Kupranugariai Kaune badaudami gedėjo nugaišusios patelės ir jauniklio

Kauno zoologijos sode gimdydama jauniklį nugaišo kupranugarė. Jauniklis taip pat neišgyveno. Ši nelaimė aptemdė džiaugsmą dėl prieš mėnesį atsivesto kupranugariuko Fokuso gimimo. Tuo tarpu bandos nariai dėl gentainės praradimo net buvo nustoję ėsti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Apr 23, 2013, 7:58 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:24 PM

Kad kupranugarė gali pradėti gimdyti - zoologijos sodo darbuotojai nė neįtarė. Įstaigos veterinarai skaičiavo, kad 13 mėnesių trunkantis nėštumas turėtų baigtis tik pirmoje gegužės pusėje. Panašu, kad gimdymas lemtingu siurprizu tapo ir pačiam gyvūnui.

„Naktį budėjusi moteris apie 6 valandą ryto paskambino ir pranešė, kad kupranugarė ruošiasi gimdyti. Atvažiavo visa komanda, nes reikėjo atskirti patiną, kad prieitume prie patelės, galėtume iš arčiau pasižiūrėti. Gimdymas man pasirodė įtartinas“, - pasakojo Žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grėbliauskienė.

Pasak specialistės, pagalba gimdantiems laukiniams gyvūnams labai sudėtinga. Įsikišus žmogui patelė gali patirti stresą ir net nustoti gimdyti. Todėl, jei gimdymas vyksta normaliai, procesas yra stebimas iš toli.

„Čia tik atvažiavus matėsi, kad yra negerai. Pasirodė, kad kupranugarė yra patinusi. Pati patelė buvo problematiška. Ji pernai gimdė, tačiau jauniklio neprižiūrėjo. Tai kanopinių gyvūnų pasaulyje labai keista“, - sakė specialistė.

A. Grėbliauskienė neslėpė, kad prasidėjęs gimdymas zoologijos sodui buvo netikėtas. Paprastai prieš gimdymą kupranugarių elgsena pasikeičia – gyvūnai visą dieną vaikšto ratais, neėda, baubia. Tuo tarpu ši kupranugarė visą dieną buvo rami, maitinosi, laiką leido su banda.

Neišgyvenusiai kupranugarei šis gimdymas buvo penktasis. Ji nugaišo būdama 15 metų amžiaus, o gimdyti šie gyvūnai gali iki dvidešimties metų.

Banda neėdė

„Į motinos ir jauniklio mirtį banda reagavo sunkiai. Patinas nesitraukė nuo patelės, saugojo ją. Buvo labai sudėtinga atskirti, nes patinas yra agresyvus ir gali sužeisti. Kai kurie bandos nariai keletą dienų net neėdė“, - kalbėjo A. Grėbliauskienė.

Kasmet po vieną ar du kupranugarius kitiems zoologijos sodams parduodanti įstaiga šiemet planuoja pati atsivežti dvi pateles. Toks paįvairinimas būtinas, kad bandoje neprasidėtų kraujomaiša.

„Pagrindinė mirties priežastis yra didžiojo prieskrandžio išpūtimas. Ji praktiškai užduso. Buvo suspausti plaučiai, kraujas nesukrešėjęs. Tai buvo priešgimdyvinė komplikacija. Gimdos takai buvo paraudę, neatsivėręs gimdos kaklelis. Todėl kuprė negalėjo gimdyt“, - sakė veterinarijos skyriaus vedėjas Viktoras Sinauskas.

Pasak veterinaro, kupranugarė užduso per 15 minučių. Veterinarai ruošėsi gyvūną gelbėti atlikdami Cezario pjūvį, tačiau nespėjo.

Gydo nuolat

V. Sinausko teigimu, zoologijos sode, kaip ir laukinėje gamtoje, gyvūnai serga nuolat. Veterinaras atkreipė dėmesį į hienos ligas, kurios kyla nerviniu pagrindu, bei į dėl nepakankamai švarios aplinkos viduriuojančią žirafą.

Zoologijos sode kasmet nugaišta iki beveik 400 gyvūnų. Netektis pakeičia arba jaunikliai, arba nupirkti bei dovanoti egzemplioriai. Itin daug visuomenės dėmesio sulaukė atvejai, kai nugaišo baltasis lokys Kasparas ir liūtas Simba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.