Pakeista upės vaga plonina verslininko piniginę

Siesarties kraštovaizdžio draustinyje priartinęs upę prie savo sodybos ukmergiškis verslininkas praras daugiau nei 300 tūkst. litų.

Prieš pusketvirtų metų pakeista Siesarties vaga priartėjo prie verslininko sodybos.<br>D.Zimblienės nuotr.
Prieš pusketvirtų metų pakeista Siesarties vaga priartėjo prie verslininko sodybos.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas“)

Apr 10, 2013, 9:49 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:34 PM

Ukmergės rajono apylinkės teismas padėjo tašką pustrečių metų nagrinėtoje gamtos niokotojo 52 metų Algirdo Augūno baudžiamojoje byloje.

Aukštesnįjį išsilavinimą turintį bendrovės „AA Turtas” direktorių A. Augūną teismas pripažino kaltu ir skyrė jam 9750 litų baudą, o už aplinkai padarytą žalą iš jo priteisė 287 tūkst. litų.

Be to, nuteistajam teks atlyginti ir civilinio ieškovo – Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento – išlaidas – 7614 litų.

Pakeitė upės tėkmę

A.Augūnas buvo kaltinamas tuo, kad 2009 metų liepos 8, 9 ir 13 dienomis Slabados kaime esančiame nuosavame žemės sklype pasikėsino į Siesarties upę – Šventosios intaką.

Savavališkai, neturėdamas reikalingų leidimų, A. Augūnas iškasė naują 340 metrų ilgio, 11 metrų pločio ir 3 metrų gylio vagą bei keliomis dešimtimis stambių lauko riedulių ir žemėmis užtvenkė Siesartį.

Taip upės tėkmė buvo nukreipta nauja vaga – padariusi kilpą ir priartėjusi prie A. Augūno sodybos, Siesartis už kelių šimtų metrų grįžo į savo krantus.

Siesartyje atsirado sala

Tačiau po kiek laiko, praūžus stiprioms liūtims, vanduo pralaužė užtvarą ir pradėjo tekėti abiem vagomis: natūraliąja ir dirbtine.

Taip Siesartyje atsirado nemaža sala.

Nukreipiant upę nauja vaga, buvo negrįžtamai sunaikintas kraštovaizdis: iškasta ne mažiau kaip 1000 kubinių metrų žemių, iškirsta daugybė pakrantės miškelio medžių, sunaikinta daugiau negu 10 tūkstančių kvadratinių metrų miško paklotės.

Kad kraštovaizdžio draustinyje padaryti tokie drastiški pakeitimai niekam labai nekristų į akis, naujosios Siesarties vagos pakrantė buvo apsėta javais.

Pirmasis šį gamtai padarytą nusikaltimą pastebėjo baidare Siesartimi plaukęs poilsiautojas.

Žmogus apie tai pirmiausia pranešė ne aplinkosaugininkams, o visuomeninės organizacijos „Baltijos aplinkos forumas” ir bendrovės „Hnit-Baltic” iniciatyva vykdomos akcijos „Pranešk apie skriaudžiamą Lietuvos gamtą” atstovams.

Verslininkas purtosi kaltės

Nei ikiteisminio tyrimo metu, nei bylą nagrinėjant teisme A.Augūnas kaltu neprisipažino.

Jis aiškino, kad Slabados kaime turi padovanotą 5,45 ha sklypą ir žinąs apie jam nustatytas specialiąsias naudojimo sąlygas bei tai, kad sklypas yra kraštovaizdžio draustinyje.

A.Augūnas, norėdamas tvarkyti mišką, du kartus – 2007 metų sausį ir 2008-ųjų gruodį – buvo kreipęsis dėl leidimų, o 2009 metų liepą, norėdamas sutvarkyti senvagės teritoriją, sudarė tik darbų atlikimo sutartį su bendrove „Ukmergės keliai”.

Verslininkas teisinosi, jog tikėjosi, kad bendrovė pasirūpins visais reikalingais leidimais. Jis tikino, kad senvagės žemes galėjo sudarkyti bevažiuodamas ekskavatorius.

Pasak A.Augūno, kasti ir gilinti upės senvagės rangovui neliepė, niekam nedavęs nurodymų ir dirbtinai patvenkti Siesartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.