Į Šventosios upę politikai brido su dalgiais

Anykščių centre buvo galima išvysti neįprastą vaizdą – įsibridę į Šventosios upę dalgiais mojavo beveik dvidešimt vyrų. Prieš miesto šventę žoles upėje pjovė Anykščių rajono savivaldybės darbuotojai, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2013-07-23 08:14, atnaujinta 2018-03-02 19:57

Nors išvydę upėje dalgiais mojuojančius politikus kai kurie anykštėnai piktinosi, kad tokiu būdu daroma reklama, patys į raginimą kartu valyti upę neatsiliepė.

Prie valdininkų būrio prisidėjo tik pora jaunų vaikinų bei viena moteris, pasinaudojusi proga upėje pjautuvu prisipjauti augalų savo reikmėms.

Pasak šioje talkoje dalyvavusio Anykščių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Valentino Patumsio, tokios upės valymo akcijos vyksta jau daugelį metų.

„Savivaldybėje dirbu nuo 1997-ųjų. Per visą tą laiką ši tradicija gyvuoja”, – sakė V.Patumsis.

Pjauti vešliai Šventojoje sužėlusių žolių ir meldų savivaldybės atstovai paprastai susiruošia prieš Anykščių miesto šventę, kad į ją susirinkusiems miestiečiams ir svečiams upė gražiau atrodytų.

Šiemet į upę šienpjoviai brido likus savaitei iki liepos 26–28 dienomis vyksiančios Anykščių šventės – pasaulio anykštėnų suvažiavimo „Buvom. Esam. Būsma!”.

Į šienapjūtę šiemet išsiruošė rajono meras Sigutis Obelevičius, savivaldybės administracijos direktorius Vilius Juodelis bei dar keliolika valdininkų.

Nors jie priklauso įvairioms partijoms, dalgius naudojo tik pagal paskirtį, su oponentais taikiai darbavosi petys į petį.

Dauguma upėje darbavosi savo įrankiais – nemažai jų gyvena privačiuose namuose, kur dalgis praverčia.

Prieš upės valytojams pradedant darbą buvo uždaryti aukščiau esančios užtvankos šliuzai, todėl kuriam laikui vandens lygis Šventojoje sumažėjo.

Per kelias valandas šienpjoviai spėjo nupjauti žoles ir kitus vandens augalus maždaug pusės hektaro plote.

Pasak V.Patumsio, didelių žuvų upės valytojai nepastebėjo, matė tik nedidelių žuvelių bei rainuotųjų vėžių. Pastaroji žinia nuliūdino – šie iš Amerikos kilę vėžiai yra parazitinė invazinė rūšis Lietuvoje.

Rainuotieji vėžiai smarkiai konkuruoja su kitomis vėžių rūšimis, ypač vietinėmis, ir ilgainiui pastarąsias išstumia. Šiuos parazitinius vėžius galima gaudyti visais įmanomais būdais visus metus, tačiau visai išnaikinti nelengva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.