Iš paplūdimių iškuopti tonas negyvų vabzdžių žadama iki savaitgalio

Klaipėdos pakrantę jau antrą savaitę vaduojama nuo žuvusių vabzdžių liekanų. Vėjo į jūrą nuneštus stambius vabalus grambuolius bangos sugrąžino į krantą. Tūkstančiai žuvusių vabzdžių dūla paplūdimiuose, skleisdami aštrią smarvę ir sukeldami nepatogumų čia besiilsintiems žmonėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2013-06-19 15:05, atnaujinta 2018-03-05 09:07

Per dieną vien iš Melnragės bei Girulių paplūdimių surenkama ir išvežama vidutiniškai po 10 tonų vabalų ir smėlio bei jūržolių mišinio. Tokio grambuolių, dar vadinamų karkvabaliais, antplūdžio, pajūrio gyventojai sakė neregėję.

Grambuoliai iš giliai žemėje subrendusių lervų išsirito prieš mėnesį. Šių vabalų pasirodo kiekvieną vasarą, tačiau itin gausiai jie išsirita kas ketverius metus.

Pajūrio smėlyje gausiai prikritusių vabalų poilsiautojai pastebėjo jau prieš kelias savaites. Tonas šių vabzdžių paplūdimių tvarkytojai iškuopė jau anksčiau, tačiau praėjusį savaitgalį audringa jūra į krantą kartu su šiukšlėmis ir žolėmis vėl išmetė tūkstančius grambuolių. Jų gausu visuose Klaipėdos paplūdimiuose. Į pajūrį atėję poilsiautojai priversti kęsti stiprų dvoką ir ieškoti švaraus smėlio. Kai kurie degintis traukia į kopas, kur smarvė ne taip juntama.

Per dieną iš paplūdimių į sąvartyną išvežama po dvi 4-5 tonų talpos priekabas vabalų ir šiukšlių mišinio. Pamažu kuopiamas ir Smiltynės paplūdimys. Išvežti į maišus surinktus vabalus žadama ketvirtadienį.

Iki savaitės pabaigos Klaipėdos miesto savivaldybė pasirengusi išvalyti visą pakrantės ruožą. Teigiama, jog iš viso šiemet bus išvežta beveik 50 tonų biologinių šiukšlių.

Savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda teigė, jog šie darbai nebuvo numatyti, lėšų biudžete jiems atlikti taip pat. Skaičiuojama, jog paplūdimius nuo vabzdžių išvalyti kainuos iki 20 tūkst. litų.

Gamtininkai teigia, jog grambuoliai žmogui pavojaus nekelia, jie minta medžių lapais.

Šiomis dienomis skraidančių grambuolių jau beveik nematyti. Susiporavę jie žūsta, tad iki liepos jų turėtų visai nelikti. Grambuoliai – maistingi vabzdžiai, kuriais daugiausia minta paukščiai. Tačiau jie tinka ir žmonių maistui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.