Upeiviai nelaukia, kol ledas ištirps savaime

Iš ledų sangrūdų išsilaisvinusi Nemuno srovė jau ragina upeivius pralaužti ledus ir Kauno žiemos vidaus vandenų uoste. Šiuo metu ledo sluoksnis uoste siekia nuo 20 iki 40 centimetrų.

Uoste rudenį į karavaną sustatyti ir žiemoti parengti laivai laukia savo komandų.
Uoste rudenį į karavaną sustatyti ir žiemoti parengti laivai laukia savo komandų.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Apr 7, 2013, 3:24 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:05 PM

Laukti, kol ledas ištirps savaime, nėra laiko – navigacijos pradžia jau čia pat. Sėkmingai išsivadavęs iš ledo gniaužtų, motorlaivis „Skalvis“ ėmėsi akvatorijos valymo darbų ir pirmiausia išlaisvino lede sustingusį tanklaivį „Narvą“ – laivų degalų sandėlį.

Vėliau ledai bus laužomi visame 80 tūkst. kvadratinių metrų akvatorijos plote. Suskaldytus ledus vėjas ir vandens tėkmė išplukdys į Nemuną, vandens kelias bus parengtas laivams iš uosto išplaukti.

Kauno žiemos vidaus vandenų uoste rudenį į karavaną sustatyti ir žiemoti parengti laivai laukia savo komandų. Upeiviai laivus žiemoti uostuose paliko lapkritį, pasibaigus praėjusių metų laivybos sezonui.

Šiuo metu savo laivus apžiūri, planuoja remonto darbus motorlaivių „Vytis“, „Natangas“, „Skalvis“, „Sakalas“, „Žuvintas“, „Vitingas“, žemsiurbės „Nemunas-11“, baržų, plaukiojančio krano „PK-10“ ir kitų laivų įgulos.

Vieniems laivams reikia pakeisti elektros stotis, kitiems – atlikti variklių profilaktinį remontą, suvirinti korpusus, perdažyti.

„Užsitęsusi žiema nepristabdė pasirengimo navigacijai darbų. Priešingai, storas ledo sluoksnis leido atlikti vandenyje žiemojančių laivų remonto darbus, todėl sutaupėme nemažai lėšų, kurių būtų prireikę iškeliant laivus į sausumą“, – sakė Vidaus vandens kelių direkcijos generalinis direktorius Gintautas Labanauskas.

Savo eilės laukia ir baržose surikiuotos raudonos ir žalios spalvos bojos.

Bojos – tai navigaciniai ženklai, žymintys farvaterį ir užtikrinantys saugią laivybą. Jos surenkamos pasibaigus navigacijos laikotarpiui ir atgabenamos žiemoti į Kauno žiemos uostą.

Pavasarį bojos taisomos ir perdažomos. Farvaterio paženklinimas bojomis – vienas pirmųjų įmonės pavasario darbų vidaus vandenų keliuose.

2013 metų laivybos sezonas prasidės balandžio 25 dieną ir tęsis 199 paras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.