Nevėžio upę nubalino teršalai

Kaip atrodo lietuvių liaudies pasakose apdainuotos pieno upės, panevėžiečiai galėjo pamatyti prieš kelias dienas. Nevėžį ties buvusia „Ekrano” gamykla nubalino iki šiol nenustatyti teršalai.

Nuo sovietmečio pamirštą kanalizacijos šulinį atvėrė ir valė darbininkai.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Nuo sovietmečio pamirštą kanalizacijos šulinį atvėrė ir valė darbininkai.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-06-20 09:00, atnaujinta 2018-03-05 08:37

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Valdemaras Jakštas tikėjosi, kad iš laboratorijos gauti užteršto vandens mėginių tyrimo rezultatai padės nustatyti kaltininkus.

Įtarimai krito ant vienos buvusios „Ekrano” gamyklos patalpose įsikūrusios statybinį gruntą gaminančios įmonės.

Tačiau vakar gauti laboratorijos tyrimų duomenys nepatvirtino, kad teršalai į upę per lietaus nuotekų leistuvą tekėjo būtent iš šios bendrovės.

Lietaus vandens nuotekų sistemą prižiūrinčios bendrovės „Panevėžio gatvės” direktorius Gintaras Petrauskas sakė, kad įvertinus taršos likvidavimo darbų ir gamtai padarytos žalos nuostolius susidarys didžiulė suma, tačiau kol kas jos negalėjo įvardinti.

Pranešimas apie baltai nudažytą Nevėžio upę aplinkosaugininkus pasiekė pirmadienį apie 10 valandą. Tik apie 13 valandą specialiu pripučiamu kamščiu buvo užkimštas lietaus nuotekų leistuvas.

Jame besirenkantį vandenį teko pumpuoti į cisternas ir vežti į prie miesto esančius vandens valymo įrenginius. Šį darbą atliko bendrovė „Aukštaitijos vandenys”.

Per porą dienų buvo apžiūrėti visi buvusios „Ekrano” gamyklos teritorijoje esantys lietaus surinkimo šuliniai. Vamzdynai buvo tiriami net vaizdo kameromis.

Tačiau be rezultatų. Pagaliau apžiūrėjus lietaus kanalizacijos tinklų brėžinius buvo nustatytas dar vienas neatidarinėjamas šulinys.

Jis buvo užpiltas maždaug metro žemių sluoksniu.

Atkasus šulinį paaiškėjo, kad šalia jo yra nuo sovietmečio likusi nemaža gelžbetoninė kamera, kuri pradėjo nuo laiko irti. Jos viduje susilaikiusias medžiagas ėmė plauti gruntiniai vandenys.

Laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad balta medžiaga, pieno spalva nubalinusi upę, nėra kenksminga žuvims ir vandens augalijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.