Bembio istorija Lietuvoje: stirniuko motiną nušovė brakonieriai

Bembio istorija

Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

Jun 8, 2013, 5:09 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:18 PM

Ne pirmą stirniuką per savo darbo metus gydžiusi veterinarijos gydytoja Jūratė Sinkevičienė negalėjo atsistebėti brakonierių žiaurumu.

„Matyt, lietuviai iš bado jau pradėjo šaudyti jauniklius atsivedusias ir maitinančias stirnas pateles“, - ironizavo veterinarė.

Jauniklis ieškojo žmonių pagalbos

Stirniuką atvežęs vyras papasakojo mažylį radęs miške. Vargšas gyvūnas pats šaukėsi žmonių pagalbos, cypdamas savo silpnomis kojelėmis ėjo artyn miško darbininkų.

Neįprastą gailų cypimą išgirdę vyrai ėmė dairytis, miško tankmėje išvydo stirnos patelės likučius. Nelegaliai stirną nušovę brakonieriai čia pat ją ir išmėsinėjo, išsinešdindami pasiėmė brangią mėsą palikdami kruviną kailį.

Jauniklis nesitraukė nuo motinos, nesuprasdamas, kad jos jau nebėra, bandė žįsti kailį, iš alkio cypė.

Pagailėjęs gyvūno miške dirbęs Telšių rajono gyventojas pasiėmė jį namo, tačiau baimindamasis dėl jo sveikatos būklės atvežė pas veterinarijos gydytoją. J. Sinkevičienė neįprastam pacientui suleido gliukozės, vitaminų.

Našlaitis apsigyveno sodyboje

Mėnesio amžiaus stirniukas svėrė vos porą kilogramų, jo kailiukas dar tebėra numargintas baltomis apvaliomis dėmėmis, kurios užaugus pranyksta.

Veterinarė papasakojo, kad dėl gyvūno mažumo buvo sunku rasti venas, tačiau vaistukai buvo suleisti, mažylis stiprėja.

Laukinį gyvūną globoti pasiryžęs vyras domėjosi, kaip reikės jį maitinti. Stirniukui vietoj stirnos pieno teks gerti karvės. Veterinarės apžiūrėtas, stiprinančių vaistų porciją gavęs stirniukas išvyko į sodybą, kurioje jį mylės ir prižiūrės naujoji šeima.

Stirnų medžioklė prasidės tik rudenį

Iš žurnalistės išgirdęs našlaičio stirniuko istoriją Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros vedėjas Algirdas Petrikas kreipėsi į gyventojus prašydamas apie tokius atvejus informuoti jo vadovaujamą agentūrą. Gavę informaciją agentūros darbuotojai siektų nustatyti ir nubausti kaltininkus.

A. Petrikas priminė, kad stirnus patinus medžioti galima nuo birželio 1 dienos, o pateles šiuo metu medžioti griežtai draudžiama - jos augina jauniklius. Stirnų patelių medžioklė prasidės tik rudenį.

Draudžiamu metu sumedžiojus stirnos patelę, LR Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato 2000-4000 litų baudą. Be to, brakonierius dar privalėtų atlyginti padarytą žalą aplinkai - stirna vertinama 5000 litų.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros vedėjas A.Petrikas primena gyventojams, kad radus bejėgius jauniklius galima kreiptis ir į Telšių miškų urėdijos „Žvėrinčių“, kur lankytojai gali iš arčiau susipažinti su laukiniais gyvūnais.

Šią žiemą netoli Telšių ant plento buvo rastas nejudanti stirna, atvykę aplinkos apsaugos specialistai apie laukinį gyvūną informavo „Žvėrinčių“. Netrukus prisistatęs eigulys Petras Dabrišius stirną pasiėmė į savo globą.

Bembio istorija

Daugelis lietuvių panašią istoriją skaitė vaikystėje, vaikams skirtoje Felixo Salteno knygoje „Bembis“. Stirniukas vardu Bembis netenka motinos, kai ją nušauna medžiotojai.

Knygoje pasakojama, su kokiais sunkumais susiduria ir kokių nuotykių patiria našlaitis.

Vėlesnė lietuvių karta su Bembiu susipažino kino ir televizorių ekranuose. Kompanija „Walt Disney“ pagal F. Salteno kūrinį yra sukūrę animacinį filmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.