Ukmergiškiai sumanė atliekas rūšiuoti vaizdingame pušyne (papildyta)

Ukmergės apylinkių pušynus sovietmečiu niokojo sovietų armija, čia įsteigusi karinę raketinę bazę, o dabar – vietiniai atliekų surinkėjai, į tą pačią vietą ėmę savavališkai vežti ir versti tonas buitinių šiukšlių.

Ukmergės šiukšlių rinkėjai nutarė, kad smagiausia atliekas išversti miške.<br>A. Juknys
Ukmergės šiukšlių rinkėjai nutarė, kad smagiausia atliekas išversti miške.<br>A. Juknys
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė ("Lietuvos rytas")

2013-05-04 12:47, atnaujinta 2018-03-07 07:11

Pašilės girininkijos Bugenėlių arba, anot vietos žmonių, Kopūstėlių miške, buvusios sovietų karinės bazės teritorijoje esančioje aikštelėje, stūksančias didžiules krūvas šiukšlių pirmieji pastebėjo miškininkai.

Netrukus čia atvykę Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūros darbuotojai sutiko išvažiuojantį ką tiktai buitines atliekas čia išvertusį šiukšles Ukmergės rajone tvarkančios bendrovės „Ekonovus” šiukšliavežį.

Išpylė 45 tonas atliekų

Šiukšliavežės vairuotojas teigė, kad tądien į miško aikštelę pušyno apsuptyje atgabeno dvi mašinas šiukšlių – apie 10 tonų, o iš viso per savaitę čia buvo išpilta 45 tonos atliekų.

Vairuotojas aplinkosaugininkus patikino, kad šiukšles jam čia liepė vežti ir parodė, kur pilti, jo viršininkas. Tačiau toje vietoje „Ekonovus” nei pilti atliekų, nei jų tvarkyti negalima.

Ukmergės rajone surinktos buitinės atliekos turi būti gabenamos į vienintelį veikiantį Vilniaus apskrityje esantį Kazokiškių sąvartyną (Elektrėnų sav.).

Kreipsis į teismą dėl baudos

„Dėl pažeidimo bus taikomos visos administracinio poveikio priemonės – visą surinktą medžiagą atiduosime rajono apylinkės teismui”, – sakė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūros vedėjas Jonas Čivas.

Bendrovės „Ekonovus” Vilniaus regiono vadovas Elmaras Milinavičius teigė, kad dar sovietų karių išbetonuota raketų paleidimo aikštelė miške bei šalia jos esantis angaras iš vieno fizinio asmens neribotam laikui išsinuomoti atliekoms laikinai sandėliuoti ir rūšiuoti.

Teigė, kad norėjo tik rūšiuoti

„Praėjusią savaitę, kai ukmergiškiai intensyviai tvarkėsi, čia buvo suvežtos visos surinktos atliekos.

Gyventojai dar neįpratę jų rūšiuoti, ir į konteinerius buvo sumesta viskas: tiek žaliosios, tiek buitinės atliekos, todėl privalėjome dalį jų perrūšiuoti”, – kalbėjo E.Milinavičius.

Žaliųjų atliekų Kazokiškių sąvartynas nepriima.

Jas reikia pristatyti į bendrovei „Ukmergės vandenys” priklausančią dumblo kompostavimo aikštelę, esančią Kopūstėlių kaime (Ukmergės r.).

Šalia jos bendrovė „Ekonovus” planuoja įrengti atliekų rūšiavimo liniją.

O kol ji dar tik popieriuose, „Ekonovus” nesugalvojo nieko geriau, kaip atliekas rūšiuoti netoliese esančiame pušyne.

Aikštelė neatidaroma jau treji metai

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūra šį pavasarį gavo 5 pranešimus dėl buitinėmis ir stambiosiomis atliekomis teršiamos gamtos.

Nors Ukmergės rajonas buvo vienas pirmųjų Vilniaus apskrityje, kuris prieš trejus metus įsirengė stambiųjų atliekų surinkimo aikštelę, ji iki šiol uždaryta, o jos vartus sauganti spyna baigia surūdyti.

„Ta aikštelė priklauso Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui (VAATC). Kiek žinau, jos atidarymas vis atidedamas dėl nesutvarkytų dokumentų, ir tai jau tęsiasi treji metai.

Reikalaujame, prašome VAATC kuo skubiau spręsti šią problemą, tačiau kol kas girdime tik pažadus, sakoma, kad kiti rajonai ir tiek neturi.

Esant tokiai situacijai stambiąsias atliekas gyventojus prašome palikti prie buitinių atliekų konteinerių”, – sakė Ukmergės rajono vicemeras Regimantas Baravykas.

Ekonovus“ Ukmergėje investuos 3 mln. litų

Šeštadienį bendrovė "Econovus" išplatino pranešimą spaudai, kuriame tikino, kad viešus išpuolius vadina provokacija.

„Viešus išpuolius vertiname tik kaip provokaciją, o investicijas Ukmergėje numatome didinti, palaipsniui stiprinsime ir gamybinę bazę“, - taip atliekų tvarkymo bendrovė „Ekonovus“ vertina pastarojo meto viešas publikacijas.

Pasak „Ekonovus“ Vilniaus regiono padalinio vadovo Elmaro Milinavičiaus, vien Ukmergėje į atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtrą numatoma investuoti apie 3 mln. litų. Planuojama įdiegti buitinių atliekų rūšiavimo liniją, svarstykles, antrinių žaliavų presą, nupirkti aptarnavimo techniką, krautuvą, pastatyti administracines patalpas ir patalpas darbuotojams. Preliminariais skaičiavimais, bendrovė įdarbins 20 ukmergiškių, rašoma pranešime spaudai. E. Milinavičiaus teigimu, "Ekonovus" pradėjus veiklą Ukmergėje išryškėjo per daugelį metų įsisenėjusios ir slėptos problemos. Ukmergės rajone mokesčių mokėtojų ir ES lėšomis prieš trejus metus įrengta stambiųjų atliekų surinkimo aikštelė iki šiol neeksploatuojama. Dėl įvairių biurokratinių trikdžių Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) jos negali atidaryti.

Kaip ir numatyta pagal priimtą tvarką Ukmergės rajone surinktos atliekos gabenamos į vienintelį VAATC eksploatuojamą Kazokiškių sąvartyną, tačiau žaliosios atliekos ten nepriimamos. Iš bendro srauto atskirtos žaliosios atliekos gali būti pristatytos tik į "Ukmergės vandenų" dumblo kompostavimo aikštelę. Ukmergės rajono savivaldybei sudarius sutarti su "Ekonovus", atliekos pagaliau buvo pradėtos rūšiuoti. Kur jas slėpdavo ankstesnis atliekų „tvarkytojas“ "Ukmergės versmė" iki šiol nežinoma.

Nors Ukmergės rajono savivaldybė vis dar delsia skirti sklypą "Ekonovus" atliekų rūšiavimo linijai įrengti, bendrovė jau įvykdė prisiimtus įsipareigojimus surinkti visas be išimties atliekas ir artimiausiu metu įrengs laikiną rūšiavimo liniją, rašoma bendrovės pranešime spaudai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.