Panevėžio rajone XIX a. architektūros paminklą okupavo bitės

Netoli Upytės kaimo (Panevėžio r.), šalia kelio Upytė-Berniūnai stovintį architektūros paminklą – Memenčių koplytėlę okupavo bičių spiečius. Jos įsikūrė tiesiog medinio Jėzaus, nešančio kryžių, nugaroje esančiuose plyšiuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-06-28 08:51, atnaujinta 2018-03-05 03:26

Apie netikėtoje vietoje apsigyveno bičių spiečių lrytas.lt išgirdo iš vietos gyventojų. Žmonės sunerimo, kad tarsi avilyje skulptūros viduje įsikūrusios dūzgiančios darbštuolės gali jai padaryti nemažai žalos.

„Reikės surasti kokį vietinį bitininką, kad užlipęs prie skulptūros išpurkštų nuodais. Juk be specialių rūbų to nepadarysi“, – lrytas.lt sakė Upytės seniūnas Giedrius Koženiauskas, nematydamas kitos galimybės išprašyti nekviestas viešnias iš architektūros paminklo.

Seniūno teigimu, bites, apsigyvenusias Memenčių koplytėlėje, jis pastebėjo jau prieš porą savaičių, kai kartu su Panevėžio rajono savivaldybės vyriausiuoju specialistu paveldui Petru Juknevičiumi buvo nuvykę jos apžiūrėti dėl būtinų restauravimo darbų.

„Ruošėmės remontui – radome bičių“, – pasakojo G. Koženiauskas. Jo nuomone, šią 1861 metais pastatytą koplytėlę būtina restauruoti, nes laikas nepagailėjo ne tik medinės Jėzaus skulptūros, bet ir paties iš plytų ir lauko akmenų pastatyto statinio.

Kadangi Memenčių koplytėlė yra pripažinta vietinės reikšmės architektūros paminklu, bet kokie jos remonto darbai gali būti vykdomi tik parengus specialų projektą, kurį turi patvirtinti paveldosaugininkai. Dar neaišku, iš kur bus gauta lėšų šiai restauracijai, kada ji bus atlikta.

Klausimas apie medinėje Jėzaus skulptūroje įsikūrusias bites nustebino atostogaujantį Panevėžio rajono savivaldybės vyriausiąjį specialistą paveldui P. Juknevičių. Jo teigimu, jokios žalos bitės valstybės saugomam objektui nedaro. Daug didesnis galvos skausmas – kada ir už kokius pinigus pavyks atlikti visos Memenčių koplytėlės restauravimą.

Tuo tarpu Kultūros paveldo departamento Panevėžio teritorinio padalinio darbuotojai apie Memenčių koplyčioje įsikūrusias bites išgirdo tik iš lrytas.lt, nei savivaldybė, nei seniūnija apie tai jų iki šiol neinformavo.

„Neįprastas dalykas“, – nusistebėjo Kultūros paveldo departamento Panevėžio teritorinio padalinio vedėjas Arūnas Umbrasas, iš lrytas.lt išgirdęs apie Memenčių koplyčios skulptūroje apsigyvenusias bites. Apie šį atvejį jo nei Upytės seniūnijos, nei rajono savivaldybės atstovai dar nebuvo informavę.

Ir apie tai, kad minėtą koplytėlę reikėtų restauruoti, A. Umbrasas nebuvo girdėjęs. Jo teigimu, dėl paramos šiems darbams atlikti iki rugsėjo mėnesio reikia Kultūros paveldo departamentui pateikti paraišką. Jei ji bus patvirtinta, kitąmet galima tikėtis, kad bus skirta lėšų restauravimo darbams. O iki to laiko bitės gali sau ramiai gyventi. „Tarp kitko, medus ir vaškas – puikus konservantas, tai nemanau, kad bitės skulptūrai padarytų didelę žalą“, – sakė A. Umbrasas.

Memenčių koplytėlė pastatyta netoli Upytės piliakalnio, vadinamojo Čičinsko kalno. Manoma, kad už 100 metrų nuo tuomečio Memenčių dvaro ji 1861 m. iš plytų ir lauko akmenų pastatyta Memenčių dvaro valdytojo Simono Taugino lėšomis. Tai vėlyvojo klasicizmo tinkamų proporcijų memorialinis statinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.