Antras pagal dydį šalies ąžuolas neatlaikė metų naštos

Iš Biržų krašte augusio vieno įspūdingiausių lietuviško ąžuolo kamieno liko tik gabalai. Antrojo pagal dydį Lietuvoje medžio kamieną suplėšė nulūžusi viena iš dar žaliavusių ąžuolo šakų.

Daugiau nuotraukų (1)

Alfreda Gudienė („Šiaurės rytai“)

2013-08-08 16:57, atnaujinta 2018-03-02 01:44

Subyrėjęs Sandariškių ąžuolas tituluojamas antru pagal dydį medžiu Lietuvoje. Jis nusileidžia tik Stelmužės galiūnui. Sandariškių ąžuolas – botaninis gamtos paveldo objektas, augo Biržų rajone, Nemunėlio Radviliškio seniūnijoje, Sandariškių viensėdyje.

Ąžuolo kamieno apimtis 1,3 metro aukštyje siekė 717 cm, aukštis – 17 metrų. Apie suplėšytą ąžuolo kamieną ir nulūžusią šaką Latvelių girininkui Algirdui Trybei pranešė ąžuolo kaimynystėje gyvenanti Laima Steponavičienė. 

Moteris pasakojo, kad Sandariškių ąžuolas šniokšdamas krito praėjusio penktadienio rytą. Tai galėję įvykti apie 8 val., kai moteris buvo ką tik pamelžusi karvę ir ėjo namo, rašo Biržų krašto laikraštis „Šiaurės rytai“.

Staiga užėjęs smarkus lietus truko neilgai – gal apie 15 minučių. Du kartus smarkiai sugriaudėjo.  Atrodė, kad į kažką trenkė. Pasigirdęs ir keistas čežantis garsas – buvo panašu, lyg kas stogą nagais draskytų.   „Po lietaus nueinu daržo ravėti, ogi žiūriu – ąžuolo nebėra“, – pasakojo artimiausia Veronikos Brazauskienės, kurios kieme augo medis milžinas, kaimynė Laima. 

Kone devyniasdešimties metų sulaukusios Veronikos Brazauskienės sodyboje augęs ąžuolas jau prieš kelerius metus buvo skilęs pusiau. 

Tuomet Nemunėlio Radviliškio seniūnas Giedrius Kubilius sakė, kad nuorodos, kur yra Sandariškių ąžuolas, seniūnija nenaikins. Tačiau ar jo gyvenimą dar įmanoma pratęsti, seniūnas teigė nežinantis. 

„Stelmužės ąžuolo drevė užbetonuota. Sandariškių ąžuolo drevė tokia, kad gali viduje pastatyti stalą ir rašyti kaip Dionizas Poška. Jei vidų betonuotume, būtų labai didelės sąnaudos. Reikės pasikonsultuoti su specialistais, ką jie patars“, – 2009 metais kalbėjo G.Kubilius.   Priemonių gelbėti medį taip ir nebuvo imtasi. Apsvarsčius galimus variantus suabejota, ar bandymai išsaugoti ąžuolą jam tik dar labiau nepakenktų.

Dabar vienintelė likusi Sandariškių ąžuolo šaka laikosi ant sutrupėjusio kamieno dalies. 

„Ir gandrai kitais metais namų nebeturės – jų lizdo nebeliko“, – apgailestavo V.Brazauskienė.

Per pokalbį su Sandariškių gyventojais aplinkui sukiojęsi gandrai taikėsi ir ant Laimos Steponavičienės renovuojamo namo kamino įsikurti. 

„Reikės kitais metais gandralizdį kelti – o gal jiems patiks čia pat esantis jaunesnis ąžuolas?“ – svarstė Laima, sodyboje gyvenanti su dukromis ir aštuoniasdešimtmete motina. 

Gyvenimą baigiantis ir viena šaka liūdnai mojuojantis Sandariškių ąžuolas turi ir legendą. Pasak jos, medis mena XVI a. nuožmias lietuvių su švedais kovas, kurių paliaubas nuspręsta pažymėti ne įprastu rašytiniu būdu, o pasodinant tris taikos ąžuolus.

Vienas lietuvių kariuomenės vadas pasakęs: „Iš gilių išaugs galingi ąžuolai. Kol bent vienas lapas ant jų žaliuos, nedrįskite į mūsų žemę kelti kojos.“ Taip ne vieną šimtmetį šalį nuo švedų atakųsaugoję medžiai pamažu ėmė nykti – du iš jų jau nudžiūvę.

2013 metų rugpjūčio 2-ąją „mirtinai sužalotas“ ir paskutinysis iš trijų Sandariškiuose augusių taikos ąžuolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.