Gamtos šiukšlintojai užsidirbo 5 tūkst. litų baudą

Vaizdingame pušyne keliasdešimt tonų atliekų išpylusios bendrovės „Ekonovus” padalinio vadovą 32 metų Andrių Murnikovą Ukmergės rajono apylinkės teismas nubaudė penkių tūkstančių litų bauda, rašo „Lietuvos rytas”.

Įmonė „Ekonovus” originaliai elgėsi su surinktomis šiukšlėmis – jas vertė į krūvą vaizdingame Bugenėlių pušyne.<br>A. Juknys
Įmonė „Ekonovus” originaliai elgėsi su surinktomis šiukšlėmis – jas vertė į krūvą vaizdingame Bugenėlių pušyne.<br>A. Juknys
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Jun 19, 2013, 9:06 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:33 AM

Šiemet laimėjusi Ukmergės rajono savivaldybės skelbtą atliekų tvarkymo konkursą bendrovė „Ekonovus” į aplinkosaugininkų ir teisėsaugos nemalonę pateko pradėjusi nevykusiai tvarkyti ukmergiškių šiukšles.

Gegužės pradžioje Pašilės girininkijos Bugenėlių, arba kitaip dar vadinamame Kopūstėlių, miške, buvusios sovietų karinės bazės teritorijoje esančioje aikštelėje, buvo aptiktas nelegalus sąvartynas.

Netrukus buvo pričiuptas ir čia buitines atliekas atvežęs ir išvertęs bendrovės „Ekonovus” šiukšliavežis.

Jo vairuotojas sakė, kad šiukšles jam čia liepė vežti ir parodė, kur pilti, jo viršininkas.

Bendrovės vairuotojas patikino, kad per savaitę mašinos turinį čia išvertė ne mažiau kaip dešimt kartų, o į šiukšliavežį, nelygu atliekų rūšis, jų telpa nuo 4 iki 9 tonų.

Bendrovės „Ekonovus” vadovai tvirtino, kad miško aikštelę išsinuomojo laikinai sandėliuoti ir rūšiuoti atliekas, kad čia buvo perkraunamos kapinių žaliosios atliekos, tačiau leidimo taip ir nepateikė.

Dėl šio įvykio kilus triukšmui bendrovė sutvarkė Kopūstėlių miške nuomojamą teritoriją ir suverstas atliekas pašalino.

Nepaisant to, dėl šio pažeidimo aplinkosaugininkų surinkta medžiaga pasiekė teismą.

„Nors bendrovė „Ekonovus” buvo įsipareigojusi teismui pateikti važtaraščius, to nepadarė. Liko remtis tik fotografijomis ir liudininkų parodymais.

Buvo nustatyta, kad pažeidžiant atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus neleistinoje vietoje buvo išversta daugiau nei penki kubiniai metrai atliekų ir užteršta aplinka”, – sakė Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėjas Evaldas Pašilis.

Už tai yra numatyta nuo 5 iki 10 tūkstančių litų bauda.

Pinigus ima, tačiau atliekų neišveža

Ukmergės rajone atliekų tvarkytojas pasikeitė prieš du mėnesius, ir gyventojai skundais užvertė savivaldybę ir seniūnijas.

Pinigai iš gyventojų imami, tačiau perpildytų konteinerių „Ekonovus” išvežti neskuba. Yra konteinerių, kurie neištuštinami jau du mėnesius. Atrodo, kad Ukmergės rajonas netrukus taps šiukšliniausia Lietuvos teritorija.

Teigiama, kad rajono savivaldybė su naujuoju atliekų tvarkytoju sudarė ydingą sutartį.

Pagal ją „Ekonovus” yra įpareigota vežti tik buitines atliekas, nuo jų atskirtas, išrūšiuotas žaliąsias (šakos, lapai, žolė ir kt.) bei atliekas iš kapinių (vainikai, krepšeliai, puokštės, augalai ir kt.).

Kadangi nei sutartį rengę savivaldybės valdininkai, nei „Ekonovus” negalvojo, kas tas atliekas išrūšiuos, problemos prasidėjo, vos tik šiukšlių surinkėjai pradėjo dirbti.

„Atliekame papildomus darbus, kurie nėra numatyti sutartyje: dauguma žaliųjų atliekų sumaišytos su buitinėmis ir net statybinėmis bei stiklo atliekomis. Maža to, prieš trejus metus įrengta stambiųjų atliekų surinkimo aikštelė Ukmergėje iki šiol neveikia, nes dėl biurokratinių trikdžių Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras jos negali atidaryti. Kadangi iki šiol mums neskirtas žemės sklypas laikinai atliekų rūšiavimo vietai įrengti, surenkame visas be išimties atliekas prieš tai jas perskirstę čia pat, konteinerių aikštelėse”, – sakė bendrovės „Ekonovus” Vilniaus regiono padalinio vadovas Elmaras Milinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.