Fotomenininko sodyboje – zoologijos sodas

Fotomenininko Raimondo Puišio sodyboje pasijunti tarsi nedideliame zoologijos sode. Įvairiausi gyvūnai, kurių dauguma priglausti, draugiškai laksto po jiems skirtą aptvarą.

Keliautojas R. Puišys su sūnumi Gediminu džiaugiasi poniu.
Keliautojas R. Puišys su sūnumi Gediminu džiaugiasi poniu.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Lietuvos rytas")

May 26, 2013, 10:00 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:06 AM

Kauno rajone netoli Rokų įsikūręs R. Puišys negali gyventi nepriglaudęs įvairiausių gyvūnų.

Šie, radę rūpestingą šeimininką ir gerus namus, kauniečiui atsidėkoja ne tik meile, bet ir netikėtai atsivedamais palikuonimis.

Sodyboje kabo stendas, kuriame parašyta, kad vien šiais metais ūkis praturtėjo 4 Kamerūno ožiukais, 5 Vietnamo kiaulėmis ir 1 poniu.

Nelaimėlių sodyboje daugėja

Kiek rūšių keturkojų gyvūnų ir paukščių gyvena sodyboje, R. Puišiui jau sunku suskaičiuoti.

Sodybos svečius pasitinka mišrūnas Pifas. Meilų šunį vyras priglaudė atsitiktinai. Kelyje subliūško R. Puišio vairuojamo automobilio padanga. Kol ją keitė, prie kauniečio prisistatė nedidelis šunelis.

„Priėjusi jo šeimininkė šunį pasiūlė paimti. Taip ir grįžome namo“, – šypsojosi vyras.

Paskui šunį atpėdino dvi katės. Greta prie tvenkinio lakstė pulkas įvairių dekoratyvinių vištų, antys, žąsys. Daugelis jų į kauniečio sodybą pateko iš gyvūnų prieglaudų.

„Pažįstu ne vieną gyvūnų prieglaudos darbuotoją. Jie žino, kad sužeistų ar nereikalingų gyvūnų man gaila, ir vis siūlo juos priglausti. Mintyse kartoju, kad užteks, tačiau nelaimėliams negaliu atsispirti. Jei pašaro užtenka tokiam pulkui, užteks ir dar keliems“, – pasakojo R. Puišys.

Linksmina paršelių penketas

Besikalbant netikėtai atsigerti vandens prie tvenkinio prisistatė ir naujausios kauniečio augintinės – Vietnamo kiaulės.

„Lankiau Salantuose gyvenantį bičiulį keliautoją Mindaugą Ivanauską. Jo sodyboje pamačiau šiuos gyvūnus. Jie man taip patiko, kad parsigabenau dvi kiaulaites ir patiną. Prieš pusantro mėnesio viena atsivedė 5 paršiukus“, – pasakojo R.Puišys.

Vyras žino, kad Vietnamo kiaules kai kas laiko namuose. Jas galima išdresuoti ir vedžioti parišus pavadėliu.

Tačiau kauniečio sodyboje kiaulės laksto kur nori. Neišskiriamas paršelių penketas trumpomis kojomis skuodžia lyg kulkos, juokindami šeimininką ir jo svečius.

R.Puišys Vietnamo kiaulėms verda košes, duoda daržovių, žolės, šieno, net mėsos.

„Kiaulės yra visaėdės. Labiausiai mėgsta tortus. Juos šveičia garsiai čepsėdamos. Tai pamatęs pirmą kartą supratau, kodėl sakoma, kad ir žmonės čepsi kaip paršai“, – pasakojo R. Puišys.

Poniai pateikė staigmeną

Kitame sodybos aptvare draugiškai sugyvena 7 Kamerūno ožiai ir trys poniai.

„Pora ponių Plunksna ir Merfis augo vieno bičiulio sodyboje. Buvo išmokyti vežimėliu vežioti vaikus. Mažieji arkliukai žmogui tapo nereikalingi. Taip ir atsidūrė pas mane“, – pasakojo vyras.

Netrukus poniai šeimininkui pateikė staigmeną. R. Puišys nė neįtarė, kad Plunksna laukiasi. Vieną rytą atsikėlęs ir nuėjęs aplankyti augintinių, apstulbo. Aptvare lakstė ne du, o trys poniai.

„Tai buvo labai netikėta, bet džiugu. Dėl to mažąjį ponį ir pavadinome Staigmena“, – pasakojo sodybos šeimininkas.

Vyras prasitarė, kad netrukus jo gyvulių ūkis dar padidės.

„Jau pažadėjau, kad iš vienos gyvūnų prieglaudos paimsiu susižeidusius, dabar gydomus gulbę ir gandrą. Zoologijos sodo darbuotojai pasakojo, kad pas juos gyvenantiems guanakams ankšta. Todėl vieną lamų genties gyvūną norėtų laikinai priglausti pas mane“, – pasakojo R. Puišys.

Vietnamo kiaulių svarbu neperšerti

Angelė Grebliauskienė

Lietuvos zoologijos sodo žinduolių skyriaus vedėja

„Vietnamo kiaulės labai populiarios užsienyje. Mada jas auginti plinta ir Lietuvoje. Žmonės jas myli dėl to, kad jos atrodo egzotiškai ir nuo mažens dresuojamos gali išmokti klausyti komandų.

Pažįstu žmonių, kurie šias kiaules laiko sodybose. Nuo mažens augdamos drauge su šunimis ir kitais gyvūnais, jos pradeda elgtis kaip šuniukai, laksto paskui šeimininką.

Laikant Vietnamo kiaules svarbiausia jų neperšerti. Šerti reikia panašiai kaip ir lietuviškas kiaules: miežių kruopų koše, tarkuotais runkeliais, morkomis, obuoliais, kopūstais, vasarą – žole.

Kai šilta, kieme reikėtų palaistyti gruntą. Puiku, jei yra balų ar tvenkinys.

Kiaulės mėgsta voliotis purve, tokiu būdų apsigina nuo uodų ir kitų vabzdžių.

Kai kurios Vietnamo kiaulės net įpranta tuštintis ne kur papuola, bet vienoje vietoje. Mūsų zoologijos sode augo paršelis Pigis.

Jis nesituštino savo aptvare, visada eidavo į vieną voljero kampą. Tačiau ar to pavyks išmokyti savo augintinį, nežinia. Kiaulės – protingi gyvūnai, tačiau kiekviena turi savo charakterį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.