Lietuviai trečią pagal dydį pasaulyje žuvį padovanojo Kauno muziejui

„Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Šiandien kimba“ filmavimo grupė vis dar negali atsitokėti nuo įspūdžių, patirtų Norvegijoje. Lietuviams užkibo trečias pagal dydį pasaulyje pagautas otas. Žuvies svoris - beveik 200 kilogramų. Žvejai sako iš pradžių galvoję, jog žuvį milžinę reikia pelningai parduoti, bet po to persigalvojo ir ją padovanojo Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui. Čia maždaug metus bus daroma oto iškamša. Tokio dydžio žuvies eksponato muziejus dar neturėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

Geda Kumžienė

Jun 3, 2013, 4:47 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:10 PM

Vyrai buvo susiruošę otų žvejybai, tačiau apie tokį laimikį nė nesapnavo. Grumtynės su milžinišku otu truko pusantros valandos. Žuvis milžinė užkibo ant raseiniškio žvejo meškerės. Iki šiol vyras buvo ištraukęs 16 kilogramų žuvį ir tai laikė kone gyvenimo rekordu.

„Iš pradžių buvo spėliojama, kad žuvis gali būti 50 kg, paskui - kad 60, galiausiai buvo nuspręsta, kad neaišku, kiek. Mes jos didybę pamatėm, kai įsivertėm į valtį. Tada pamatėm, kad yra kažkas nerealaus, fantastiško“, - apie įspūdingą laimikį pasakoja žvejys Vytautas Polmonas.

Žuvies ilgis – 2 metrai 39 centimetrai. Svoris – kiek daugiau nei 195 kilogramai. Pasak laidos vedėjo, kad komanda tik vėliau pagalvojo, kokie pavojai jų tykojo traukiant otą milžiną į valtį. Pajutusios kraują, katerį kaipmat apspito plėšriosios orkos.

„Mums sekėsi apskritai visą tą dieną. Vandenynas buvo ramus. Po to ant kranto mes svarstėm, kad kiek didesnės bangos galėjo apversti valtį beverčiat žuvį per bortą. Nes iš tikrųjų žuvis buvo tokio didumo, kad vienas jos judesys – galingos, neįtikėtinos jėgos“, - sakė laidos „Šiandien kimba“ vedėjas Emilis Muliuolis.

Lietuviai neslepia, kad buvo minčių milžinišką otą pelningai parduoti Norvegijoje. Tačiau paskui persigalvojo ir nusprendė jį padovanoti Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui. Teko nemažai pavargti, kol žuvis atsirado Kaune. Otas buvo sušaldytas, jam padaryta speciali transportavimo dėžė. Dabar bus bandoma padaryti iškamšą, tačiau muziejaus lankytojai žuvimi milžine galės pasigrožėti dar negreit.

„Kada - sunku pasakyti, kadangi darbas yra išskirtinis, kaip ir pati žuvis. Mes esame darę tokių didelių darbų, tačiau roplių ir žuvų iškamšų gamyba yra viena iš sudėtingiausių. Manau, apie metus užtruksim“, - sakė muziejaus direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Grigonis.

Muziejuje tokios milžiniškos žuvies dar nėra buvę.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje iki šiol įspūdingomis buvo laikomos ir iki 100 kilogramų sveriančios žuvys. Tačiau joms teks eiti į antrą planą, nes garbingiausioje vietoje ketinama pakabinti lietuvių Norvegijoje sugautą otą.

Kauno muziejuje atsidūręs otas – trečias pagal dydį pasaulyje. Vidutiniškas oto svoris – iki 50 kilogramų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.