Arklius marino ne tik badas, bet ir parazitai

Iš Vilniaus rajono į žirgyną Dusetose (Zarasų raj.) išgabenti arkliai šiuo metu stebimi lyg per didinamąjį stiklą. Valstybės bendrovei „Lietuvos žirgynas“ priklausančiose fermose veterinarijos gydytojai nuo 108 žemaitukų veislės arklių nenuleidžia akių. Mat pas ūkininką Algį Kaušakį gyvūnus pjovė ne tik troškulys ir badas. Neprižiūrimų arklių vidurius išvarpė parazitai.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Apr 24, 2013, 9:06 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:53 PM

Žarnyne - kirmėlynas

„Dalyvavau ir aš, kai balandžio 7-ąją buvo skrodžiamas kritęs arklys, - sakė uteniškis veterinarijos gydytojas Almantas Andrijauskas. - Jo skrandis buvo užkimštas gastrofilio lervų. Pačioje pilvo ertmėje raitėsi nedideli kirminukai. O ir žarnose rangėsi kirmėlės.“

Parazitai – užkrečiami. Vos tik žirgynas Dusetose priglaudė ligotus gyvulius, aplinkinių gyvenviečių žmonės, laikantys po vieną kitą arklį, netruko sėti nerimo. Ar iš gyvulius marinusio ūkininko paimti žirgai neišplatins ligos Dusetų apylinkėse?

Utenos, Zarasų rajonuose yra ir privačių žirgynų, kurių šeimininkams konfiskuotų, ligotų arklių kaimynystė - ne prie širdies. Jų nuomone, geriau jau arkliai būtų likę Vilniaus pašonėje, veterinarijos gydytojų prižiūrimi, gydomi ir šeriami. O štai dabar ligos židinys tiesiog buvo perkeltas iš vienos vietos į kitą.      Pasak A. Andrijausko, pavojaus nei apylinkėse žmonių auginamiems arkliams, nei pačiam Sartų žirgynui nėra.

„Ten – saugu“, - patikino A. Andrijauskas. Pirmiausia, arklides, kuriose šiuo metu laikomi atgabenti gyvuliai, nuo pagrindinio bendrovės žirgyno skiria kone 3 kilometrai. Be to, fermose - karantinas. Į jas negali kas panorėjęs užeiti. O tiems, kuriems žūt būt reikia praverti jų duris, tenka persirengti nuo galvos iki kojų.

Ir vėl aplaidumas

Pasak veterinarijos gydytojo A. Andrijausko, kiekvienas žirgininkas sunerimsta, jei arklys pradeda prastai ėsti ar apskritai suka galvą nuo pašaro.

„Parazitų sukeliama liga nėra sunkiai gydoma. Tiesiog laiku reikia sušerti užkratą naikinančius vaistus. Gyvūnų sveikata priklauso nuo jų savininko rūpestingumo. Pastaruoju atveju jo nebuvo“, - paaiškino veterinarijos gydytojas.

Arklides, kuriose laikomi iš A. Kaušakio perimti gyvuliai, kasdien lanko veterinarijos gydytojai. „Pašaras – geras. Bet toje bandoje ne visi gyvuliai yra geros būklės“, - sakė A. Andrijauskas.

Parazitai stipresni už gyvulius Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų gerovės ir sveikatingumo skyriaus vyriausiojo veterinarijos gydytojo Giedriaus Blekaičio, iš A. Kaušakio paimtiems arkliams diagnozuota gastrofiliozė – lėtinė invazinė liga, kurią sukelia Gastrophilus genties vabzdžių lervos. Tai gyliai - parazitai, kurie „smaginasi“ birželio–rugsėjo mėnesiais. Jų sudėti, ryškiai geltoni kiaušinėliai prikimba prie arklio šerių. Per porą savaičių iš jų išsirita lervos, kurios judėdamos sukelia stiprų niežulį. Arklys kasosi dantimis, tad lervos patenka į burną, paskui - į skrandį ir dvylikapirštę žarną. Jos prisitvirtina prie gleivinės ir kone metus parazituoja. Misdamos jos žaloja skrandžio ir žarnų gleivinę, o gyvuliui tai kelia nuolatinį skausmą, mat prasideda pažeistos gleivinės uždegimas, atsiranda opos. Nuo rudens iki pavasario lervos įminta. Balandį ar gegužę jos atsikabina nuo skrandžio bei žarnų gleivinės ir su išmatomis pasišalina lauk. Joms to ir tereikia. Įmitusios lervos įsirausia į dirvą ir virsta lėliukėmis. Per porą mėnesių iš jų išsirita suaugę gyliai. Ir ciklas prasideda iš naujo.

Plyšta skrandis

Pasak G. Blekaičio, didelė parazitų invazija sutrikdo skrandžio veiklą - arkliai neėda, liesėja. Jautresnius arklius pradeda varstyti diegliai, juos kamuoja stiprūs ilgalaikiai žarnyno spazmai. Jei plyšta išopėjusi skrandžio sienelė, gyvulys per keletą minučių nugaišta. „Kartais šios lervos parazituoja arklio burnoje. Jos prisitvirtina prie gomurio, ryklės ar gerklės gleivinės. Tai sutrikdo kvėpavimą, rijimą. Maža to, lervos išskiria stiprius toksinus (nuodus), todėl atsiranda anemija - mažakraujystė“, - aiškino G. Blekaitis.  

Kaip atpažinti lervų kankinamą arklį? Pasak G. Blekaičio, jei užkratas nedidelis, pastebėti, kad arklys serga, nėra lengva. Tačiau didžiulė parazitų ataka sukelia ir smarkų skrandžio gleivinės uždegimą. Arklius varsto diegliai, jie nusilpsta, tampa nedarbingi. Šie ligos požymiai smarkiausiai išryškėja kovą–balandį, kai gastrofilų lervos galutinai subręsta. „Diagnozuoti šią ligą nėra labai sudėtinga. Ją galima įtarti, jei arkliui pasiganius ganykloje, ant jo kailio atsirado smulkių geltonų taškelių. Ligą padeda atpažinti ir imunobiologiniai tyrimai“, - kalbėjo G. Blekaitis. Tam, kad parazitai neišžudytų arklių, kas rudenį profilaktiškai jiems kartu su pašarais būtina sušerti parazitus naikinančių vaistų. Nuo parazitų sukeliamos ligos arklius galima apsaugoti nupurškus juos lervas naikinančiais veterinariniais vaistais. Galima arklius periodiškai maudyti, taip nuplauti dalį kiaušinėlių ir jau išsiritusių lervų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.