Jūrų muziejuje - egzotiškieji pelikanai

Šie paukščiai paplitę Eurazijos žemyno pietuose ir Afrikoje. Jie gyvena ir veisiasi sekliose upių deltose, didelėse salose ir pajūrio įlankose. Tačiau kiekvienais metais pasitaiko jaunų paklydėlių, kurie pasimetę nuo būrio užklysta ir į Lietuvą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-12 14:08, atnaujinta 2018-03-05 15:10

Tai nėra retas paukštis, tačiau labai mėgstamas zoologijos sodų, nes traukia lankytojų akis tiek neįprasta rožine plunksnų spalva, tiek sparnų pločiu, kuris gali siekti pusketvirto metro, tiek įspūdingu posnapio maišu. "Tas maišas jiems reikalingas žvejybai ir žuvims jaunikiams gabenti", – sakė biologas, Akvariumo skyriaus vedėjas Saulius Karalius.

Pelikanai gyvena būriais, o žuvis  į seklią priekrantę suvaro pražioję savo milžiniškus „samčius“. Į posnapio maišą lengvai telpa net kilogramą sverianti žuvis. Kartais pelikanų perimvietės būna net 50 km atstumu nuo vandens telkinio, todėl toks "maišelis" žuvims jaunikliams gabenti labai praverčia.

Šie paukščiai paplitę Eurazijos žemyno pietuose ir Afrikoje. Jie gyvena ir veisiasi sekliose upių deltose, didelėse salose ir pajūrio įlankose. Tačiau kiekvienais metais pasitaiko jaunų paklydėlių, kurie pasimetę nuo būrio užklysta ir į Lietuvą.

Jūrų muziejaus pelikanų ketvertukas dar negali džiaugtis rožine plunksnų spalva. "Tai dar jauni paukščiai, – pasakojo Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas, kurio rūpesčiu pelikanai ir atkeliavo į Lietuvą. – Viena pora praėjusių metų, kita šiemetė. Nesubrendę paukščiai būna rudi, o puošnią baltai rožinę spalvą įgauna tik trečiais ketvirtais metais, ruošdamiesi jau tuoktuvių ceremonijai."

Pelikanai gyvena kolonijomis, lizdus krauna ant žemės, rečiau – medžiuose. Deda dažniausiai 2 kiaušinius, kuriuos peri apie mėnesį. Jauniklius prižiūri abu tėvai. Suaugę patinai gali sverti iki 15 kg, minta žuvimi, kurios per dieną reikia iki pusantro kilogramo. Šių jūrinių paukščių amžius siekia iki 30 metų.

A. Grušas tikisi, kad pavyks sulaukti pelikanų jauniklių ir Jūrų muziejuje. "Tik tam reikia dar keleto pelikanų, – sakė A. Grušas. – Jie peri tik kolonijomis: viena pora nesijaučia saugi, todėl neplanuoja ateities su jaunikliais."

Muziejaus kanale pelikanai apsiprato labai greitai. Nors muziejininkai baiminosi galimų nesutarimų su šio vandens telkinio senbuviais ruoniais, paukščiai ir žinduoliai greitai rado bendrą kalbą ir dabar kartu lepinasi šiltoje vasaros saulės atokaitoje, šeriami kuojomis ir karosais, kuriuos muziejus perka iš pamario žvejų.

Nors pirmsiomis dienomis pelikanai pridarė rūpesčių A. Grušui: vienas jų, nusprendęs pakeisti gyvenamąją vietą, iš kanalo buvo nusigavęs iki marių.

Bbiologas svajoja, kad Jūrų muziejaus lankytojai galėtų susipažinti čia ir su kitomis jūrinių paukščių rūšimis.  Prie pelikanų gerai pritaptų ir baltaskruotės bei kanadinės berniklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.