Jūrų muziejus rengiasi delfinų sugrįžimui

Lietuvos jūrų muziejuje – statybos darbų įkarštis. Pamažu baigiama rekonstruoti delfinariumo dalis, kurioje rengiami delfinų pasirodymai. Muziejaus lankytojų numylėtiniai tebėra Graikijoje, tačiau dar šią vasarą dalis jų sugrįš į Klaipėdą.

Iki rugpjūčio skubama užbaigti rekonstruoti pirmąją muziejaus dalį, kurioje galės gyventi sugrįžę delfinai.<br>E. Petkutė
Iki rugpjūčio skubama užbaigti rekonstruoti pirmąją muziejaus dalį, kurioje galės gyventi sugrįžę delfinai.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jun 12, 2013, 12:38 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:16 PM

Prieš beveik 40 metų atidarytas muziejus pasikeis neatpažįstamai. Daugelį metų jis buvo populiariausias šalyje, kasmet sulaukdavęs arti pusės milijono lankytojų. Kol čia šeimininkauja statybininkai, muziejus laikinai buvo priverstas užleisti savo iškovotas pozicijas, bet jo vadovai neabejoja – užbaigus rekonstrukciją delfinariumas taps viso regiono traukos centru.

Graikijos sostinės Atikos zoologijos sode nuo 2010-ųjų kovo gyvena 14 Lietuvos jūrų muziejaus delfinų. Per trejus metus, praleistus šioje šalyje, delfinų šeima pasipildė trimis jaunikliais, kurių susilaukė Gilė, Gabija ir Bitė.

Gyvens patogiau

Greičiausiai jau rugpjūtį 6-7 geriausios būklės gyvūnai bus pargabenti į Klaipėdą. Šiuo metu Lietuvos jūrų muziejaus vadovybė derina skrydžio detales su Karinėmis oro pajėgomis. Specialus šių pajėgų lėktuvas delfinus prieš kelerius metus saugiai nuskraidino į Graikiją.

Sugrįšiantiems gyvūnams įrenginėjamas naujas erdvus baseinas. Po delfinariumo rekonstrukcijos jų gyvenamoji erdvė išsiplės daugiau nei tris kartus – bus įrengti dar du erdvūs baseinai. Muziejininkai džiaugiasi, jog po remonto delfinams bus daug patogiau ir saugiau gyventi.

Įrangą gabeno iš už Atlanto

Iki gyvūnams grįžtant, numatyta užbaigti matomą delfinariumo dalį - žiūrovų salę, bilietų kasas, kavinę, tualetus, salės įrangą pasirodymams rengti, pagrindinį baseiną, vandens ruošimo sistemas. Tinkamai paruošti vandenį ypač svarbu, nes dėl per mažo ar per didelio druskingumo lygio, netinkamos temperatūros ir cheminės sudėties delfinai nesijaučia gerai, jie dažnai serga.

Pagrindinio baseino kraštai bus padengti akrilu – skaidria medžiaga, pro kurią bus matyti plaukiojantys delfinai. Akrilo danga į muziejų atkeliavo iš Jungtinių Valstijų ir Tailando. Šią savaitę Klaipėdoje viešės specialistai iš JAV, kurie konsultuos dėl įrangos montavimo. Sumontavus akrilo iliuminatorius, į baseiną bus prileista vandens ir tikrinamas jo sandarumas.

Vasaros pabaigoje tikimasi surengti pirmuosius sugrįžusių delfinų pasirodymus. Šiuo metu rengiama nauja šou programa, kuriama muzika, animacija. Muziejininkai įsitikinę, jog kitose muziejaus dalyse tebevyksiantys statybos darbai netrukdys rengti delfinų pasirodymus. Tačiau lemiamą žodį tars valstybiniai inspektoriai.

Dirbti saloje - tikras iššūkis

Po rekonstrukcijos gerokai sumažės muziejaus pastatų išlaikymo sąnaudos. Sovietmečiu statyti pastatai buvo itin nesandarūs ir neekonomiški. Lyjant lietui, pro varinį stogą vanduo sunkėsi į delfinariumo vidų, tad palaikyti tinkamą temperatūrą buvo labai brangu. Per metus muziejui apšildyti elektra buvo išleidžiama apie 800 tūkst. litų.

Muziejaus atstatymo darbai – tikras iššūkis jo vykdytojams. Pastatų kompleksas rekonstruojamas pagal unikalų projektą, kuris techniškai itin sudėtingas. Užduotį apsunkina ir nestabilus gruntas. Muziejus pastatytas kopgalyje, kurio pagrindą sudaro smėlis. Darbus brangina ir tai, kad visas statybines medžiagas bei įrangą tenka gabenti keltu per marias.

Atnaujins ir akvariumą

Užbaigus delfinariumo pasirodymų dalį, bus pradėta įrenginėti atvirą lauko baseiną, kuriame numatyta rengti edukacinius užsiėmimus. Kiek tolėliau iškils ir delfinų terapijos centras, kurio labiausiai laukia neįgalius vaikus auginančios šeimos ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių šalių. Ateityje žadama netoli muziejaus pastatyti ir kaimiško tipo viešbutį delfinų terapijai atvykstančioms šeimoms.

Visą Jūrų muziejaus rekonstrukciją planuojama užbaigti iki 2016-ųjų. Iki tol dar bus atnaujintas muziejaus akvariumas, kurio pagrindinė įranga jau pagaminta ir saugoma Prancūzijoje. Numatyta atnaujinti ekspozicijų sales, lauko amfiteatrą, kuriame rengiami Kalifornijos jūrų liūtų pasirodymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.