Gamtos mylėtojams - naujas socialinis tinklalapis

Jeigu nuspręsite praleisti dieną gamtoje, jums nebereikės ilgai galvoti, kur nuvykti ir ką įdomaus pamatyti ar nuveikti. Vertingų patarimų galėsite rasti vienoje vietoje internete – šiandien startavusiame socialiniame tinklalapyje Gamtoje.org.

Renginio akimirkos.<br>D. Umbrasas
Renginio akimirkos.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2013, 7:00 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:45 AM

Galimybė skleisti idėjas

Šios interaktyvios socialinės platformos įkūrėjai – profesorės Birutės Galdikas globojamo Baltijos aplinkos forumo atstovai – tikisi, kad ji labai padės keliaujantiems, ypač miestiečiams, iš naujo atrasti Lietuvos kraštovaizdį, kultūros paveldą.

Kartu viliamasi, kad ir patys lankytojai skleis idėjas, kur galima nuvykti, ką pamatyti, dalinsis savo patirtimi gamtoje ir praneš apie pastebėtus gamtos pažeidimus.

Gamtoje.org tinklalapis apjungė du populiarius interneto įrankius – „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ ir „Keliaujantiems lėtai“.

Baltijos aplinkos forumo ekspertas Kęstutis Navickas pasakojo, kad iniciatyva gimė pamačius, kaip svarbu žmonėms padėti pažinti gamtą ir padėti jiems elgtis atsakingai.

Įdomu ne tik gepardai

Neries regioninio parko gidas Saulius Pupininkas sakė, kad nieko blogo, jeigu žmonės į gamtą vyksta tik išsikepti mėsos. Svarbiausia, kad jie tuo pačiu ir apsidairytų aplinkui, pakeltų akis į viršų, pamatytų, kad gamtoje galima ne tik vienoje vietoje sėdėti, bet ir aktyviau leisti laiką.

„Mes norime, kad žmonės pajustų įsibuvimą gamtoje. Paprastai manoma, kad įdomu yra tropikai, kalnai, per „Discovery“ rodomi Afrikoje gyvenantys gepardai. Dažnai žmonės mano, kad artimiausioje aplinkoje nieko įdomaus nėra, o mes sakome, kad tiesiog reikia imti ir apsidairyti“, – kalbėjo S. Pupininkas.

Per daug norinčiųjų

Naujame tinklalapyje bus talpinama informacija apie įvairias veiklas gamtoje – seminarus, pažintines ekskursijas, mokymus. Pavyzdžiui, galėsite sužinoti apie Kauno marių regioninio parko organizuojamas ekskursijas ir seminarus.

Vienas tokių seminarų – siūlymas pasivaikščioti po parką ir susipažinti su naudingais čia augančiais augalais, sulaukė neįtikėtino populiarumo. Kauno marių regioninio parko ekologas Giedrius Vaivilavičius sakė, kad paskelbus registraciją į seminarą po trijų dienų teko suskubti ją sustabdyti dėl per didelio susidomėjusiųjų skaičiaus.

Kol kas tokie seminarai vyksta tik prie Kauno marių, tačiau G. Vaivilavičius vylėsi, kad jo idėja pristatyti naudingus augalus pasklis plačiau ir panašūs seminarai bus organizuojami ir kitose Lietuvos dalyse.

„Tai – vienas iš būdų parodyti, ką žmonės gali pamatyti gamtoje ir leisti suprasti, kad erkių nereikia bijoti“, – juokavo gamtininkas.

Pristatymas ąžuolyne

Vilniečiams taip pat siūloma įdomių ekskursijų, kad ir pasivaikščioti po Neries regioniniame parke esantį Dūkštų ąžuolyną.

Šis apie 300 hektarų ąžuolynas yra didžiausias Lietuvoje. Daugiau kaip 10 metų čia nebuvo nukirstas nė vienas medis. Šiame ąžuolyne ir vyko socialinės platformos Gamtoje.org pristatymas, kurio metu buvo vaišinamasi žolelių arbata ir vietos ūkininko pagamintais karvės bei ožkos pieno sūriais.

Pristatyme dalyvavo ir iniciatyvą parėmusi profesorė B. Galdikas, kurią ąžuolynas sužavėjo. Profesorė nesiliovė fotografuoti ąžuolyno aplinkos ir ją itin sužavėjusių čia stovinčių medinių lietuvių dievybių skulptūrų.

„Aš labai džiaugiuosi, galėdama paremti šią unikalią iniciatyvą, kurioje jungiasi idealizmas su sunkiu realios veiklos darbu“, – teigė iniciatyvos globėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.