Panevėžio rajoną užklupo audra – medžiai virto ant automobilių ir namų (papildyta)

Trečiadienį, apie 17 val., Panevėžio rajone siautėjo škvalas. Pirminiais duomenimis, nuo jo nukentėjo Naujamiesčio, Upytės ir Paįstrio seniūnijos. Vėtra nepasigailėjo ne tik gyvenamųjų namų, tačiau ir legendomis apipinto Čičinsko kalno netoli Upytės – ten išlaužyta ar su šaknimis išrauta daugybė medžių. Gyventojams į pagalbą teko skubėti ugniagesiams.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jun 26, 2013, 8:11 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:17 AM

Paįstrio seniūnijos Mitkų kaime esančioje sodų bendrijoje „Poilsis“ ant lengvojo automobilio „Audi 90“ užvirto beržas. Jo pašalinti nuskubėjo Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai.

Netrukus jiems jau teko skubėti į tos pačios seniūnijos Puodžiūnų kaimą. Ten didžiulė liepa nuvirto ant 57 metų Gražinos Kačinskienės medinio gyvenamojo namo stogo.

„Kamino tai jau nebėra, sutrupėjo. O kaip toliau bus – nežinau“, – lrytas.lt sakė namo šeimininkė. Kai maždaug 17 val. Puodžiūnuose ėmė smarkiai lyti ir papūtė smarkus vėjas, savo name ji buvo su kaimynų 10-mete anūke. Mergaitė sunerimo, kad kažkas subildėjo ant stogo. Pagalvojusi, kad gal vėjas kokią šaką ant stogo užmetė, išėjusi į kiemą apsidairyti G. Kačinskienė apstulbo – sodybos kieme augusi didžiulė liepa, išlūžusi iš šaknų, buvo užgriuvusi ant jos namo stogo.

Moteris nuskubėjo pas Puodžiūnų seniūnaitę Eriką Krūmienę, šis paskambino Paįstrio seniūnui Virginijui Šležui. Pastarasis į pagalbą pasitelkė ugniagesius, išsikvietė darbininkus su bokšteliu, galinčius gabalais supjaustyti namą prispaudusį galingą medį.

Seniūnas sakė, kad bus stengiamasi padėti G. Kačinskienei, kurios namas nebuvo draustas. „Rasim gal kokių statybinių medžiagų likučių ir padėsim jai namuką sutvarkyti“, – žadėjo V. Šležas.

Kaip tikras ūkininkas jis beregint nusprendė, kad bus galima naudingai panaudoti nulūžusios liepos liepžiedžius. „Kaip tik rytoj ketinome siųsti viešuosius darbus dirbančius žmones į Paįstrio apylinkes paskinti liepžiedžių. Vėliau juos, sudžiovinę ir supakavę į maišelius, dovanojame žmonėms per šventes, vežam seneliams lauktuvių. Tai rytoj reiks žmones mikroautobusu atvežti į Puodžiūnus, kad šių vaistažolių nevargdami paskintų“, – sakė Paįstrio seniūnas.  

V. Šležo žiniomis, tas pats škvalas pridarė žalos ir visai kitoje seniūnijos pusėje – netoli Bernatonių, Pakuodžiupių kaime esančioje sodų bendrijoje vėtra nukėlė sodo namelio stogą.

Nukentėjo ir gretimos Naujamiesčio, Upytės seniūnijos. Naujamiesčio seniūnijos Vilkelių kaime vėjas nuplėšė dalį gyvenamojo namo stogo. Ten su dviem nepilnamečiais vaikais gyvenusi moteris laikinai prisiglaudė pas kaimynus. 

Vėtra nusiaubė ir legendomis apipintą Čičinsko kalną – Upytės piliakalnį. Nors vos kitoje kelio pusėje įsikūrusio Upytės kaimo gyventojai pajuto, kad apie 17 val. 30 min. pakilo stiprus vėjas, tačiau kaime eibių jis nepridarė. Už tai ant Čičinsko kalno išvartyta su šaknimis arba nulaužta daugybė medžių.

Sinoptikai praneša, kad po karščio bangos šalies laukia vėsesnio oro pliūpsnis. Artimiausią naktį temperatūra pažemės iki 13–18 laipsnių, dieną numatoma 19–24 laipsniai šilumos.

Atrodo, lietaus ketvirtadienį neišvengsime – daug kur trumpai palis, vietomis su perkūnija. Tikriausiai nemaloniausi orai bus Rytų Lietuvoje: ten ir debesų šydas bus tankesnis, ir lietaus klius daugiau. Šalyje pūs nestiprus pietvakarių vėjas.

Penktadienį Lietuvą užklos tirštesni debesys, jie į rytinius šalies rajonus atneš lietaus. Kai kur išaugus galingesniems debesims tikėtina perkūnija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.