvo, kuris darbininkus pakeltų į didelį aukštį, aplinkui nėra, o samdyti techniką iš toliau - brangu.

Be to, vandenvietėje aplink bokštą auga daug pušų, o per smėlį privažiuoti sunkiasvorei technikai sunku - ji klimpsta. Tad veikiantį vandens bokštą šeimininkai paliko likimo valiai.

Tiesa, pernai vasarą skylė bokšto viršuje buvo užlopyta, tačiau neilgam. Netrukus vandens čiurkšlė vėl tryško.

Žada įvesti skaitiklius

Kazitiškio seniūnas Drąsutis Jelinskas sakė, kad žemės ūkio bendrovė nepajėgi tinkamai pasirūpinti vandens bokštu, todėl ateityje vandenvietę turėtų perimti Ignalinos rajono savivaldybei priklausanti įmonė „Ignalinos vanduo“.

Tačiau naujieji šeimininkai taip pat kažin ar remontuos bokštą, nes Grybėnuose atnaujinus vandens tiekimo sistemą jo turėtų nelikti.

Tačiau Grybėnų kaimo gyventojų tokios pertvarkos visai nedžiugina. Mat šiuo metu jie už vandenį žemės ūkio bendrovei moka tik centus. Jiems tereikia susimokėti už elektros energiją, kurią sunaudoja gręžinio siurblys.

Vandens skaitikliai kaimiečiams - dar negirdėtas dalykas. Vandens iš kiauro bokšto jie gali sunaudoti kiek nori. Bet įgyvendinus vandens tiekimo sistemos gerinimo projektą, bus įrengti ir apskaitos prietaisai. Vanduo Grybėnuose kainuos tiek pat kiek ir Ignalinoje - 3,56 lito už kubinį metrą.

Grybėnų kaime - apie 180 gyventojų. Daugumą namų pasiekia vandentiekis iš prakiurusio bokšto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.