Vyriško pasididžiavimo formos pomidorai įžiebė šeimoje nesantaiką

„Aš jau norėjau tau laišką rašyti. Piktą“, – tokiais žodžiais mane pasitiko draugės vyras Saulius, kai atvažiavau pasisvečiuoti į jų išpuoselėtą sodybą netoli Panevėžio. Bandydama atspėti, kuo užsitraukiau sodybos šeimininko nemalonę, net neįtariau, kad dėl visko kalti... pomidorai, kurių sėklos pavasarį daviau Sauliaus žmonai. Tiksliau, ne patys pomidorai, o jų forma, labai jau primenanti vyrišką pasididžiavimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 25, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:13 PM

Moterys kikena, vyrai raukosi

„Šiemet mes neturim pomidorų. Normalių pomidorų, – palydėjęs į savo šeimos šiltnamį patikslino Saulius. – Net nusiskinti agurkų į šiltnamio galą nebeinu, kai šitie kekėmis čia kabo. O jų tikrai nevalgysiu“, – pasakojo vyriškis ir bedė pirštu į ant vešlių pomidorų krūmų kabančius vaisius. Hmm... tikrai labai jau panašius į vyrišką pasididžiavimą.

Tuo tarpu šeimininkė, klausydama sutuoktinio monologo, tik šypsojosi. Pasak jos, šie pomidorai tapo tam tikra atrakcija į sodybą atvažiuojantiems draugams – vyrai, juos išvydę, dažniausiai raukosi, o moterys ima kikenti ir prašo pasidalinti sėklomis.

Nors dievagojosi, kad pikantiškos formos pomidorų nevalgys, Saulius galiausiai palūžo ir, paragavęs salotų su jais, pripažino, kad šie pomidorai visai skanūs.

Derlingi ir skanūs

Apie 200 pomidorų veislių auginti išbandžiusi alytiškė Loreta Ažukienė, išgirdusi šią istoriją, iškart suprato, kad panevėžiečių šeima vos nesusikivirčijo dėl „Penis“ veislės pomidorų.

„Aš šių pomidorų sėklos gavau iš vienos Elektrėnų krašto gyventojos daugiau nei prieš 10 metų“, – pasakojo augalų mylėtoja, neretai surengianti sėklų mainus su bendraminčiais. Iš kur ši pomidorų veislė kilusi, elektrėniškė jai nepasakė, tik pavadinimą – „Penis“ – žinojo.

Nežiūrint pikantiško pavadinimo ir jį atitinkančios išvaizdos, šios veislės pomidorai turi ir daugiau privalumų. Jie aukštaūgiai, labai derlingi ir ilgai derantys. L. Ažukienės teigimu, jie pradeda derėti kiek vėliau nei vidutinio ankstyvumo giminaičiai, tačiau vaisius augina iki vėlyvo rudens. O paskutinius, nespėjusius sunokti, pomidorus sudėjusi į dėžutes ir laikydama kambario temperatūroje, daržininkė išlaiko net iki Naujųjų metų, o kartais – ir iki sausio pabaigos.

Kadangi tai ne hibridas, neretai daržininkai pasilieka jų sėklos ir metų metus juos augina.

Susigėdo kunigo

Pasak L. Ažukienės, „Penis“ veislės pomidorai bene daugiausia sulaukia visokių apkalbų. Pavyzdžiui, jai paskambinęs daržininkas, norėjęs gauti šios sėklos, tik ilgai dvejojęs ištarė: „Man tų, vyriškų.“

Kita garbaus amžiaus L. Ažukienės pažįstama dievagojasi daugiau niekada pilno šios veislės pavadinimo neberašysianti. „Įsivaizduok, atėjo kunigas pas mane kalėdot, o ant palangės šitų pomidorų sėklų buvo pasidėjusi ir didelėm raidėm užrašiusi „Penis“. Ką jis apie mane pagalvojo?“ – svarstė daržininkė, nuo tol ant šių sėklų maišelio užsirašanti „Pen“.

Tai, kad ne kiekvienas vyras šiuos pomidorus valgo, alytiškė taip pat yra girdėjusi. Kartą vienas vyriškis paprašė rekomenduoti bent porą kitokių pomidorų veislių, nes žmona visą šiltnamį užsisodino „Penis“ veislės daigais. „Kad turėčiau ką valgyti“, – paaiškino jis.

Pomidorų įvairovė stebina

L. Ažukienė yra išbandžiusi apie 200 pomidorų veislių ir netgi sukaupusi savotišką jų banką. Į savo šiltnamį, kuriame telpa beveik 60 pomidorų daigų, ji kasmet stengiasi pasisodinti bent po vieną daigą skirtingų veislių pomidorų. „Apie 30 sodinu dar nebandytų veislių, o likusius – jau augintus, skanius ir derlingus“, – pasakojo alytiškė.

Pasak daržininkės, pomidorų yra pačių įvairiausių dydžių, spalvų ir formų. Jos šiltnamyje noksta ne tik įprasti raudoni, tačiau ir dryžuoti, balti, žali, geltoni, juodi ir net mėlyni pomidorai. Pastarieji augintojai būna gražiausi nepradėję nokti – tada iš tiesų jų spalva labai panaši į mėlyną, o nokdami jie tampa tamsiai vyšniniai, beveik rudos spalvos.

Tarp keisčiausių L. Ažukienės augintų pomidorų – augalai morkos lapais, pūkuoti. Pastarųjų švelniu pūkeliu padengtas ne tik stiebas ir lapai, tačiau ir vaisiai, švelnumu primenantys persiko odelę. Tiesa, pastaruosius galima auginti nebent dėl grožio – jie nėra derlingi.

Paprikomis nusivylė

„Penis“ veislės pomidorai – ne vieninteliai, atkartojantys vyriško pasididžiavimo formą. Pasak L. Ažukienės, internete ji buvo aptikusi panašios formos paprikas. Taip atrodo JAV išvestos aitriųjų paprikų veislės „Petter Pepper“ vaisiai.

Tačiau atsisiųstomis šios veislės paprikomis daržininkė nusivylė. Ant pakelio labai dailiai atrodantys vaisiai realybėje užaugę buvo neišvaizdūs, raukšlėti. „Užsisakiau jauno, o atsiuntė seno“, – pajuokavo nevykusiu pirkiniu nepatenkinta alytiškė, pametusi galvą dėl augalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.