Pajūryje – laumžirgių antskrydis

Pajūrio gyventojai šiomis dienomis stebi retai matomą reiškinį – itin gausiais būriais skraidančius laumžirgius. Didžiausią šių stambių vabzdžių antplūdį pajuto Ventės rago ornitologai. Jiems tenka rankioti tūkstančius laumžirgių, įsipainiojusių paukščių gaudyklėse. Vadinamųjų skraidančių žirgelių gausu ir Klaipėdoje. Nemažai jų žūva atsitrenkę į pravažiuojančių automobilių langus. Specialistai teigia, jog tokį gausų laumžirgių antplūdį lėmė vėlai ir staiga atėjęs pavasaris, atnešęs vasarišką kaitrą.

Tūkstančiai praskrendančių laumžirgių patenka į Ventės ornitologijos stoties paukščių gaudykles.<br>V. Jusys
Tūkstančiai praskrendančių laumžirgių patenka į Ventės ornitologijos stoties paukščių gaudykles.<br>V. Jusys
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jun 3, 2013, 2:26 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:23 PM

„Šiandien apie dešimt tūkstančių išlaisvinome, dabar, matau, jau vėl priskrido“, - apie netikėtai užklupusius rūpesčius pasakojo Ventės rago ornitologijos stoties direktorius Vytautas Jusys. Jo teigimu, daugiau ar mažiau laumžirgių į paukščių gaudykles praskrisdami pakliūva kasmet, tačiau tokio gausaus jų būrio vienu metu senokai nebuvę. Panašų vabzdžių antplūdį V. Jusys prisimena 2009 metais, birželio pabaigoje.

Į gaudyklės tinklą įsipainiojusius laumžirgius tenka rankioti po vieną. „Stengiamės, kad kuo mažiau jų žūtų, tad kito būdo nėra“, - sakė ornitologas.

Tuo, jog atšilus orams ore gausiai ima sklandyti liaudyje „sraigtasparniais“ vadinami sparnuočiai, nestebina vabzdžių žinovų. Lietuvos entomologų draugijos vadovo pavaduotojas Dalius Dapkus įsitikinęs, kad spiečiai laumžirgių į dangų pakilo staiga atšilus orams.

„Šiemet orai keistoki, tad po ilgos žiemos įsivyravusi šiluma paskatino gausiai veistis vabzdžius. Tuo pat metu pasirodė ir uodai, ir žirgeliai. Jokio stebuklo čia nėra, ir nieko blogo jie nedaro“, - užtikrino D. Dapkus.

Laumžirgiai naudingi tuo, kad minta uodais, o skraidydami virš vandens sunaikina daug uodų lervų. Laumžirgiai iš lervų išsirita paprastai birželio pabaigoje ir skraido iki rudens. Dažniausiai jų galima matyti arti vandens telkinių, taip pat pelkėtose vietovėse, pievose. Šie vabzdžiai taip pat gaudo drugius, muses, kitus smulkesnius vabzdžius. Patys jie tampa kai kurių paukščių, tokių kaip skėtsakalių, raudonkojų sakalų, grobiu.

Laumžirgiai mūsų planetoje gyvena jau apie 250 mln. metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.