Stirnas pražudė stresas

Dvi dienas Panevėžyje, privačių namų kvartale Rožyne, klajojusi stirnų porelė neatlaikė streso. Patinas buvo grąžintas į mišką, bet nugaišo, o patelę teko užmigdyti.

Vaikai žvėrelių gaudynes stebėjo pro langą.<br>V. Balkūnas
Vaikai žvėrelių gaudynes stebėjo pro langą.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jun 13, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:29 PM

Vaikų lopšelio-darželio „Pušynėlis” teritorijoje dvi stirnos buvo pastebėtos anksti rytą. Kieme besiblaškančius gyvūnus pamatė darželinukus atvedę tėvai.

Panevėžio aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos skyriaus specialistams apie mieste esančius miško žvėris pranešė darželio darbuotojos.

Pedagogės pabūgo, kad panikos apimti žvėrys nesužalotų vaikų. Ypač grėsmingai atrodė į tvorą besidaužantis patinas.

Tą dieną buvo nuspręsta vaikų nevesti į kiemą. Mažyliai žvėrelių gaudynes stebėjo pro langą. Jiems atrodė, kad stirnaitės darželio kieme linksminasi.

Tačiau Gyvosios gamtos apsaugos skyriaus vadovas Albertas Mikašauskas sakė, kad mieste atsidūrę žvėrys patyrė didžiulį stresą, kuris juos ir pražudė.

„Patinas pašokęs trankėsi į tvorą ir vis krisdavo. Gyvūnai neprisileido į pagalbą atvykusių specialistų. Po kelių valandų bandymo pagelbėti gyvūnams patelei pavyko išlėkti pro darželio vartus ir pabėgti. Patinas peršoko tvorą ir atsidūrė privataus namo kieme.

Tuomet mums pavyko užmesti ant jo maršką ir pagauti”, – pasakojo A.Mikašauskas.

Jis stirniną nuvežė į netoliese esantį Ūtos mišką ir paleido. Pranešimas apie Eglyno gatvėje klaidžiojančią stirnos patelę gautas kitą dieną. Pagaliau sugautą nusikamavusią ir susižalojusią stirną teko užmigdyti.

A. Mikašauskas sakė nuvykęs į Ūtos mišką ten, kur buvo palikęs stirnos patiną. Nugaišęs žvėrelis gulėjo netoli tos vietos, kur prieš dieną buvo atvežtas ir paleistas.

Patiko kapinėse

Prieš kelerius metus lankytis Ramygalos gatvės kapinėse buvo įjunkusi briedžio patelė su jaunikliu. Aplinkosaugininkams teko ne kartą ją varyti iš kapinių.

„Briedžiai nėra tokie jautrūs, kokios yra stirnos. Per pastaruosius kelerius metus iš 7 į Panevėžį atklydusių stirnaičių gyva liko tik viena. Kitos neatlaikė streso ir nugaišo”, – sakė A. Mikašauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.